Közmegegyezés tárgya, hogy a legfinomabb tekercsek leveles tésztából készülnek. Otthoni készítésük azonban sokkal munka- és sütési gyakorlat igényesebb, mint a kelttésztás megoldás, ezért az utóbbira szavaztunk. Odafigyelést igényel a tészta, viszont az alábbi mennyiségből kisütött kb. 7-9 darab csiga nem csak frissen finom. Ha másnap kap egy kis vízpermetet, majd rámelegítünk sütőben, olyan puha és friss lesz, mintha akkor készült volna. Szabadfi Szabolcsé a szó!

A pék tippjei:
- Szabadfi Szabolcs receptjében 15 gramm friss élesztő szerepel a hozzávalók között. Ha porélesztővel dolgozna, itt talál segítséget a mennyiség átváltásához.
- A kelt tésztát azzal ronthatjuk el könnyen, ha megfázik. Melegben kell ezért tartani, pihentetéskor le kell takarni (nem rányitni az ablakot, ne kerüljön huzatba sem). Ahogyan a régiek a fánk tésztáját a dunyha alá tették a melegbe, úgy óvjuk mi is a tészta hőjét egy letakart konyharuhával, szobahőmérsékleten.
- Ha ez nem sikerül, és megszárad a teteje, az visszafordíthatatlan folyamat, újra kell kezdeni a tésztagyúrást.
- Ha a tészta egyórás pihentetése után nem sütnénk ki a tekercseket, és hűtőbe raknánk, akkor ne az egész tésztagombócot tegyük be, mert utána már nehezebb kezelni. Tekerjük fel a mákos réteggel a csigákat, és úgy tegyük őket be hűlni (mintegy félkész termék formában). Ezután könnyen kisüthetők lesznek.
- Ha az előző pontban tanácsoltak ellenére kihűtött tésztával dolgozunk, laposabb lesz a péksütemény. Ezzel a módszerrel, úgynevezett hideg technológiával készül pl. a szintén lapos pékáru, a ciabatta.
- A mákos csigába jól illik a mazsola, illetve a kandírozott narancs- vagy citromhéj. Ha tennénk bele, ne keverjük bele a mákos krémbe, hanem szórjuk meg vele utólag. A gyümölcsdarabok megnehezítik ugyanis a formázást.
- A képeken porcukorral van megszórva a csigák teteje, de a mákos ízesítéshez remekül passzol egy mázas réteg. A citrom savassága frissességet, extra ízt ad a mákos tekercseknek. Kiváló kiegészítője lehet.
- A citromos-porcukros mázat a frissen sütött csigák beszívják, ezért meg kell várni, amíg kihűlnek, és utána csorgassuk rá.

A mákos csiga hozzávalói:
A tésztához:
350 g simaliszt (BL55)
15 g friss élesztő
5 g finom szemű tengeri só
60 g puha vaj
60 g cukor
1 tojás
2 tojás sárgája
125 ml zsíros tej
A töltelékhez:
4 evőkanál darált mák
100 g cukor
1 dl víz
A mázhoz a tetejére:
40 g porcukor
0,5 citrom leve

A készítés lépései:
- A nedves hozzávalók kerülnek elsőként a dagasztótálba: a tej, az összes tojás és az élesztő, amiket az élesztő oldódásáig kevertetünk a géppel. (Vagy keverjük kézzel.)
- Ezután kerül bele a liszt, a cukor és a só.
- Ha porélesztővel dolgozunk, azt a második lépésben kell beletenni (a liszthez).
- Mikor összeállt a tészta, adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat, kisebb darabokban, majd dagasszunk sima tésztát.
- Vékonyan lisztezett munkalapon gömbölyítsük a tésztát, majd egy deszkán, lefedve pihentetjük 1 órát.
- Készítsük el a mákkrémet: 115 C fokig melegítjük a vizet a cukorral. Kicsit megforraljuk, gyöngyözés után 1-2 percig forrni hagyjuk, majd leforrázzuk a sziruppal a mákot.
- 1 óra pihentetést követően téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, kb. 3 mm vastagságúra.
- 2 mm vastagon kenjük meg a mákkrémes réteggel.
- Feszesen feltekerjük csiga formában, és az alsó 3 cm-t, vagyis a csiga alját megvizezzük.
- 9 szeletre vágjuk (kb. 2 cm vastagságúra), és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
- Olvasztott vajjal kenjük meg a tetejüket.
- 190 C fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt sülnek meg a csigák úgy, hogy alul-felül kapnak hőt. A sütőnk teljesítménye befolyásolhatja a végeredményt.
- Porcukorba belenyomjuk egy citrom levét, és elkezdjük kevergetni. Amikor sütés után kihűltek a tekercsek, a tejföl állagúra kikevert mázzal csíkozzuk a mákos csigák tetejét!
A mákos csiga igényli, de meg is hálálja az odafigyelést, sok sikert a sütéshez!
A mindig optimista pék szavai a pandémia idején:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.