Hirdetés

Szerzői konyha a Balatonon, egótúltengés nélkül: Sparhelt Bisztró (Szerethető éttermek)

SZERZŐ: DiningGuide
2020. július 22.
A Sparhelt több szempontból is útmutató a fellendülőben lévő, de rendkívül vegyes képet és teljesítményeket nyújtó balatoni vendéglátásban. Elkoptatott, de érvényes fordulat, hogy “őszinte konyhát” visznek: Elek Balázs szerzői konyhája a séf egójának túltengése nélkül eredeti. Példaértékű magyar alapanyagokkal való bánásmódjuk és a klasszikus magyar ételekhez való viszonyulásuk, saját kertészetükből származnak a tányérokra kerülő mikrozöldek és zöldségek egy része.
Hirdetés

A Dining Guide TOP100 országos listájának 27. helyezettje, a Dining Guide TOP10 VIDÉKI ÉTTEREM listájának 6. helyezettje és az általunk évek óta az Észak-Balaton legjobb éttermeként számon tartott étteremről a következőket írtuk az idei, 2020 februárjában megjelent Dining Guide TOP100 Étteremkalauzban:

„Balatonfüred fő turistavonalaiból kieső Sparhelt Bistro régóta az Észak-Balaton legjobbja a Volkswagen - DINING GUIDE TOP100-ban. A rusztikus stílusban berendezett étterem konyháját évek óta Elek Balázs séf vezeti. Modern felfogású magyar ételei közérthetőek, de kifinomult igénnyel készülnek. A séf sűrűn változó étlapkoncepciója már természetes úton jár, és nagyon magabiztosan halad a főleg környékbeli és magyar alapanyagokra építkezve. Mára az étterem a régiós alapanyagok használatát tartja az egyik legfontosabb célkitűzésének, saját biokertészettel rendelkezik, de nem riad vissza a kínálat színesítésének céljából ezt a célt olykor egy-két étel erejéig felülírni.”

Elek Balázs, a Sparhelt séfje / Fotó: Szabó Miklós

A fenti gondolatok évek óta igaznak bizonyulnak a balatonfüredi, a turistacsapástól (csapdától) távol eső, stabil, biztosan kiszámítható, igen magas színvonalú konyhát vivő kortárs magyar bisztróról. Ide tényleg csak azok a vendégek érkeznek, akik érdeklődést mutatnak a modern (érthető) magyar gasztronómia iránt. Ebben tényleg erős a Sparhelt, nem szedi túl, pont azon a szinten szolgáltat, amit egy üdülővárosban elvárhatunk. Itt is igaz az a jól működő éttermekre vonatkozó megállapítás, miszerint

a siker (egyik) titka, az étterem magáról alkotott „ígéretének” a teljes beteljesítése. 

Fotó: Szente Benjámin

A családias hangulatot árasztó, mediterrán éttermi világot is megidéző, közepes méretű bisztró bombabiztosan hozza a szerethető éttermekre jellemző atmoszférát. A barátságos érzést sugárzó terméskő borítású falazatot, a melegbarna színű bútorzatot frissítő „élő”, határozott kék színek keretezik be, rendezik össze. Az étterem vendégterének minden pontjából jól látható „open-kitchen” fokozni tudja a vendégek bizalomérzetét.

@Sparhelt Bistro Facebook

Nem dolgoznak túlbonyolított technikai megoldásokkal, viszont jók az ízek, és összességében “érzékeny-finom” konyhával találkoznak a vendégek. A Sparheltet jegyző csepeli születésű séf, Elek Balázs a fővárosi gasztronómiában megedződve érkezett Balatonfüredre. Az általa vezetett kreatív konyha az évek alatt egyre letisztultabb képet mutat. A séf és a Sparhelt így teljesedett ki, vált „felnőtté” és láthatóan itt találta meg magát.

Fotó: Szente Benjámin

A bisztró alapvetően rövid étlappal operál, amelyet izgalmasan egészít ki a minden héten pénteken elérhető, Halterasz névre keresztelt projekt, amellyel várják hétvégére a magyar tenger „fővárosába” érkező vendégeket. Az éttermet kiegészítő hangulatos terasz, ilyenkor nagy sikerű halas grill terasszá avanzsál. Csak egy kis bibi van a sztoriban – de ezért nem a Sparhelt bisztró tehető felelőssé –, mégpedig az, hogy a Halterasz a Balaton partján sajnos alapvetően szinte csak tengeri halakra, rákokra és kagylókra kénytelen építeni az étterem. Ezt, mármint a balatoni halgazdálkodási problémát, illetve annak hiányát, a helyi, minőségi halféleségek elérhetőségét, illetve elérhetetlenségét természetesen nem szabad a vendéglátáson levernünk. A regionalitás és szezonalitás elvét szigorúan követő magyar éttermeknek sincs más lehetőségük, ezen a fronton egyelőre kénytelenek elfordítani a fejüket.

Fotó: Gastro Turismo

Az étterem menüajánlata folyamatosan változik, az alapanyagok és azok elérhetősége függvényében egészül ki.

Ebben az éttermi műfajban eredeti módon degusztációs menüt is kínál a séf, amit érdemes is kipróbálni.

Árak: előételek-levesek 1390-2990 Ft, főételek 2390-4990 Ft, desszertek 1490-1690 Ft, degusztációs menü 16.900 Ft (italok nélkül)

Keressék a pezsgőlimonádét is az étterem aktuális ajánlatai között!

Bistro Sparhelt

Cím: Balatonfüred, Szent István tér 7.
Nyitvatartás: H-V 11:30-23:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Járt már a Tenkes Csárdában is?

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram