Hirdetés
Hirdetés

Sör csörgedezik a föld alatt a metálfesztiválon

2017. június 8.
Igazi rockerálom válik valóra: a színpadon a legnagyobb kedvenceik, és még a föld alatt is sör folyik. A Wacken Open Air fesztivál területén megkezdődtek a munkálatok, a cél egy hétkilométer hosszan kanyargó, földalatti csőrendszer kialakítása, amely a rendezvény extrém méretű sörellátását hivatott biztosítani. A Wacken Open Air jól ismert metálos körökben, a fesztivált 1990 óta minden nyáron megrendezik. Mára […]
Hirdetés

Igazi rockerálom válik valóra: a színpadon a legnagyobb kedvenceik, és még a föld alatt is sör folyik. A Wacken Open Air fesztivál területén megkezdődtek a munkálatok, a cél egy hétkilométer hosszan kanyargó, földalatti csőrendszer kialakítása, amely a rendezvény extrém méretű sörellátását hivatott biztosítani.
A Wacken Open Air jól ismert metálos körökben, a fesztivált 1990 óta minden nyáron megrendezik. Mára a világ legnagyobb, metálzenére fókuszáló összejövetelévé nőtte ki magát, tavaly 75 ezren vettek részt a fesztiválon. A háromnapos gitárzúzás az 1800 lelket számláló észak-németországi falu, Wacken csendjét veri fel, Hamburgtól északra, a dán határ közelében.

A fesztivál alatti sörvezetéknek története van. Tudniillik, az északnémet Schleswig-Holstein tartományban hűvös időjárás uralkodik, az esőzés pedig a fesztivál állandó elemének tekinthető. Egy valamirevaló metálfesztiválon nyilván óriási a sörfogyasztás: a tavalyi Wacken Open Airen 400 ezer liter sör fogyott, ami nem kis teljesítmény három nap alatt.

Az egy főre eső sörfogyasztás is rekord nagyságú: 5,1 liter per fő.

A sör logisztikája az egyébként is dagonyázós fesztiválon még nagyobb sarat eredményezett a ki-be közlekedő teherautóknak köszönhetően, a teherkocsik útvonalán pedig óriási kátyúk keletkeztek. Anna Lorenz, a fesztivál szóvivője elmondta, hogy idén újítanak, a cél, hogy kevésbé viseltes talajt hagyjanak maguk után a fesztivál végeztével. A nehéz hordókkal közlekedő teherautók helyett csővezetéket vezetnek be a fesztivál területére, amelyek 80 centiméterrel a föld alatt fognak kanyarogni. A csövek telepítése többhetes munkát igényel, majd miután befedték az árkokat, újrafüvesítik a terepet. Döbbenetes befektetésről van szó: az egész projekt egymillió eurót fog felemészteni.

A földalatti sörvezeték ötlete nem újkeletű: az Oktoberfesten, egy németországi futballaréna alatt, tavaly pedig a belgiumi Bruges-ben is építettek már ilyet. A megoldás persze több kérdést is felvet. A szervezők jogos aggodalma, hogy a mindenre elszánt, sörre szomjas fesztiválozók nem akarják-e majd útközben megcsapolni a sörkészleteket? Emiatt a rendezvény ideje külön technikai csapat felügyeli a csövek és a hozzájuk csatlakoztatott sörcsapok működését. A vezetékekben nagy nyomás uralkodik majd (már csak ezért sem érdemes megfúrni őket). Érdekesség, hogy a sörcsapokba hat másodperc alatt jut el a sör.
Többen a sör hőmérséklete miatt fejezték ki aggódásukat. A Wacken szervezői mindenkit megnyugtatnak: hűtőtartályból fog a vezetékekbe érkezni a sör. Felmerült az a kérdés is, hogy a sörnek nem lesz-e műanyag- vagy fémíze a különleges szállítási mód miatt. A Német Sörfözők Szövetsége határozottan kijelentette, hogy ez kizárt. "A csöveknek az élelmiszeripari előírásoknak kell megfelelniük, mindennemű mellékíz vagy -szag nélkül" – nyomatékosította Marc-Oliver Huhnholz, a szövetség szóvivője.

A fesztivállátogatók ünneplik a sörvezeték ötletét, csak azt sérelmezik sokan, hogy Becks fog folyni a csövekben.

Forrás, képek: dpa.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram