Az El Celler de Can Roca 1986-ban nyitotta meg kapuit a katalóniai Gironában. Az éttermet a Roca testvérek – Joan, Josep és Jordi – alapították és vezetik. Az étterem azóta világhírűvé vált, három Michelin-csillaggal rendelkezik és többször is megválasztották a világ legjobb éttermének. A testvérek közötti felosztás a következő: Joan a konyhafőnök, Josep a sommelier, míg Jordi a cukrászmester. Az elmúlt időszakban több gasztronómiai projektjük volt, a nevükhez köthető a Casa Cacao és Jordi Roca cukrászdái, a Rocambolesc, ami több spanyol, illetve katalán nagyvárosban is megtalálható.
Most a testvérek páratlan gasztronómiai művészetüket a skót Felföldre viszik és a Macallan birtokon, a Spey folyó partján, a híres whisky-lepárló közelében kap helyet új éttermük, a TimeSpirit.
A TimeSpirit helyi alapanyagokból összeállított kóstoló menüt kínál, amely ebédre 60 fontba (kb. 30.000 HUF ), vacsorára pedig 95 fontba (kb. 45.000 HUF) kerül majd. Az étterem, amely 30 vendég befogadására alkalmas, egy 12 éves együttműködés gyümölcse az El Celler de Can Roca és a Macallan whisky gyártó között, és a lepárló 200 éves fennállását ünneplő rendezvénysorozat része.
A Roca fivérek régóta érdeklődnek Skócia iránt; korábban egy „Distilling Scotland” című könyvet is írtak, amelyben a skót konyhát és kultúrát fedezték fel.
„Bejártuk az országot, magunkba szívtuk a lelkét… most meg akarjuk osztani a konyhánkat Skóciával.” – nyilatkozták a testvérek. A TimeSpirit nyitott konyhával várja vendégeit, hogy betekintést nyerhessenek a kulináris alkotófolyamatokba. Az étterem hatalmas ablakai Speyside dombjaira néznek, ezzel is hangsúlyozzák a természet szerepét mind a gasztronómiai koncepcióban, mind a whisky készítés művészetében.
Bár az étterem a Macallan single malt whisky-jeit ünnepli, Josep Roca gondosan válogatott borokat és sherryket is kínál majd. A spanyol La Vanguardia napilapnak a séf azt nyilatkozta, hogy „Mindig vonakodtunk külföldön éttermet nyitni, mert szerettük volna megőrizni az autentikus élményt, azonban Skóciába menni számunkra nagyon izgalmas kihívás. A 42. szélességi fokról a 60.-ra való eljutás igazi kreatív folyamat.” A tervek szerint az éttermet egész biztosan nyitva tartják a következő három évben, hogy ünnepeljék a Macallan 200 éves fennállását, ezután hoznak döntést a továbbiakról.
A TimeSpirit október 31-én nyitja meg kapuit a Macallan birtokon.
Fotók: El Celler de Can Roca | Facebook
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.