Sült sütőtök, fehérboros vajszósz, gesztenye, tökmag
Hozzávalók 5 főre:
- 1.5 kg sütőtök
- 1 dl fehérbor
- 1 dl vermut
- 3 dl zöldségalaplé
- 1 dl tejszín
- 200 g gesztenye
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 150 g vaj
- Tökmag
- Tökmagolaj
- Só, bors, cukor
- Kakukkfű
- Babérlevél

Elkészítés:
A sütőtököt félbevágjuk, kiszedjük a magházat. Enyhén sózzuk, cukrozzuk és addig sütjük 180 fokon, amíg meg nem puhul (kb fél óra, töktől függően). Sütés után adagoljuk.
A vajat megolvasztjuk. Egy fej hagymát apróra vágunk és szépen lassan lepirítjuk a vajon. Mikor enyhén megpirult, hozzá dobjuk a babérlevelet, fokhagymát, kakukkfüvet és fél percig tovább pirítjuk. Ekkor ráöntjük a vermutot. Visszaredukáljuk, majd ráöntjük a fehérbort. Szintén visszaredukáljuk, majd felöntjük zöldségalaplével és tejszínnel. Felforraljuk és beállítjuk a sűrűségét. Sózzuk, borsozzuk és leszűrjük.
A gesztenyét megmossuk, x-eket vágunk bele, majd fél órát áztatjuk. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg szét nem nyílnak. Utána hagyjuk kicsit hűlni, majd megpucoljuk, apróra vágjuk.
A tökmagot lepirítjuk.
Tálalás:
Alulra kanalazzuk a vajmártást, rátesszük a sült sütőtököt, megszórjuk a tökmaggal és a gesztenyével. Tehetünk rá egy kis tökmagolajat és koriander csírát is.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.