Hirdetés
Hirdetés

Sorrento és Amalfi, ahol jó citromba harapni! Gianni mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2019. november 2.
Míg itthon sok jót nem jelent, ha valaki "citromba harapott", nem így van ez Dél-Olaszországban! Tartsatok velem még Nápolynál is egy kicsit délebbre, egészen Amalfi partjaiig és a Sorrentói-félszigetre!
Hirdetés

A Nápoly-Sorrento-Amalfi és a Vezúv-Pompeii bevett kombinációk a turisták számára, az Amalfi-tengerparton pedig a világ leggazdagabb emberei is szívesen vesznek ingatlant a teraszos-sziklás tengerparton. Nem érdemtelenül hívják így:

Divina Costiera

azaz isteni tengerpart, és lett az UNESCO világörökség része.

Talán nem véletlen (bár nem szándákos volt!), hogy most veszek elő egy igazi dél-olasz témát, amikor itthon már bekapcsoltuk a fűtőtesteket. Hiszen ha eszembe jut az Amalfi idilli környéke és az ottani mediterrán klíma, mindig szinte az orromban érzem az ott termő citromok illatát...

Ott sincs nyári meleg ilyenkor, kellemes 18-20 fokos az idő, a Salernói-öböl partszakaszai pedig olyan adottságúak, aminek köszönhetően nem csak az alábbi látványt nyújtják, hanem a világ egyik legfinomabb ízű citromát termesztik itt. Az Európai Unióban összesen 9 földrajzi eredetvédettséget élvező citromfajtát tartunk számon, ebből hatot Olaszországban, egyet Franciaországban, egyet Spanyolországban és egyet Portugáliában. A hat IGP-megjelölésű fajta közül az egyik az amalfi, a másik a sorrentói citrom.

Árus Amalfiban

De vissza a Tirrén-tengerhez! Az északről jövő hideg széláramlatokat ugyanis lefogja a Lattari-hegység, a rengeteg napsütésnek és az állandó tengerparti légmozgásnak köszönhetően pedig egy egészen különleges, egyszerre enyhe, de folyamatosan erős napsütéses klímán és vulkanikus talajon lehet itt citrusféléket termeszteni. Ennek is köszönhető, hogy ez az átható, szinte parfümös illatú, rendhagyó szerkeszetű és ízű citrom itt terem, mégpedig évezredes viszonylatban. Az ókori Pompeii feltárásakor is előkerült olyan freskó, amelyen ezt a citromot ábrázolják.

Kép forrása: Soprintendenza Speciale per i Beni Archeologici di Napoli e Pompei

A gazdák persze óvják is a fáikat, hiszen a sorrentói citrom értékes és az egész világon keresett, megbecsült termék. Nem ritka látvány itt a nagyobb széllöketektől takarással óvott citromfáké. Fontos ugyanakkor tudni, hogy általában véve sorrentói citromot emlegetünk, ezalatt azonban több fajtát is érthetünk. A Sfusato di Sorrento-tól megkülönböztetjük a C. limon (sfusato) Amalfitano fajtát, amit becéznek "sorrentói oválisnak" is, jellegzetes hosszúkás alakjára utalva.

Vannak tehát különbségek a helyben termő fajták között, abban viszont egységes mind a Sorrentói-félsziget és Amalfi vagy akár a közéjük ékelődő Positano, vagy akár a tőlük délnyugatra kihajózva elérhető Capri szigete, hogy

óriási citromkultusz él ezen a vidéken.

Ez nem egy mondvacsinált, erőltetett dolog, és nem is muzeális emlék, amit tájházakban mutogatnak, hanem a mindennapok része és az itt élők büszkesége. A tájat citrusligetek borítják, az utcai árusok és helyi boltok bővelkednek a legváltozatosabb citromos termékekkel. A mór hódítók emléke megjelenik az építeszetben és az előszeretettel, gazdagon használt színes, motívumos csempéken is.

Az itteni kicsiny települések mágnesként vonzzák a turistákat, hiszen mintha megállt volna az idő valahol a század elején. Ki vannak tiltva (nagyon helyesen) az autók, a házak kicsik, a helyi emberek nem rohannak. Itt az eredeti dél-olasz életérzésbe kóstolhat bele az utazó. Nincsenek puccos hotelek sem, itt minden nagyon emberléptékű, a szálláshelyek egyszerűek.

De mit lehet ennyire enni egy citromon? Szó szerint mindent

Bár valóban sokféle fajtával találkozhatunk, ami általánosságban elmondható, hogy a sorrentói citrom íze nem kelti azt az éles savanyúságérzetet, ez egy akár nyersen is fogyasztható citrusféle. A belsejét lágyabb savak, gazdagabb aromák, több illóolaj, a héját pedig feszesség és vastag húsosság jellemzi, ez jól látható a képeken is.

Egy szokványos és egy amalfi fajta (C. limon (sfusato) Amalfitano)

A szintén helyi eredetű citromlikőrbe, a limoncellóba nem csak a sorrentói citrom gyümölcshúsát, hanem a héját is hozzáadják. A Magyarországon kapható citromoknál jóval nagyobb gyümölcsre gondoljatok, ami akár öklömnyi méretű is lehet (de kisebb fajták is kaphatók). A húsos héj ugyanakkor nem egy eldobásra ítélt része a gyümölcsnek, sőt.

Tiramisù sorrentói citrommal

Az Amalfitano fajtáé például nyersen is fogyasztható, de marinálják és kandírozzák is. Nem nehéz kitalálnotok, hogy a cukrászatban is nagy hasznát veszik.

Citromos hal

A helyi gasztronómia persze tobzódik a citromos ételekben. Jelen van a salátákban, megtöltik vele a halak hasát, és úgy sütik ki. Egy speciális helyi tiramisú, aminek a piskótáját limoncellóba áztatják, de legyen szó fagylaltról, lekvárról, kekszekről, süteményekről (Delizie al limone!), koktélokról vagy csak egy egyszerű limonádéról – itt tényleg minden a citromról szól.

Delizie al limone

És persze még többről, éppen azért utazzatok el egyszer ide ti is!

Köszönöm, hogy elolvastátok, remélem, hogy meghoztam a kedveteket ehhez a sonkához,

és ne feledjétek, hogy „olaszul l’enni jó!”

Legyetek jók!
Gianni

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram