Hirdetés
Hirdetés

Spanyolország és Portugália gasztronómiai színtere háromcsillagos éttermekkel bővült

SZERZŐ: Király Márton
2022. november 23.
A gasztronómia szerelmesei Spanyolország és Portugália szerte új éttermeket találhatnak, olyan séfekkel, akik már elérték a szakmai érettséget, vagy fiatal tehetségekkel, akik kulináris személyiségükkel és rátermettségükkel elvarázsolták a Michelin ellenőreit. Emellett érdemes megemlíteni a vegán konyha belépését az haute cuisine birodalmába, amely fokozatosan teret nyer, és amely nagyon pozitív visszhangot kap a gasztronómia iránt érdeklődők körében.
Hirdetés

A tegnapi napon Toledo városában a Michelin bemutatta a MICHELIN Guide Spain and Portugal 2023 étteremválasztékát. Az új, meglepetésekben bővelkedő kiadásban két étterem kapta meg a legmagasabb, három Michelin-csillagos elismerést, 3 másik étterem a kétcsillagos kategóriába emelkedett, 34 pedig egy Michelin-csillagot érdemelt ki. A Michelin ellenőrei továbbá 38 új Bib Gourmand étteremmel, valamint 14 Zöld Csillaggal egészítették ki a választékot.

A 2023-as útmutató összesen 1401 éttermet mutat be Spanyolország, Portugália és az Andorrai Hercegség területén. Ezek közül 13 büszkélkedhet három Michelin-csillaggal, 41 két Michelin-csillaggal, 235 étterem kap egy Michelin-csillagot, 281 pedig Bib Gourmand minősítést.

Fotó: facebook.com/ Cocina Hermanos Torres

Cáceres gyönyörű városában az Atrio érdemelte ki a legmagasabb elismerést, köszönhetően elegáns és finom ételeinek, amelyeket Toño Pérez séf készített, aki felrázta a helyi gasztronómiai hagyományokat. Az étlapon az ibériai sertéshús és az Extremadura természeti kincsei állnak a középpontban, egy olyan gasztronómiai élményt nyújtva, amely szenvedélyességével, őszinteségével és technikai kiválóságával tündököl.

Barcelona kozmopolita városában a Cocina Hermanos Torres is három Michelin-csillagot érdemelt ki. Sergio és Javier Torres séfek varázslatos helyet hoztak létre, amely következetesen a legjobb szezonális termékeket keresi és mutatja be.

Ezzel a két új taggal a MICHELIN Guide Spain and Portugal immár 13 három Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet.

 

Fotó: facebook.com/Cocina Hermanos Torres

A Deessa, Pepe Vieira és az El Rincón by Juan Carlos két Michelin-csillagot kapott.

A Deessa, a legendás madridi Mandarin Oriental Ritzben található luxusétterem két Michelin-csillagot kapott kifinomult, kreatív és mediterrán ihletésű ételeiért, amelyeket Guillermo Chávez séf készít.

A Raxó (Pontevedra) mellett, a kis Serpe faluban található Pepe Vieira szintén kiérdemelte a kétcsillagos elismerést. Xosé T. Cannas séf egy egyedülálló vidéki éttermet hozott létre.

Fotó. facebook.com/Cocina Hermanos Torres

Az El Rincón de Juan Carlosban, amely a Tenerifén található, a Padrón testvérek (Juan Carlos és Jonathan) két Michelin-csillagot érdemeltek ki a hagyományos kanári-szigeteki receptekre épülőkonyhájukért.

 Ezzel a három új, kétcsillagos étteremmel a MICHELIN Guide Spain and Portugal már 41 olyan éttermet tartalmaz, ahová érdemes betérni, ebből 7 Portugáliában, 34 pedig Spanyolországban található.

 

Fotó: facebook.com/Pepe Vieira

34 új étterem, 29 Spanyolországban és 5 Portugáliában, ahol egy Michelin-csillag tündököl

Az egycsillagos kategória számára egyértelműen nagyszerű év volt az idei. A gasztronómia szerelmesei Spanyolország és Portugália szerte új éttermeket találhatnak, olyan séfekkel, akik már elérték a szakmai érettséget, vagy fiatal tehetségekkel, akik kulináris személyiségükkel és rátermettségükkel elvarázsolták a Michelin ellenőreit. Emellett érdemes megemlíteni a vegán konyha belépését az haute cuisine birodalmába, amely fokozatosan teret nyer, és amely nagyon pozitív visszhangot kap a gasztronómia iránt érdeklődők körében.

Spanyolország gasztronómiai szempontból még mindig fejlődik, és 29 új étteremmel büszkélkedhet, amelyek a félsziget és a két szigetcsoport területén találhatók. Betűrendben, az étterem neve mögött a helyszínnel, ezek az éttermek a következők: Ababol (Albacete), Ajonegro (Logroño), Aleia (Barcelona), AlmaMater (Murcia), Alquimia - Laboratorio (Valladolid), Ancestral (Illescas), ARREA! (Santa Cruz de Campezo), Ceibe (Ourense), Cobo Evolución (Burgos), Código de Barra (Cádiz), COME by Paco Méndez (Barcelona), Enigma (Barcelona), Etxeko Ibiza (Es Canar, Ibiza), Ferpel (Ortiguera), Fusión19 (Muro, Mallorca), Gente Rara (Zaragoza), Kaleja (Málaga), La Finca (Loja), Mont Bar (Barcelona), Monte (San Feliz), Montia (San Lorenzo de El Escorial), Oba-  (Casas-Ibáñez), O'Pazo (Padrón), RavioXO (Madrid), San-Hô (Adeje, Tenerife), Slow & Low (Barcelona), Tabaiba (Las Palmas de Gran Canaria, Gran Canaria), Ugo Chan (Madrid) és Zuara Sushi (Madrid).

Fotó: facebook.com/ Mandarin Oriental Ritz Madrid- Deessa

Portugáliában eközben 5 új egycsillagos étterem világítja meg a kulináris színteret. A csillagos létesítmények az ország két nagyvárosában találhatók. Az éttermek a következők: Encanto (Lisszabon), Euskalduna Studio (Porto), Kabuki Lisboa (Lisszabon), Kanazawa (Lisszabon) és Le Monument (Porto).

A MICHELIN Guide 2023 tehát összesen 235 egy Michelin-csillagos éttermet ajánl (203 Spanyolországban, 31 Portugáliában és 1 az Andorrai Hercegségben található).

A fenntartható gasztronómia 14 új Zöld Csillaggal tovább halad előre.

Idén az ellenőrök 14 új Michelin Zöld Csillagot adományoztak, 13-at Spanyolországban és egyet Portugáliában, így 42-re emelkedett azon éttermek száma, amelyek megkapták ezt a kitüntetést. Ábécé sorrendben, helyszínmegjelöléssel ezek a következők: Ambivium (Peñafiel), ARREA! (Santa Cruz de Campezo), Cancook (Zaragoza), Casa Nova (Sant Martí Sarroca), Casona del Judío (Santander), El Visco (Fuentespalda), Les Moles (Ulldecona), Maskarada (Lekunberri), Mesa de Lemos (Passos de Silgueiros), Muxgo (Las Palmas de Gran Canaria), Narbasu (Cereceda), Oba- (Casas-Ibáñez), Venta Moncalvillo (Daroca de Rioja) és Zelai Txiki (Donostia/San Sebastián).

Ezek az éttermek mind-mind olyan gasztronómiai élményeket nyújtanak, amelyek ötvözik a kulináris kiválóságot a környezeti felelősségvállalás iránti figyelemre méltó elkötelezettséggel.

Fotó. facebook.com/ Encanto

A Bib Gourmand válogatás 38 új éttermet üdvözöl

A népszerű Bib Gourmand, a legjobb ár-érték arányú éttermeket elismerő kitüntetés továbbra is élénk és sokszínű éttermi kínálatot ölel fel.

A MICHELIN Guide Spain & Portugal 2023 összesen 281 Bib Gourmand éttermet ajánl, 38 új taggal (31 Spanyolországban és 7 Portugáliában).

A Michelin Guide szeretné továbbra is elismerni a legtehetségesebb szakembereket. A tavaly első alkalommal bevezetett Fiatal Séf és Mentor Séf díjak mellett a Michelin Guide egy új, a legjobb szerviznek szentelt díjat is átad.

- MICHELIN Young Chef Award 2023: Cristóbal Muñoz (Ambivium étterem, Peñafiel)

- MICHELIN Chef-Mentor díj 2023: Joan Roca (El Celler de Can Roca étterem, Girona)

A MICHELIN Service Award 2023: Castell Peralada étterem (Peralada)

Fotó: facebook.com/ Encanto

Jövőre színre lép Portugália!

A MICHELIN Guide 2024-es étteremválasztékát két külön rendezvényen mutatják majd be, az egyiket Spanyolországban, a másikat Portugáliában. Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauzok nemzetközi igazgatója Toledóban hivatalosan bejelentette, hogy a 2024-es spanyolországi és portugáliai étteremválasztékot két külön rendezvényen mutatják be, az egyiket Spanyolországban, a másikat pedig - első alkalommal - Portugáliában.

Ezzel a Michelin-kalauz a portugál gasztronómiai színtér fejlődését kívánja ünnepelni és bemutatni. V Amint azt a 2023-as kiadás is mutatja Portugália az elmúlt években valódi kulináris lendületet mutatott, s ezzel kiérdemelte, hogy önálló kalauz mutassa be figyelemre méltó kínálatát.

A MICHELIN Guide Spain & Portugal 2023 áttekintése számokban:

- 13 három Michelin-csillagos étterem (ebből 2 új)

- 41 két Michelin-csillagos étterem (ebből 3 új)

- 235 Egy Michelin-csillagos étterem (ebből 34 új) (5 Portugáliában)

- 42 Michelin Zöld Csillag étterem (ebből 14 új) (1 Portugáliában)

- 281 Bib Gourmand étterem (ebből 38 új) (7 Portugáliában)

- 831, a konyhájuk minősége miatt ajánlott étterem, 134 új taggal (15 Portugáliában).

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram