Hirdetés
Hirdetés

Strandételek fine dining gegekkel a MÁK-tól Budapest első Duna-parti strandján!

2021. június 22.
Mizsei János és a MÁK konyhája nélkül nem igazi budapesti vendéglátás. Az étterem őszi újranyitásáig azonban végre újra mákunk van.
Hirdetés

Önmagában nagy hír, hogy hamarosan menő strand nyílik Újbudán, a Lágymányosi-öbölben.  A belvárostól tíz percre a folyó vizében fürödhetünk egy különleges természeti adottságnak köszönhetően: a Duna egy visszakanyarodó mellékágban, nagy sodrás nélkül élvezhetjük a folyó kristálytiszta vizét. A helyszín egy most kiépülő új városrész, a BudaPart a Kopaszi-gáttal szemben, a Lágymányosi-öböl túloldalán. A SHO BEACH tehát önmagában megér egy misét, és hogy mindez prémium vendéglátással egészül ki, pakolhatjuk is a strandcekkert.

MÁK a strandon? MÁK a strandon!

Mizsei János séf és csapatának nem újdonság a vízközel, tavaly emlékezetes volt a balatonakarattyai büfékocsijuk, az elmúlt hetekben a budai Várkert Bazár előtti déli teraszon bukkantak fel, júliustól pedig tulajdonképpen e kettőt ötvözik: kiszakadhatunk a városi nyüzsgésből, miközben valójában nem hagytuk el a várost. Nem lenne teljes az élmény gasztroszekció nélkül – a legújabb, július 3-án megnyitó MÁK pop-upot tehát a lágymányosi Duna-parton keressük.

A szintén a SHO BEACH területén nyíló SHO CHILL & GRILL egy színvonalas, de inkább a klasszikus strand vendéglátás formáit idéző beach bar lesz, a MÁK pop-up pedig megcsavarja mindazt, amit a hekkről, lángosról és palacsintáról mindeddig tudtunk. A strand területén emellett nyílik egy gourmet fagylaltozó is, ahol a különleges ízesításű gombócos fagyik mellett fagylaltdesszertekkel is lehűthetjük a kedélyeket.

Mizsei János, a MÁK séfje

Mizsei János konyhája az elmúlt évek során igazán letisztult, egyedi stílust képvisel, az üzenete pedig egyértelmű: szabadság és kreativitás a lehető legtisztább, nemes alapanyagokból. A séf odaadása példaadó: a MÁK tányérjaira illő zöldségek, gyümölcsök, mikrozöldek, ehető virágok felfedezése, akár egyenként, az ország különböző régióiból, a nagy beszállítók preferálása helyett sok esetben maguktól az őstermelőktől. A felkutatott alapanyagok főszerepe, az ízek tiszteletben tartása, egyszerre komplex és natúr ízvilágok megalkotása tökéletesen illik egy gourmet étterem fogásaihoz, de hogyan lehet MÁK a MÁK strandételekkel?

Zsíros kenyér, palacsinta, lángos, "hekk" MÁK-módra

A kérdésre a válasz: természetesen fine dining gegekkel. Mizsei János (nem)hekkje a büfés hekkek és a fish&chips jegyeit is hozza. Természetesen nem a fagyasztott tengeri tömeghalból, hanem tiszai szürkeharcsából készül. Tempuramasszába mártják, a pankómorzsás panír könnyebb, lazább köntöst ad neki, az ecetes marinád pedig a régi magyar kulináris hagyományokhoz kanyarodik vissza.

Nem biztos, hogy Mizsei János receptjeit írnánk be a családi receptkönyvbe, ugyanis a legegyszerűbb ételük mögött is annyi ötlet, finesz, technológia áll, ami a MÁK-ot az ország egyik legizgalmasabb éttermévé teszi.

A zsíros kenyérnél nem sok fapadosabb ételt tudnánk mondani, de a MÁK strandverziója kacsamellből és kacsahájból, marhafaggyúval készül, két éve fermentálódó, csalamádéjellegű zöldségekkel. Ahogyan a séf meséli: „miniuborkát raktunk el fermentált egres levében, ami az átalakulás során ma már inkább gyümölcsízt hoz, ami hihetetlenül jól egészíti ki a kacsazsíros kenyeret."

Így csavarnak tehát a legközhelyesebb strandbüfé-ételeken a MÁK pop-upban, a bodagszerű lángos és a palacsinta pedig a nyár kötelező kóstolásai. Szeptemberben pedig MÁK-újranyitás!

Infó: este 18:30 után már nem kell fizetni a strandra belépőt, de a strandbelépő napközben is kiváltható, ha valaki csak a MÁK és a CHILL & GRILL bár fogásait szeretné megkóstolni.

A gasztrojegy ára 100%-ban levásárolható.

SHO BEACH

Cím: Budapest XI. kerület, Bíró László József krt. 4.
Nyitás: 2021. július 3.
Nyitvatartás: a hét minden napján 10:00-22:00

BudaPart
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram