Hirdetés
Hirdetés

Egy régi sördepó víg napjai - Első benyomás: Spaletta

SZERZŐ: Diagoro
2015. március 30.
Érdekes köröket ír néha az élet. Kecskemét központjában áll egy több mint százéves ház, ami a múlt század elején sördepóként üzemelt. Aztán volt ez is, az is. Pár hónapja visszatalált önmagához étterem és sörház formájában, ahol ismét a folyékony kenyér kerül középpontba. De már nem egyedül. Sörkorcsolyák, Ruprecht László kreatív séf közreműködésével készülő fogások érkeznek a konyhából.
Hirdetés

Érdekes köröket ír néha az élet. Kecskemét központjában áll egy több mint százéves ház, ami a múlt század elején sördepóként üzemelt. Aztán volt ez is, az is. Pár hónapja visszatalált önmagához étterem és sörház formájában, ahol ismét a folyékony kenyér kerül középpontba. De már nem egyedül. Sörkorcsolyák, Ruprecht László kreatív séf közreműködésével készülő fogások érkeznek a konyhából.


A tesztelés előtt néhány héttel már jártam a pazarul felújított épület sörházában, ahol egy rövid csipegetés után úgy döntöttem, komolyabban megnézem a választékot - immár az éttermi részben. A pincér kedvesen közölte, meg kell, hogy nézze a naptárban, van-e még hely az általam kigondolt péntek estére. Az elmúlt évtizedekben nem találkoztam még olyan pillanattal, hogy egy kecskeméti étterembe ne legyen szabad asztal másfél hetes távlatban, még akkor sem, ha a hely alig pár hónapos. Egy szabad asztal azért volt. Nagy sóhaj.
Itt a péntek, nemcsak a sörház, de az étterem is tele. A konyhától kétasztalnyi távolságra ülök, ami kiváló rálátást biztosít az érkező fogásokra, amelyek egy része a sörházban landol. Elmerülök az étlapban. Három hideg és két meleg előételt három leves és két saláta követ. A főételek száma nem haladja meg a kilencet, négy desszert közül lehet választani. A sörház is hasonlóan szűk étlappal dolgozik.
Kelvirág velouteval és siitake gombával kínált rozmaringos borjúmirigy a kezdés. Üdvözlőfalat mangalica rilette házi kenyérrel. Zsíros, testes, darabos húskrémet kenegetek a tömör kenyérszeletre. A borjúmirigy szépen lehártyázva, könnyen siklik benne a kés. Állagra ideális. A rozmaring jól kiegészíti, nem nyomja el a mirigy ízét, ahogy a kelvirág velouté sem.

Marhapofa gulyás burgonyagombóccal. Téglavörös színű (kiváló őrölt paprika!) gulyás, ismét megfelelő mennyiségben, elegánsan tálalva. Kellemesen megfőtt zöldségek, nem roppannak, de nem is esnek szét, ellenben a hússal, ami omlik a kanál vágása alatt, erős marha ízjegy. A burgonyagombóc puha, telt ízű. Tökéletes összhang.
Könnyű zsályás csirkemell zöldségekkel és narancsos sült paradicsom. Színpompás kavalkád. A zsálya a csirkemell közepén lágy aromát biztosít. Az idényzöldségek szépen roppannak, a sült paradicsom összefogja a fogás ízét.
40 dkg-os sörben párolt marhacsülök három darab rétestésztába tekert káposztarúdon. Csak bevállalósoknak, gigantikus adag! A csülök könnyen válik le a csontról (szinte hozzá sem kell érni), sör (melyben párolódott) és só elegye kellően érződik. Vékony, sült rétestészta, alig-alig savanykás párolt káposzta passzolnak a főelemhez.

Párolt gyümölcsös csokoládévariációk a végére. A házi csokoládéfagyi kemény és kesernyés, illik hozzá a párolt grapefruit - és narancskockák kis kupaca. A csokoládészeletben megbújó gyümölcskrém kettőse méltó lezárás. Ígéretes fogásokon vagyok túl.
Kecskeméten eddig is volt pár említésre érdemes étterem. A Spaletta azonban új szint. Valami olyas valami, ami méltó „első fecskéje” lehet a város gasztronómiai felemelkedésének.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram