Hirdetés
Hirdetés

Bocuse d'Or hírek: Széll Tamás és változások a szabályzatban

SZERZŐ: diningguide
2018. május 17.
Kevesebb, mint egy hónap van hátra a Bocuse d'Or európai válogatójáig, következzen néhány részlet a torinói versennyel kapcsolatban.
Hirdetés

Az már bizonyára nem újdonság, hogy Pohner Ádám és a magyar csapat az első versenynapon, június 11-én fog szerepelni, negyedik rajtolóként. A csapat heti hat napot csak a felkészüléssel foglalkozik, amelynek helyszíne a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tankonyhája. Ez az első olyan felkészülés, amely teljes egészében ebben a létesítményben tud lezajlani, köszönhetően az eddigi legjobb körülményeknek a tankonyhán.

Foto: Designfood/Fekete Antonio


Néhány szó az alapanyagokról
Mivel a Bocuse d'Or versenyen mindig kiemelten fontos szempont, hogy a résztvevők az otthont adó ország alapanyagaival dolgozzanak, ez most sincs másképp.
A hústál kötelező elemei:
  1. Marhafilé a piemonti Fassone fajtából
  2. Baraggia Biellese és Vercellese rizs, Sant'Andrea fajta
  3. Borjúmirigy

A hústál kötelező elemeiről korábban már írtunk, ITT olvashatja.
A vegetáriánus tányér kötelező elemei:

  1. Blue Mountain Pasture Castelmagno DOP sajt
  2. Tojás

A már fentebb említett, a Fassone marha tejéből készült Castelmagno egy hosszú érlelésű sajt, amely DOP minősítéssel rendelkezik. A minimum érlelési idő után meglehetősen omlós, az idővel pedig egyre sűrűsödik a textúrája. Nagyon jó ízű, enyhén sós sajt, amely az érlelési idő megnövelésével még ízesebbé válik.

Változások a szabályzatban

A Bocuse d'Or versenyszabályzata folyamatosan változik, többek között ezért is nagy kihívás a felkészülés rá. Áprilisban tették nyilvánossá a torinói európai válogatóra vonatkozó versenyszabályzatot, amelyben van néhány markáns változás, amely Pohner Ádám és a magyar csapat felkészülését is befolyásol(hat)ja.

  1. Először is az eddigi 14 adag helyett mindkét ételt 15 adagban kell elkészíteni. Ez azért jelenthet nagy változást, mert felrúgja a páros elrendezéseket.
  2. A vegetáriánus tányérnak ezúttal lesz egy titkos alapanyaga, amelyet nem lehet előre tudni, és amely – jelen pillanatban úgy tűnik – bármi lehet. Idén a szokásostól eltérően előre kiadták a piaclistát, azaz, hogy milyen alapanyagokból lehet majd válogatni a versenyt megelőző napon. A lista ezúttal rövidebb, mint a korábbi években. Ugyancsak változás, hogy a vegetáriánus tányérhoz minimum egy slow food terméket is fel kell használni.
  3. A hústállal kapcsolatban is vannak újdonságok. Idén a hústál kitálalásánál kötelező alátétet használni, amelyen kell lennie egy side dish-nek és az olasz hagyományoknak megfelelően egy szószos edénynek is.

Széll Tamás az elnöki székben

A héten a Bocuse d'Or Europe római sajtótájékoztatóján hivatalosan is kihirdették, hogy Torinóban Széll Tamás a zsűri elnöke lesz Enrico Crippa, a torinói versenyelnök, és Carlo Cracco séf társaságában. A kóstolózsűriben Hamvas Zoltán is helyet foglal majd, aki presidentként Magyarországot képviseli majd.
A magyar csapat tagjai Hamvas Zoltán (president), Vomberg Frigyes (coach), Pohner Ádám (candidate) és Csillag Richárd (commis).

Széll Tamással és Enrico Crippával, az olaszországi Bocuse d'Or elnökével

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram