Hirdetés
Hirdetés

Sportreménységekből Michelin-csillagosok

SZERZŐ: DiningGuide
2020. február 24.
A Finedininglovers vonta meg a párhuzamot a sport- és a séfteljesítmények között. Lássuk, mely világhíressé lett séf váltott a pályáról a konyhai pályá(k)ra!
Hirdetés

Több, kiemelkedő teljesítményt nyújtó séf múltjában fedezhetjük fel a profi sport nyomait. Felmerül a kérdés: vajon van kapcsolat a sportban és a konyhában elért teljesítmény között? Léteznek olyan személyiségvonások vagy készségek, melyek párhuzamosan alkalmazhatóak mind a két területen? Első pillantásra távoli területekről beszélünk, de meglepően sok, a gasztronómiában meghatározó szereplő rendelkezik profi sportmúlttal. Vajon hogyan menthető át a sportkarrierben megszerzett tapasztalat az éttermi szcénába? 

Ana Rosról köztudott, hogy kiváló síző volt. 2017-ben a világ legjobb női séfje címet szavazták meg neki (bár a női séf kategória azóta erősen vitatottá vált, itt írtunk róla). Szlovénia kulináris nagykövete a Hisa Franko nevű éttermét vezeti, de ismertségének Európa egyik legszerényebb méretű, ám legváltozatosabb országa nem szabott határt. Tizenévesen komoly sítehetségnek számított a hazájában.

Ana Ros

Gordon Ramsay sem szorul rá, hogy bemutassuk. Azt azonban nem mindenki tudja róla, hogy fiatalon neki is a sport határozta meg a mindennapjait. Egy ideig úgy nézett ki, a Glasgow Rangers ificsapatában fog sikereket elérni, de egy korai térdsérülés áthúzta a számításait. 

Forrás: www.gordonramsay.com

A perui Virgilio Martínez szintén ismert formabontó megoldásairól és nem mindennapi látásmódjáról. Vagy limai éttermében, a Centralban, vagy az Andok ismeretlen ösvényein, eldugott termelők és különleges alapanyagok után kutatva találkoznhatunk vele. Korábban minden létező szabadidejét megszállottan a deszkás pályákon töltötte, míg a papírforma szerint jól össze nem törte magát. 

Virgilio Martínez

A S. Pellegrino Young Chef listáján fix helyet bérlő David Andrés a sportban és a konyhán is messzire jutott. Jégkorongban csapata Európa-bajnokságot is nyert, és 2017-ben a Forbes Magazin a világ egyik legbefolyásosabb 30 év alatti személyének választotta. Mindössze 25 évesen nyitotta első éttermét Barcelonában, és bevallottan használja a sportban szerzett tapasztalatait üzleti döntéseiben és életútja nyomvonalának határozott kijelölésében.

Az Eleven Madison Parkból ismert Daniel Humm a kerékpársportban alapozta meg ismertségét, míg a svédek egyik kedvence, Bjorn Frantzén Ramsay-hez hasonlóan a futball világából érkezett. Ő ma Stockholm egyetlen háromcsillagos éttermének szakmai színvonalát garantálja. 

Fotó: Daniel Humm Eleven @Madison Park Facebook

Versengő hajlam, a kihívások által inspirált személyiség, adrenalinfügggés. Mindegy, mi a szektor, aki ilyen jellemzőkkel bír, az állandóan nyüzsög és csak a legjobb az elég jó számára. A pszichológia/orvostudomány A-típusú személyiségeknek nevezi őket. Vágynak a jó teljesítményre, sikerorientáltak. Míg a másik, vagyis a B-típus stabilabb, kisebb kilengésekkel él, a versenykényszer sokkal kevésbé jellemzi. 

Úgy tűnik, a díszlet szinte mindegy: az alapvető jellemvonások maradandóak. 

Forrásunk a Finedininglovers.com cikke volt.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram