Hirdetés
Hirdetés

Sokkal nyersebb, mint az étterem: Nemesvölgyi Attila megnyitotta a Babka Delit is a Pozsonyin

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. április 12.
„Ki akarom élvezni a hullámvasutat” – Nemesvölgyi Attila.
Hirdetés

Új hellyel gazdagodott a Pozsonyi út és a Babka története is. Az újlipótvárosi étteremtől alig két sarokra talált otthonra a Babka Deli. A névből már sejthető, hogy az új hely delikát és étterem egyben: tehát kaphatók itt a Babka saját márkás termékei, de emellett sok más remek minőségű élelmiszer is, ugyanakkor arra is van lehetőségünk, hogy beiktassunk egy melegétkezést. A deli vonal azonban egyértelműen erősebb, a gasztronómiai koncepció kialakítása pedig teljesen kozmopolitára sikeredett: a deli ízei a New York - Tel-Aviv – Budapest tengelyen utaztatnak minket. A tulajdonossal, Nemesvölgyi Attilával beszélgettünk az új egység kapcsán.

Nemesvölgyi Attila

A Babka Deli ötletét először a járványhelyzet hívta elő, ami sok szempontból katalizátor volt, így mindenképpen megoldást kellett rá találni. Egy olyan szituációban, amikor a klasszikus vendéglátás nem működött mindenki alternatív megoldásokat próbált keresni. Több tulajdonos úgy döntött, hogy elvitelre kínál fogásokat, vagy éppen delivé alakítja az étterem egy részét. A Babkával is ez történt, de itt a változás annyira nem is tűnt rendszeridegennek, hiszen Nemesvölgyi Attillának már komoly történelme és kötődése volt a „csemegeboltos” irányvonalhoz.

„A delinek az ötlete a pandémia alatt forrott ki, és végül ez segített a Babkának még ebben az időszakban is növekedni. Akkor az étterem egy részét leválasztottuk, delivé alakítottuk. Ez a koncepció azonban már nagyon régóta érlelődik, és az évek alatt úgy gondolom, volt ideje teljesen letisztulni is. A Babka Deli egy próbaverziója tavaly a Móriczon nyitott meg, de hosszú távon az otthonát mindig is a Pozsonyi úton képzeltük el.”

Az Újlipótváros lüktetését biztosító Pozsonyi út tele van kávézókkal, fagylaltozókkal és éttermekkel. Nemesvölgyi Attila először tizenhárom éve nyitott itt üzletet, és bár akkor még a szerencsés véletlen folytán került a környékre, azóta sem akarja elhagyni azt.

„Tudatosan kerestem a Babka közelében, a környéken sarokingatlant, de a szerencsének is köszönhető, hogy gazdagodtunk ezzel az üzlethelyiséggel, amivel egyértelmű volt, hogy hosszabbtávú terveink lesznek: itt bontakozhatott ki a Babka Deli végleges modellje.”

Egy karácsonyi pop-up alkalmával már megismerkedhettek a vendégek ezzel az üzlethelyiséggel, azonban a valós nyitásra csak március folyamán került sor. Ekkor már teljes dicsfényében fogadta a vásárlókat, és ez nem csak szókép. A napfényes helyiség elengedhetetlen dizájnelemi az amerikai delikáteszek hangulatát idéző neon feliratok, de az sem véletlen, hogy a Sarki fűszeres képe is visszaköszön ránk a Babka Deli faláról, hiszen a tulajdonos szakmai útjához ez szervesen kapcsolódik. Épp úgy, ahogy a három óra a falon, melyek New York, Tel-Aviv és Budapest időzónájához vannak igazítva.

„A New York-i utazások élménye: látogatások a Russ & Daughters-ben, de mondhatnánk a Katz's Delicatessen, vagy a Zabars egységeit is, inspirációval szolgáltak és megalapozták ezt a konstrukciót. Tehát a New York-i delik örökségéhez és szellemiségéhez is visszanyúlunk, így az italkínálatból és a csemegepultból is visszaköszönnek ezeknek a helyeknek a klasszikusai és a hal hangsúlyos kínálat: tonhal saláta, melegen és hidegen füstölt lazac, vagy a Szalajka-völgyi kályhás pisztráng mind állandó részét képezik a felhozatalnak.”

Emellett pedig a Babka csoporthoz híven a Közel-Keleti vonal is reprezentálja magát: a klasszikus Babka, a rugelach, a muhamara és a hummus mellett izgalmas választás lehet az amerikai ital megreformált változata, az extravagáns tahini shake is. Ebben a kozmopolita sokszínűségben a harmadik világváros, amely képviselteti magát, Budapest. Így a kencék között feltűnik a körözött is, de olyan jellegzetességgel is találkozhatunk, mint a majonézes krumplisaláta.

„A Babka Deliben hatékonyabb működéssel kisebb személyzeti igénnyel tudunk elérni stabilabb gazdasági tevékenységet. A sarokingatlan egyik előnye, hogy ki tudunk alakítani egy pörgős stratégiát a vásárlók fogadására és kiszolgálására: ez azonban együtt jár a vendégek edukálásval is. Míg a Pozsonyi út felől érkezőket biztatjuk arra, hogy foglaljanak helyet, addig a Radnóti Miklós utca felőli bejárat és a hátsó expressz kassza lehetőséget biztosít rá, hogy minél gyorsabban kiszolgáljuk azokat, akik csak egy kávéért, vagy egy gyors bevásárlásra térnek be hozzánk.”

A Babka Deli valójában a Babka nappali működésű kistestvére: a Mezze & Mayo csemegepultból helyben fogyasztásra vagy elvitelre ajánl krémeket és salátákat. A klasszikus szendvicsek helyett itt silderek találkozhatunk, a deli vonalon belül pedig a melegételek is megjelennek a kínáltban. Mindemellett azonban sokkal nyersebb is, mint az étterem: egy olyan övezet, ahol a világ sokszínűsége, mind a konyhában mind a közösségben olyan természetességgel fér meg egymás mellett, mintha a vendégek évtizedek óta járnának ide.

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram