Hozzávalók (10 db-hoz):
- 80 g sütőtök püré
- 40 g tej
- 40 g puha vaj
- 30 g tojás (ez egy fél tojásnak felel meg körülbelül, a maradék tojást keverjük el egy kiskanál tejjel, szűrjük át és később használd a zsemle megkenésére)
- 20 g barnacukor
- 3 g só
- 4 g friss élesztő
- 220 g liszt

Elkészítés:
A langyos tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt. Tegyük félre pár percre, amíg picit felhabosodik. Keverjük bele a szobahőmérsékletű sütőtökpürét és a tojást. Kezdjük el beledolgozni a lisztet, majd a vége felé tegyük hozzá a sót és a vajat. Gyúrjuk pár percig, amíg szép sima lesz. Takarjuk le és pihentessük 40 percet szobahőmérsékleten (21-23 fok), majd a hűtőben 20 percet.
Amíg a tészta kel, vágjunk 10-11 db kb. 30 cm hosszú konyhai húskötöző zsinórt.
Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki enyhén lisztezett deszkára. Osszuk fel kb. 40 g-os darabokra. Formázzunk szép cipókat, úgy, hogy a hajtás alulra essen.
Fogjunk meg egy zsinórt, találjuk meg a közepét és tegyük a kis cipót a tetejével lefelé, hogy a nem szép fele nézzen felénk. Kössük át, mint egy ajándékot, négy oldalról. Ügyeljünk arra, hogy a zsinór laza legyen és mindig egyforma távolságot zárjanak be. Végül fordítsuk úgy, hogy a tetején legyen a kötözés. Vágjuk le a túllógó zsinórt. Egy mély tepsivel leborítva, vagy enyhén olajozott frissen tartó fóliával pihentessük a zsemléket kb. 20 percig, míg el nem kezd a tészta kibuggyanni a zsinór mentén.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Mikor megkeltek, kenjük meg apró festőecsettel a kis tészta közöket a tojásos keverékkel.
Süssük kb. 10-11 percig, vagy amíg a kívánt színt elértük. Mikor kihűltek, óvatosan vágjuk keresztül a zsinórokat alul és felül is egy apró hegyes ollóval, majd húzzuk ki őket. A közepébe szúrjunk egy negyed dióbelet szárnak.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.