Hirdetés
Hirdetés

Snoop Dogg is a Costes fogásaival lakik jól a Szigeten

SZERZŐ: Boros Regina
2012. július 27.
Nincs még egy olyan rendezvény a világon, ahol a backstage-ben Michelin-csillagos étterem szolgálná ki a sztárokat. A Sziget Fesztivál ilyen. Mihalik Zoltán, a Costes nemrég munkába állt új üzletvezetőjét kérdeztük a kulisszatitkokról és még ridereket is sikerült kiimádkoznunk, melyekből kiderül például az is, hogy a sztárok a helyi világos sörökre is kíváncsiak.
Hirdetés

Nincs még egy olyan rendezvény a világon, ahol a backstage-ben Michelin-csillagos étterem szolgálná ki a sztárokat. A Sziget Fesztivál ilyen. Mihalik Zoltán, a Costes nemrég munkába állt új üzletvezetőjét kérdeztük a kulisszatitkokról és még ridereket is sikerült kiimádkoznunk, melyekből kiderül például az is, hogy a sztárok a helyi világos sörökre is kíváncsiak.
Mit fog csinálni pontosan a Costes a Szigeten?
A Costes a nagyszínpad backstage cateringet biztosítja. Az összes fellépő étel, ital és egyéb különleges igényét biztosítjuk.Reggelivel, ebéddel és vacsorával is készülünk. Ugyanakkor az úgynevezett bekészítéseket is mi csináljuk, ami az együttesek által küldött riderekben található igényeket jelenti mind étel- ital, snack és gyümölcs vonalon.

A rider azt jelenti, hogy az adott énekes, együttes küld egyfajta igénylistát, amely tartalmazhat különleges bort, champagne-t, speciális vizet, szinte bármit. A fesztivál szervezői pedig igyekeznek ezeket az igényeket kielégíteni.

Fine dining ételekkel vagy úgynevezett fesztivál ételekkel készülnek?
Mindenképpen a bennünket jellemző fine dininggal.
Ez általában jellemző a fesztiválokon, hogy egy Michelin-csillagos étterem főz a sztároknak?
Nem, ez egy extra, úgy is mondhatnám, jelentős hozzáadott és egyedi értéke a Szigetnek, amire büszkék vagyunk és a fellépők is értékelik a minőséget. Hasonló méretű és színvonalú európai fesztiválokon nem járnak ennyire a kegyeikben.
Hogyan akarják, illetve tudják magukat emlékezetessé tenni? Lesznek magyar jellegzetességek a fogások között?
Hasonlóan alakítjuk ki a menüt, ahogy az étteremben is. Vannak és lesznek magyar jegyek, de mivel a séfünk portugál, ezért az országára jellemző ízek is előfordulnak. A konyhánk nemzetközi gasztronómiai trendeket követi és ezt fogjuk tenni a Szigeten is. Ezen kívül lesz a Sziget VIP részben lesz egy Costes grill terasz, ahol grill ételekkel készülünk.
Ezekhez a nagyközönség nem fog tudni hozzáférni semmilyen formában?
A Sziget Nagyszínpad backstage el teljesen elzárt terület, azonban a VIP teraszon mindenkinek lehetősége lesz a grill terasz ételkülönlegességeit megkóstolni.
Hogyan tudják biztosítani a megfelelő eszközöket, hőmérsékleteket?
Egy komplett konyhát építünk majd fel 100-120nm-en, aminek az előkészítő munkálatai jelenleg is zajlanak. Az éttermi sátor, ahol a vendégeink lesznek, az teljesen légkondicionált, így biztosan nem lehet gond a hőmérséklettel.
Mik azok a különleges eszközök, amelyekről semmiképpen sem mondhatnak le?
Mindent viszünk magunkkal a konyhába: pacojetet, thermomixert, sütőket, külön hűtőkonténerekben tartjuk hidegen az alapanyagokat.
A sztárok igényei alapján készítik el az ételeket?
Nem határoznak meg konkrét ételeket a riderekben, csak annyit kérnek, hogy pl. reggeli, ebéd és vacsora legyen, amennyiben vegetáriánus igényük van azt jelzik, vagy ha ételallergiájuk van valamire.

Riderek

Pár italos kívánság:

Ciroc Vodka
Patron Silver tequila (750 ml)
2 üveg Moet
12 üveg hűtött Corona sör
24 üveg hűtött helyi, világos sör
3 Super Fruit Odwalla gyümölcsturmix vagy 3 Green Machine Naked gyümölcsturmix)

Hirdetés

Pár ételes kívánság:
1 vekni fehérkenyér (friss)
1 vekni teljes kiőrlésű kenyér (friss)
1 mogyoróvaj
1 eperlekvár (bio, hozzáadott cukor nélkül)
1 mazsolás süti
1 fahéjas cornflakes
1 sima müzli
8 csomag rágógumi (bio, sugar fresh márka)
1 tortilla chips és csípős salsa
12 Cliff szelet (csokidarabkás, mogyoróvajas, mogyorós-karamelles, banános-mogyorós, áfonyás, csokis-mogyorós)
4 fehérje szelet - mogyoróvajas
1 bio hummusz
1 csomag pita
1 friss felvágott- és sajttál
4 friss, érett avokádó (ha szezonban van... jó minőségű, bio)
1 gerezd fokhagyma
1 tubus majonéz
1 kis üveg extra szűz olívaolaj
1 gerezd nyers gyömbér
1 tengerisó és bors örlő
1 zöld tabasco szósz
1 kis üveg malátaecet
Van-e olyan fellépő, akitől “tartanak”?
Nincs ilyen fellépő. A tavalyi egyik legszélesebb, legrészletesebb riderrel érkező fellépő Prince volt. Az ő igényeit is sikerült 100 százalékosan teljesítenünk, valószínűleg idén sem ütközünk nehézségekbe.
Milyen szintű készültséget igényel majd a napi munka a Szigeten?
10 órát dolgoznak majd a szakácsaink. 2 csapat fog dolgozni, váltásban, vagyis 18 órás a napi nyitva tartásunk. Reggel 6-tól zajlik majd a reggeliztetés, délre jön a másik csapat és este 11-ig dolgoznak. Az utolsó nagyszínpados fellépők idejéig a konyha is végig működni fog.
Ami az italokat illeti, hogyan készül a Costes?
Az étterem egyedülállóan széles borválasztékát visszük a Szigetre. A külföldi fellépők jellemzően francia borokat, champagne-t kérnek. Úgy tervezzük, hogy 70-30 százalék lesz az arány, a magyar borok javára.
A teljes catering része a sztárok “fizetésének”?
Igen. Van egy alaplista, amit mindenképpen teljesítünk. Ugyanakkor van egy speciális igénylistájuk is.
A költségkeret hogyan alakul?
Erről csak annyit, hogy ez zenekaronként változik.

A Sziget Fesztivál programjairól bővebben itt lehet olvasni.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram