Hirdetés

A Nutella ellen két érv hozható fel. Az igen magas cukor- és zsírtartalma (544 kilokalóriát tartalmaz 100 grammja). Ez azonban még kordában tartható probléma, nem ez a helyzet a világhírű édesség egyik fő alapanyagával, a pálmaolajjal.

Hirdetés

A pálmaolaj okozta esőerdőirtás és tömeges állatpusztulás egy nagyon is komoly és mindmáig meg nem oldott probléma. (Ha szeretne képbe kerülni a témában, olvassa el a hírünk végén található cikket!)

A Nutellát, pontosabban az azt gyártó Ferrero céget joggal támadják amiatt, hogy az összetevői között mennyiségben a második helyen – a cukor után – a pálmaolajat találjuk. A döntésüket persze gazdasági érdekek diktálják, a pálmaolaj olcsó tömegtermék, az évi több mint 2 milliárd eurós forgalomból származó haszon pedig nyilván magáért beszél.

Nutellát utánzó mogyorókrémeket persze már most is találunk a boltok polcain, ezeket általában nem nagy nevű gyártók készítik. A drágának számító Nutella pedig a mogyorókrémek teljes piacán 54 százalékos részesedéssel bír. Csak hogy érzékeltessük a Ferrero pozícióját: a második legnagyobb gyártó, a török Yildiz Holding Cokokrem mindössze 2 százalékot tudhat magáénak.

Most azonban egy másik híres olasz cég, a Barilla készül konkurens terméket piacra dobni: saját pálmaolajmentes mogyorókrémük Crema Pan di Stelle néven jelenik meg majd. Pálma- helyett napraforgóolajat fog tartalmazni, kizárólag Olaszországban termett mogyorót és a Nutellánál 10 százalékkal kevesebb cukrot.

A hírek szerint a Ferrero cég sem marad adós a válasszal, a Barilla egy kedvelt terméke, a mogyorókrémes Baioccchi keksz konkurenciájaként új nutellás kekszet készülnek bevezetni.

A “Barilla Nutellát” a tervek szerint már jövő januártól kóstolhatjuk.

MTI közlemény felhasználásával.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS