Hirdetés

Drámai panoráma egy sümegi mediterrán kertben, amit egy séflegenda inspirál

SZERZŐ: DiningGuide
2021. július 3.
Sümegen járunk, a környék legszebb panorámája tárul elénk egy mediterrán kertben. Ez a Terazza Bistro-Bar, ami minden napszakban elkápráztat a háttérkép-szerű, álleejtős látvánnyal. Csoda, hogy oda lehet figyelni az érkező tányérokra, de persze teszünk egy próbát. A házias ízek felé tendálnak, konyhájukban Kalla Kálmán Richárd a főnök, kinek neve ismerősen csenghet. Szerethető éttermek-sorozatunk heti állomása a Terazza Bistro-Bar.
Hirdetés

Az elmúlt másfél évben korántsem utaztunk annyit, mint amennyit egy felfedezésre vágyó, kalandokat kedvelő ember teszi. A kialakult helyzetből adódóan maradtak az emlékek pörgetései, a telefonos fotók és a vágyakozás, hogy lesz még szélesebb a spektrum, juthatunk távolabb a saját balkonunknál, teraszunknál is. Belföldi kalandokkal kezdünk, de az vesse az első követ ránk, aki ne érzékenyülne el egy olyan helyszíntől, ami megidézi a toszkán vagy provance-i vidéket.

Fotó: Terazza Facebook

A Veszprém megyei Sümeg igazi négy évszakos kirándulóhely: hóban, rügypattanáskor, nyári virágos pompájában és lombhulláskor is festői. A látkép főszereplője természetesen IV. Béla által építtetett, azóta rengeteg történelmi kort, viszontagságot megélt Sümegi vár. Fontos látványosság továbbá a püspöki palota, Kisfaludy Sándor magyar költő szülőháza is. És 2015 óta további látogatásra méltó helyet találunk Sümegen, ez pedig a Terazza Bistro-Bár, ami gasztronómiai szempontból és az említett kilátása miatt is érdekes lehet. Tényleg páratlan a mediterrán kert, ami az étteremhez-kávézóhoz tartozik. 

Fotó: Terazza Facebook

A Terazza a 2015-ös nyitást követően egy ismert osztrák séffel erősítette a konyhát, mára pedig egy harmonikus és színtiszta lokálpatrióta összefonódás következtében a térség legfontosabb gasztronómiai vonatkozású családjának tehetséges és szorgalmas tagja a konyhafőnök. Veszprém megyében, és országos szinten is ismerősen cseng a Kalla név. Kalla Kálmán egy valódi séflegenda, nemzetközileg elismert mesterszakács, szakoktató, szakíró. Megannyi külföldi és hazai elsőrangú étteremben megfordult, életműjének egyik legjelentősebb és legismertebb állomása 1992-től a fővárosi Gundel Étterem volt.

Kalla Richárd és egy szürkeharcsa / Fotó: Terazza Facebook

A nagy múltú étterem fontos időszaka volt a rendszerváltozást követő éra, amikor Kalla Kálmán igazgatta a konyhát. Pesti életét hátrahagyva, Kalla úr 2006-os nyugdíjba vonulását követően Sümegprágára költözött. Azóta pedig itt, a Bakony lábánál vezetik a Kalla Kálmán Vendégházat. S, hogy mindezt miért meséltük el a Terazza kapcsán? Mivel az étterem konyháját Kalla Kálmán fia, Richárd vezeti. Állandó étlapjukon pedig örök szereplő a paprikás csirke Kalla-módra. Több mint 20 éves receptúra ez, amit immár Richárd készít el a Terazza konyháján. Szép, generációkon átívelő történet és inspiráció mindez. 

Az a bizonyos paprikáscsirke (2019-ből) / Fotó: Terazza Facebook

A bisztrót és pompás teraszát két fő egységre bonthatjuk: magára az étteremre, ami csütörtöktől vasárnapig, ebédtől vacsoráig üzemel, és a járványidőszak alatt tökéletesített kávézóra, ami nem a lakomákról, hanem inkább a látványról, a társaságról, borokról, süteményekről és lazább street food ételekről szól. Ez a kétféle profil ötletes megoldás, hiszen így nem feltétlenül kell végigenni három fogást ahhoz, hogy élvezhessük a Terazza hangulatát. 

Fotó: Terazza Facebook

De miért ne tennénk, ha már Sümegre érkeztünk? Az étlap éppen ideális terjedelmű és egyik szekciójában remekül variálható, hiszen a főétel-köret-mártás-saláta vonalat magunknak állíthatjuk össze, ha úgy tartja kedvünk. Például a tapolcai szálkamentes pontyfilét rántva, céklás burgonyasalátával, vagy éppen a pankómorzsás sertés bécsit zöld salátával, tartár mártással (ez a két főétel egy általunk összeállított példa).

Fotó: Terazza Facebook

Ha mégis inkább Kalla Richárdra és a Terazzára bíznánk magunkat (megéri!), akkor jó opció lehet egy házias húsleves (Mara néni húslevese), vagy a régió legfinomabb felvágottjaiból, zöldségeiből és kovászos kenyeréből összeállított ízelítő tál is. Ez a hagyományosabb kezdés, amennyiben egy gourmet előételre vágynánk, akkor a kacsamáj terrine-pirított kalács-zöldsaláta-peszmeg a legjobb választás. A peszmeg nem más, mint egy mustméz, ami a Terazza konyháján otelló szőlőből készül.

Fotó: Terazza Facebook

Ha a szezonális séfajánlatra lennénk kíváncsiak, az is izgalmas tételeket tartalmaz, a fix étlap főételei közül pedig az említett Kalla-féle csirkepaprikás, a céklás meggyel és burgonagratinnal körített rozé kacsamell, de a fűszervajjal kínált tarja steak házi fokhagymakompóttal, grillezett idényzöldségekkel is jó döntés.

Rendezvényre felkészülve / Fotó: Terazza Facebook

Desszertnek pedig érkezhet a Gundel palacsinta, és egy jó pohár bor mellett a végtelen sümegi kilátás.

Terazza Bistro-Bar

Cím: 8330, Sümeg, Csalogány utca 7. (Báróházi út folytatása)

Nyitvatartás: Cs: 11:30-22:00 P: 11:30-23:00 Szo: 11:30-21:00 V: 12:00-20:00

Terazza Bistro-Bar Weboldal

Terazza Bistro-Bar Facebook-oldal

Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram