Sörvallomások Serényi Zsolt, Rosenstein Robi, Bart Dániel, Knap Gábor és Németh Gábor sörguruktól

SZERZŐ: diningguide
2021. szeptember 5.
a Sörsztorik rovat
támogatója a
Az idei nyáron körbejártuk a sörösüvegek változatos formáit, beszéltünk legekről, a nők és a sör viszonyáról, sörkoktélokról és a sörök szerepéről a gasztronómiában. Most hazai szakemberek, sörszerető, sörpiacon, illetve a gasztronómiában dolgozó személyiségeket kértünk fel, hogy avassanak be sörivási szokásaikba. Egy sört szisszenteni mellé ér!
Hirdetés

Kérdéseinkre Serényi Zsolt, a BpBarBq séf-tulajdonosa, Rosenstein Róbert, a Rosenstein Vendéglő séf-tulajdonosa, Knap Gábor, a Beerporn.hu főszerkesztője, Németh Gábor “Grabovszky” beertender és Bart Dániel, a folyekonykenyer.blog.hu életrehívója, a magyar kézműves sörforradalom egyik fontos alakja és szószólója válaszolt.

A villámkérdések az alábbiak:

  • Üvegből, dobozból vagy csapról?
  • Sört étkezés mellé, vagy önmagában?
  • Az alsó, felső vagy spontán erjesztésű söröket preferálod?
  • Kóstolgatsz, vagy egy fajtával végigviszed az estét?
  • Van olyan nemzet, melynek söreit legjobban szereted? Ha igen, melyik?

Bart Dániel, a folyekonykenyer.blog.hu életrehívója, a magyar kézműves sörforradalom egyik fontos szószólója:

“Én a csapolt sört szeretem a legjobban, esténként lesétálok a közeli kávézóba, viszem a pintes korsómat, teletöltetem és hazaviszem, azt iszom vacsorához. Hogy mennyivel jobb a csapolt sör, arra a karantén alatt döbbentem rá, amikor jó pár hónapig teljesen nélkülöznöm kellett az addig természetesnek vett csapolt sört. Ha boltban vásárolom, evidens, hogy dobozost keresek – abba nem jut be fény, és cipelni is könnyebb.

Napközben elálmosít a sör, de egy sörrel kísért vacsora szinte kívánja, hogy még étel nélkül is utánaküldjek egy-egy továbbit. Mivel ritkán eszem egzotikus ételeket, általában a közép-európai konyhához jobban passzoló láger söröket iszom.

A budapesti kocsmákban is inkább a láger teszi ki a megbízható kínálatot. Londonban viszont nehéz lenne rávenni, hogy lágert igyak, minden korty lágerért kár lenne az ezerféle real ale hazájában.

Régen, ha azt kérdezték, melyik a kedvenc söröm, általában a Rodenbach Grand Crue-t mondtam, ami spontán erjesztésű belga. Csodálatos sör, ma is szeretem, de nem része a mindennapjaimnak. Ha komoly és izgató a kínálat, akkor kóstolgatok, de az átlagos kínálatú kocsmában kiválasztom azt, ami biztosan jólesik, és végig tartom magam ahhoz.

Nincs elvi kedvenc sörfőző nemzetem, nehezen tudnék dönteni a bajor-cseh-belga-angol top 4-ből. De a legjobban az angol pubok hiányoznak – nem csak a sörük, hanem az egész hangulat, kultúra, ízvilág – így talán lehet mondani, hogy az angol a kedvenc sörkultúrám, miközben a fogyasztásom kb 90% cseh 10% bajor sörből áll.”

Németh Gábor “Grabovszky” beertender:

“Ha tehetem, csapról fogyasztok sört, de főleg olyan helyen, ahol tudom, hogy odafigyelnek a csapolóberendezés tisztítására, és a hordót is hűtőkamrában tartják. Ha ezen adottság híján van az egység, akkor dobozos, csak ezek után, ha már minden kötél szakadt, akkor jöhet az üveges.

Én sokak számára szokatlan módon gyakorlom az étkezés közbeni italfogyasztást. Ha olyan a menü, akkor a fogások között szívesen fogyasztok gondosan válogatott, pár deciliter sört, de jelenleg inkább a sörözés mellé választok sörkorcsolyát.

Minden típusú sört kedvelek! Ha nagy a választék, rendszerint évszaknak és/vagy hangulatnak megfelelőt választok. Egy pontos, kerek, tradicionális cseh lager ugyanakkora élvezetet tud okozni számomra, mint akár egy belga spontán erjedt vagy egy igazi New England IPA.

Amíg el nem érem a felszállási sebességet, szeretek új dolgokat kóstolni. Ha már a hangulat kiegyenlítődött a kóstolás adta élménnyel, inkább választok olyat, ami szinten tartja a kedvet, és kis szerencsével nem lövök túl a célon.

Hatalmas tiszteletet érzek a belga sörtörténelem és az ottani sörkultúra iránt. Ha ők nincsenek, ma a világ 'sörszegényebb' lenne. A cseh és bajor vonalat itthon könnyebb tetten érni, így mostanában ebben merültem el inkább. Elismerem és szeretem azt is, ahogyan az USA megreformálta, illetve újraindította azt a sörforradalmat, ami kb. egy évtizede szerencsére nálunk is jótékonyan mutatkozik.

Általános igazságként kezelem azonban azt a tényt, hogy a legfinomabb sör mindig az, amit magad készítesz, majd végigvárod, míg leerjed, kiszereled, vársz, rákóstolsz és BUMM!”

Németh Gábor “Grabovszky” beertender

Rosenstein Robert, a Rosenstein sörmárka és a Rosenstein Vendéglő séf-tulajdonosa:

“A csapolt sörre szavaznék, ezután pedig az üvegesre. Bevallom, dobozos sört ritkábban fogyasztok.

Alkalomtól függ, hogy önmagában, vagy étkezéshez fogyasztom. Például amikor elmegyünk pizzázni, egyértelmű, hogy sört iszom mellé, és akkor maradok egyfélénél, kísérőnek.

Mindenivó vagyok, kísérletező típus, de a legkevésbé a brit felsőerjesztésűek mozgatnak meg. Ha kifejezetten sörös helyre megyek, akkor minél többfélét próbálok ki. Ha étkezés mellé fogyasztom, akkor egy jó láger, IPA esik jól, nem fogok variálni.

Mélyebben is érdekel a sörkultúra, Vétek Gyurival megjelent a Sörkönyv című közös kiadványunk, saját Rosenstein sörünk is van (3-féle: Duvdevan, Kipa és Barhesz), a barátaim is mindig sörrel lepnek meg, ha utazásból érkeznek.

Nem tudnék egy nemzetet kiemelni, sok az izgalmas újdonság, de a belga sörök mindig közel állnak majd a szívemhez.”

fotó: Nagy Balázs

Knap Gábor, a Beerporn.hu főszerkesztője:

“Amikor csak lehet, csapról fogyasztom a sört.

Leginkább önmagában merülök el benne, de van néhány kedvenc sör-étel párosításom is. Alkalom-, társaság- és helyszínfüggő, hogy milyen sört választok.

Rajongom a spontán erjedésűekért, de a mindennapokban inkább az alsó- és felsőerjesztésűek a jellemző választásaim. Ha tehetem, kóstolgatok, hiszen rengeteg az újdonság, nem könnyű naprakésznek maradni, de igyekszem.

Sok a kellemes csehországi emlék, ezért mindenképp megjelölném őket, mint kedvenceetk, de ez Belgiumra is igaz. Közben pedig bámulatosnak tartom, amit a top magyar kraft főzdék néhány év alatt a semmiből előteremtettek.”

Knap Gábor, a Beerporn.hu főszerkesztője

Serényi Zsolt, a BpBarBq séf-tulajdonosa:

“Első természetesen a csapolt sör, ezt követi a dobozból pohárba öntött, majd az üveges, pohárba öntött.

Szinte csak önmagában fogyasztom, ritkán étkezés mellé, mert nagyon sok térfogatot pazarol, és hamar élvezhetetlen lesz az étel és a sör is a korán érkező a teltségérzet miatt.

Hangulat- és környezetfüggő, hogy melyik erjesztést preferálom, de ha választanom kell, akkor felső, és erősen komlós ale-re szavazok.

Inkább kóstolgatok, nem ragadok le egynél. Leginkább az Egyesült Államok kraft söreiért tudok rajongani.”

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram