Hirdetés
Hirdetés

Svájci Gruyère diadalmaskodott a sajtvilágbajnokságon

SZERZŐ: DiningGuide
2020. március 9.
Az idei világgyőztes sajtkészítő több mint tíz évvel ezelőtt már diadalt aratott. Michael Spycher azóta is büszkén viselte a sajtvilagbajnok címet, és 2020-ban sikerült dupláznia a világ legnagyobb sajtversenyén.
Hirdetés

Kétévente rendezik meg a Wisconsin Állam-beli Madison városában a világ legnagyobb sajtmegmérettetését, amelyen a sajtokon kívül vajak és joghurtok is versenybe szállnak. A World Championship Cheese Contest világbajnokságra idén 26 országból érkeztek a pályaművek, és 55 tagból álló zsűri értékelte őket. Csak sajtokból nem kevesebb, mint 3667 nevezettet kóstolt le az ítélőbizottság. A világbajnok svájci Gruyère 98,81 pontot ért el a 100-ból.

A méltán világhírű Gruyère (németül: Greyerzer) egy eredetmegjelöléssel bíró alpesi sajt. Az AOC-minősítésű sajtot összesen 51 hegyi farmon, mintegy 185 sajtüzemben készítik. A győztes Michael Spycher egy olyan svájci sajtüzem mestere, ahol több mint 170 éve, 1847 óta készülnek sajtok. Fritzenhaust Berntől körülbelül 40 kilométerre találjuk, az itteni üzemben készülnek Spycher sajtjai.

(Lejjeb a képen balra Michael Spycher a fritzenhausi üzemben.)

Az itt folyó munka minőségét és a készítők szakmai elkötelezettségét jól jelzi, hogy kizárólag 4 kilométeres sugarú körből szállíttatnak be tejet a sajtokhoz. A kiválasztott környékbeli gazdáktól naponta kétszer érkezik be friss tehéntej a sajtüzem ellátásához. A sajtjaikhoz felhasznált tejet kizárólag olyan szabadon tartott tehenek adhatják, amelyek nyaranta friss füvet és gyógynövényeket legelnek, a téli hónapokban pedig szénát kapnak. A Gruyère sajtjaikat természetes módon érlelik legalább 12 hónapon át, ezek tehát már a rèserve ou surchoix (fűszeres), illetve a vieux (érett) kategóriába esnek.

A Wisconsin State Journal című lap beszámolója szerint a második helyen szintén svájci sajt végzett: a tehéntejből készülő Gallus Grand CRU-t a Hardegger Kase AG készíti – írta az MTI.

Forrásaink voltak: 1, 2, 3

Merüljön el egy kicsit a svájci sajtok világában!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram