Hirdetés

A liftben a St. Andrea Wine & Skybar gombot nyomja! Nézőpontváltás a 6. emeleten

SZERZŐ: DiningGuide
2021. június 11.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
Egy lift, amely egyetlen emeletre visz: egyszerűen csak annyit nyomjunk be, hogy St. Andrea Wine & Skybar, és pillanatokon belül más perspektívába kerül nem csak a város, hanem egy kicsit minden...
Hirdetés

Szerethető teraszos éttermek-sorozatunk kivételes szereplője a St. Andrea Wine & Skybar. Önjogán is toplistára kívánkozó hely, Budapest legjobb koktélbárjainak egyike. Három év működés után aztán 2020 nyarán bebizonyosodott, hogy hiába a klasszikus turistalokáció, a tetőbárt tökéletesen magukénak érzik a hazai közönség. Szerethetőség nem kockásabroszos asztalok és piros kislábasban tálalt pörkölt mellett – a menő bár kínálatát a világ bármely pontján nívósnak számító bárételek és a St. Andrea névtől elvárható prémium borok és pezsgők teljesítik ki.

Fotó: St. Andrea Wine & Skybar

Budapest belvárosának legközepén, a Vörösmarty téren járunk. A skybarnak otthon adó neoklasszicista palota alapvetően irodaházként funkcionál, de a tetőbár vendégei az épület ezen funkciójával gyakorlatilag nem is találkoznak. Márványlépcsőkön lép be a vendég a Váci 1-be, és egy olyan lifttel lehet feljutni a hatodik emeletre, amelyet kifejezetten a skybar kedvéért építettek.

Fotó: St. Andrea Wine & Skybar

A tetőbár rokonsága a Bajcsy-Zsilinszky útra és persze Egerbe vezet. A családi borászatként az ország legelismertebb pincészetei közé emelkedett St. Andrea az összetartó erő. A borok iránti elkötelezettség vezérelv a Nyugati térhez közeli étteremben, valamint a bárban is, tematizálja a programokat is, legutóbb az évente hagyományosan megrendezett fehérbor-köszöntő Napbor rendezvény jelezte a bor-hovatartozást.

Fotó: St. Andrea Wine & Skybar

A tetőbár 2017-es megnyitása óta közös az étterem és a skybar séfje is. Az étterem közelmúltban bejelentett séfje az a Kollár Endre, aki korábban jó ideig a városligeti Robinson étteremben dolgozott, a St. Andreában pedig a kezdetek óta ő volt a sous-chef Barna Ádám mellett. A séfrangra lépett szakember mindkétt hely konyhájának kínálatát megújította – a korábbi kedvelt fogások tiszteletben tartásával.

Miniburgerek / Fotó: St. Andrea Wine & Skybar

A St. Andrea skybarba vétek autóval indulni, hiszen a borban, pezsgőben, champagne-ban is csúcstételeket kínálnak, az étlap is kisadagos kísérőkre épít. Felejtsük el azonban a bárokban megszokott sokadrangú ételeket: fine dining fogásokat kóstolhatunk olyan laza műfajokban, mint a taco, hamburger, sült krumpli – csak éppen nem ellazázott minőségben.

A tetőbár ikonikus alakja Oláh Attila Richárd. A bárpult mögött ritkaságnak számító párlatok körében egy olyan arc és egyéniség, akit megjegyzünk a következő látogatásig. Új koktélsora Budapest történelmi látványosságai előtt tiszteleg a Budavári siklótól a Halászbástyán át a gellérthegyi Szabadság-szoborig számos legendás objektumot koktélpoharakban álmodott újra.

Azt gondolhatnánk róla, hogy az isten is a vendéglátás éjszakába nyúló világába teremtette, de egy egészen más szakmából érkezett. A St. Andrea blogján megjelentetett Pezsgőakadémia-beszélgetésben elhangzottak szerint:

Oláh Attila Richárd vezető bártender / Fotó: St. Andrea Wine & Skybar

"Érdekes történet, mert eredetileg ékszerészként végeztem. Szerettem azt a kreativitást, ami az ötvös szakmát jellemzi, hogy a reggel kapott alapanyagból délutánra egy kész ékszer lesz. Fantázia és alkotókedv kellett hozzá, és ez szükséges a koktélokhoz is. A váltás után végigmentem a ranglétrán, ami arra volt jó, hogy sok tapasztalatot szereztem, rengeteg párlatot ismertem meg. A másik, amit szeretek a szakmámban, hogy emberközpontú, lehet beszélgetni a vendégekkel, megalkotni azt a koktélt, amit igazán szeretnének, hogy végül jó élménnyel távozzanak."

Taco polippal és a Filozófusok Kertje koktél / Fotó: St. Andrea Wine & Skybar

A központi lokáció miatt adja magát baráti találkozók és randevúk helyszíneként. Csak délután nyitnak ki, és éjszakába nyúlóan pezseghetünk-koccinthatunk-falatozhatunk. Egy pohár itallal a kezünkben, a pesti háztetőkre pillantva gyakorlatilag percek alatt felejtődnek el a napi gondok, és az emelkedettség túlmutat a hatodik emeleten.

Csokoládé, mogyoró, maracuja desszert / Fotó: St. Andrea Wine & Skybar
Közönségkedvenc ételek: miniburger-trió; klasszikus marhatatár pirítóson; taco polippal és jalapenóval; sült burgonya szarvasgombával, parmezánnal, majonézzel

Árak: bárételek 2400-3900 Ft, főételek 3200-9800 Ft, desszertek: 1780 Ft

St. Andrea Wine & Skybar

Budapest V. kerület, Deák Ferenc utca 5. – Váci u. 1. Office Building Rooftop
Nyitvatartás: szerda-csütörtök és vasárnap 15:00-22:00, péntek-szombat 15:00-23:00
A skybar weboldala
A skybar Facebook-oldala

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram