Hirdetés
Hirdetés

Sorban állni a pofonért: Parasztétterem Párkányban

2019. augusztus 14.
Sznobok, mimózák és humortalanok, ne ide jöjjetek.
Hirdetés

- Mit nézel, paraszt?

- Na, mi tetszik, csöcsös?

- Várakozási idő: mindjárt hozom, ne ugass!

- Ganéjnak való moslékos vájú ez.

- Rohadjál meg, ha innen nem tetszett semmi.

- Ne aludjál, madárijesztő, tömd a pofád, mert ilyet otthon nem kapsz!

Pofákat vág a személyzet? Bunkó a felszolgáló? Akár be is szól? Kollektív éttermi élményünk...

Van, ahol azonban mindez semmi, sőt. A taplóságot a csúcsra járatják, olyannyira, hogy ez hozza a vendéget az étteremnek. A párkányi Parasztétteremben nem (csak) a paraszti fogásokra utal a hely neve, a közönség mégis imádja a bárdolatlan stílust. Zsíros falatok és még zsírosabb beszólások – és még fizetünk is érte.

Nem mondhatjuk, hogy hazánk és a régió vendéglátóhelyeit az az elviselhetetlenül túlzásba vitt udvariasság jellemzi, ami miatt feszengenünk kellene a lakóhelyünkhöz legközelebb eső étteremben. Néhány éve jól szórakoztam egy hazai közönségkedvenc cukrászda alatti értékelésen, amelyben a hozzászóló kifejtette, hogy neki tulajdonképpen hiányozna is az a fajta becsmérlés és udvariatlanság, ami a neves cukrászda jól ismert sajátja. Mindannyiunk eme közös alapélményére licitál rá a Párkányban található Parasztétterem.

Ezt a helyet messzire kerüljék azon széplelkek, sértődékenyek és az otthagyott pénzükért maximális szervilitást elváró vendégek, akik nehezen fogadják be az alternatív megoldásokat. A magát középkorinak nevező és sok jegyében a középkorra is utaló Parasztétterem ugyanis nem csak a nevében "paraszt", hanem úgy, ahogy van.

A fogadás minden, csak nem szívélyes. Ha sokat (vagy egyet-kettőt) kérdezünk, még jól be is szólnak, a személyeskedésig menőleg. Kés-kanál-villa nem jár, legfeljebb egy kés, ami nélkül nehezen is megközelíthető az a kacsasült, ami egy fél kacsát jelent. A kikért csülöknek csak a húsa masszív félkilós, a szaftja pedig könyékig fog csorogni.

Különös figurákkal és szereplőkkel tele @Parasztétterem Facebook

Ezt a koncepciót persze megismertük már a hazai "középkori éttermekben" is, ahogy nagy fatálon érkezett ki az étel, és volt, ahol presztízskérdést csináltak abból, hogy a középkorban lehetett-e már krumpli, paradicsom, paprika vagy kukorica a tányéron.

A párkányi Parasztétteremben ezen nem megy elvi vita. Itt a "paraszt" szót abban a pejoratív értelemben kell vennünk, hogy itt a szerviz biztosan nem lesz szívélyes és kedveskedő. És még mielőtt bárki vendéglátós vagy vendég felhorkanna, hogyan adhatunk mi ennek helyet, csak annyit mondunk: a humor nagy erény.

Szerény tál a szerzetestől @Parasztétterem Facebook

A felszolgálók itt (valószínűleg) épp úgy sablonmondatokkal dolgoznak, mint azokon a helyeken, ahol rossz időben a vizes kabátunkat lesegítve mond egy közhelyet az éttermi dolgozó a cudar időjárásól. Csak itt éppen valami kicsit vagy közepesen bunkót fog hozzánk szólni.

És talán éppen ez a párkányi Parasztétterem legnagyobb titka. Tükröt tart nekünk, (közép-)kelet-európaiaknak.
@Parasztétterem Facebook

Az éttermi koncepciónak egyébként hagyománya van az angolszász kultúrában, ahol éppen az adja ezen éttermek sava-borsát, hogy a legendásan udvarias angoloktól enyhén szólva is meghökkentő ez a fajta bunkóság. De mondunk valamit: itt, mifelénk is meghökkentő, ha egy nőt csöcsösnek neveznek (PC alert!) vagy éppen az étel-italfogyasztási szokásaira tesznek egy egyszersmind személyeskedő és bántó megjegyjegyzést.

Olcsó humor? Nem kérdés. Nem is is biztos, hogy naponta a Parasztétteremben ennénk. Mégis, van valami kedvesen sokkoló abban, amikor a mézes-mázas kiszolgálás helyett az jön ki a vendéglátós száján a tizenplusz ledolgozott órájában, ami a szívén is van... Még ha ez egy éttermi elgondolás is.

Vicc, fricska, meghökkentés, manapság nem divatos óriási adagok, egyszerű ételek, kézzel evés.

Magát középkorinak nevezi az étterem, mai szóval élve viszont inkább punkság pénzt kérni és szolgáltatást nyújtani úgy, hogy közben lájtosan sértegetnek. Az étel egyébként a maga kissé nagyüzemi módján abszolút korrekt, kifejezetten jó sörökkel és pékárukkal, ahol a hús nem egy sovány szelet lesz, hanem annyi, amennyit apuka sem tud egyszerre megenni.

Hirdetés

És ha azt gondolnánk, hogy ide valami bárdolatlan népek járnak, tévedünk. Állandó teltházak, sokszínű közönség, rengeteg magyar vendég, köztük híres celebek kíváncsiak már évek óta és napról-napra arra, hogy két zsíros falat között vagy éppen a második kólát kikérve valaki egy kicsit sértegesse.

Nem bántóan. Viccesen, pikírten, görbe tükröt mutatva. Mindenképpen rendhagyó élmény. Még az edzettebbek is meg fognak lepődni a részleteken!

Középkori Parasztétterem
Cím: Párkány (Szlovákia),  Jozefa Bema 4.
Nyitvatartás: H-V 10:30-22:00
Az étterem honlapja

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram