Hirdetés
Hirdetés

Sir Winston Churchill és Odette Pol-Roger - Egy évjáratos pezsgő története

SZERZŐ: Király Márton
2023. május 15.
Churchill 1965-ben halt meg, és egy gyászoló országot, egy Epernay-ben róla elnevezett utcát hagyott maga után. Miután Odette részt vett a temetésen a Szent Pál katedrálisban, kijelentette, hogy a Pol Roger ikonikus fehér címkéjét innentől feketével kell szegélyezni, hogy ezzel is tisztelegjenek a pezsgőház valaha élt legnagyobb rajongója előtt.
Hirdetés

Clicquot, Pérignon, Churchill

Az évjáratos champagne különleges műfaj. A borvidéken, ahol az általános szokás inkább a reserve-tételek segítségével megkomponált, évről-évre biztos minőséget és ismerős stílust hordozó házasítás, a legeslegjobb évek önállóan palackba kerülő termését különös tisztelet övezi, (Champagne-) házon belül és kívül egyaránt.

A Vintage-tételek nem csak ritkaságukkal, magasabb árukkal, különlegesen jó minőségükkel tűnnek ki, de néhány esetben a borvidék vagy éppen a Ház történelmében jelentős szerepet játszó borász, alapító, borkereskedő, megkerülhetetlen champagne-i figura nevét viselik.

Fotó: facebook.com / Champagne Pol Roger

Dom Pérignon vagy Madame Clicquot neve mellett azonban találunk egy furcsa szereplőt. A mai napig családi tulajdonban álló Pol Roger pezsgőház évjáratos tétele Sir Winston Churchill nevét viseli. Az angol államférfiról a kifinomult italok iránt rajongása közismert tény, ám önmagában nem lenne elég, hogy örök helyet biztosítson egy évjáratos palackon. Hogyan került hát Churchill neve a Pol Roger Vintage-tételének palackjára? Ahhoz, hogy ezt megválaszolhassuk, érdemes jobban megvizsgálni a Champagne-ház és az Egyesült Királyság miniszterelnökének közös történetét.

Egy pezsgőház alapjai

Pol Roger 1831. december 24-én született egy ügyvéd fiaként. Apja addig vezette a praxisát, amíg egy gyógyíthatatlan betegségben meg nem betegedett, ezért feladta, később borkereskedelemmel kezdett el foglalkozni.

Ebbe a világban Pol Roger igazán otthon érezte magát. Mindössze 18 éves volt, amikor először adott el bort, és hamarosan kiderült, hogy remek érzéke van az üzlethez. A borkereskedelem mellett hamarosan szőlővel is kereskedni kezdett, majd hamarosan a pezsgőkészítés rögös, de annál izgalmasabb útjára lépett. 1849 jelöli az évet, amikor a borkereskedésből hivatalosan is Champagne-ház lett.

Fotó: facebook.com / Champagne Pol Roger

A munkát az alapító fiai folytatták, akik ifjú koruk óta együtt dolgoztak édesapjukkal, és 1900-ban hivatalosan is róla nevezték el a pezsgőházat, sőt a család később a vezetéknevét is módosította. A generációváltások és a történelem viharai dacára a Champagne Pol Roger a mai napig az alapító leszármazottainak birtokában van, akik nap mint nap hozzájárulnak az egyre fényesebben ragyogó hírnévhez.

Az általuk készített pezsgőhöz hasonlóan a Pol Roger filozófiája is az elegancia és a visszafogottság jegyeit hordozza. Évi 1,7 millió palackos termelésével sok riválisával összehasonlítva viszonylag kishalnak számítanak, ám maximálisan érvényes rájuk a mennyiség helyett minőség szemlélet. Ez a szemlélet megjelenik a pezsgőkészítésben is, a gondosan végzett szőlőmunkától kezdve a kézzel forgatott palackokon, fa rázóállványokon keresztül egészen a nyolc kilométernyi pincerendszer mélyén kellő ideig érlelt palackokig.

Egy tucat champagne

Winston Churchill 1908-ban ismerkedett meg a márkával. Tizenkét palackot rendelt a Ház 1895-ös évjáratából, ami annyira megtetszett neki, hogy innentől élete végéig ennél a pezsgőnél maradt. Egy városi, sőt talán jobban hangzik így, egy champagne-i legenda szerint az első tizenkét palackot még 41988 követte, állítólag ennyi palackot rendelt élete során a későbbi miniszterelnök…

Az 1908-as pezsgőrendelést mozgalmas évek követték. Az első világháborúban Churchill a nyugati fronton szolgált. 1917-ben hangzott el híres mondata: "Ne feledjék, uraim, nem csak Franciaországért harcolunk, hanem Champagne-ért is!"

Fotó: facebook.com / Champagne Pol Roger

Bár nem kétséges, hogy a ’17-ben elhangzott mondat mögött is felsejlett kedvenc márkája, Churchill és a Ház kapcsolata a második világháború után pecsételődött meg.

Ehhez pedig elég volt megnyerni a második világháborút.

Ebéd a követségen

A fegyverszüneti megállapodást és Párizs 1944 novemberi felszabadítását követően Churchill, De Gaulle és még néhány magas rangú államférfi, hadvezér, a brit nagykövetségen ebédeltek, ahol Pol Roger pezsgőt szolgáltak fel. Nem kétséges, hogy a száraz, behűtött, és végre felszabadított borvidékről érkező pezsgő megkoronázta a győztes pillanatot, de az igazi fordulópont egy évvel később következett be.

Egy újabb hivatalos párizsi ebéd alkalmával Winston Churchill találkozott Odette Pol-Rogerrel, Jacques Pol-Roger, a pezsgőház tulajdonosának a feleségével. A háború alatt a francia ellenállás aktív tagja volt, ami felkeltette Churchill figyelmét és tiszteletét. Ekkor vette kezdetét a Winston Churchill és Odette Pol-Roger között szövődő életre szóló barátság, mellyel egyenesen arányosan növekedett a miniszterelnök champagne-márka iránti rajongása.

Fotó: facebook.com / Champagne Pol Roger

Mindkettőt (a barátságot és a pezsgőszeretetet is) komolyan erősíthette, hogy Odette minden évben küldött Churchillnek egy láda pezsgőt a születésnapjára, emellett többször is meglátogatta őt az Egyesült Királyságban. Bár Churchill mindig mondogatta, hogy egyszer majd viszonozza a látogatást és eljut Epernay-be, végül soha nem nyílt alkalma meglátogatni az általa "a világ legihatóbb címének" hívott házszámot.

Gyászkeret a palackon

Churchill 1965-ben halt meg. Egy gyászoló országot és egy Epernay-ben róla elnevezett utcát hagyott maga után. Miután részt vett a temetésen a Szent Pál katedrálisban, Odette kijelentette, hogy a Pol Roger ikonikus fehér címkéjét innentől feketével kell szegélyezni, hogy ezzel is tisztelegjenek a pezsgőház valaha élt legnagyobb rajongója előtt.

Egy évtizeddel Churchill halála után a Pol Roger úgy érezte, hogy hivatalosabb és időtállóbb módon kell tisztelegnie életre szóló barátja előtt. A megoldást egy, Churchill tiszteletére elkészített különleges tételben találták meg. 1975-ben készült el az első Cuvée Sir Winston Churchill, a Churchill által nagyra becsült klasszikus évjáratok mintájára: testes, krémes, érett pezsgő.

Vintage Cuvée Sir Winston Churchill

Mivel a brit államférfi arról volt ismert, hogy csak a legjobb évjáratú pezsgőket fogyasztotta, érthető döntés, hogy a róla elnevezett cuvée is csak a legkiválóbb évjáratokban készül. A Pol Roger türelemmel várja a legjobb éveket, s ha a tökéletes szüret és erjedés lezajlott, a pezsgőt még legalább 10 évig érlelik a Pol Roger pincéiben Epernay-ban.

Hirdetés

Bár a cuvée pontos összetétele hétpecsétes titok, feltételezhető, hogy pinot noir hangsúlyos a Churchill-korabeli klasszikus évjáratok receptjét követve. Kizárólag grand cru területek gyümölcsét választják ki a készítéshez. Az egyes fajtákat és az egyes területek terméseit külön tartják a lassú, hűvös, rozsdamentes acéltartályokban történő erjesztés során, majd a végső házasítás előtt teljes malolaktikus erjedésen mennek keresztül.

Fotó: facebook.com / Champagne Pol Roger

A második erjesztés a Pol Roger legmélyebb és leghidegebb pincéiben történik, 33 méterrel a tengerszint alatt. Az erjedés után minden palackot kézzel zárnak le.

A Pol Roger család különleges gondossága és elkötelezettsége, mellyel ezt az egyedülálló italt készítik, a Ház és Churchill közötti csodálat, tisztelet és barátság élő bizonyítéka.

A mai napig, mielőtt az új évjáratos tétel kikerülne a piacra, egy különleges kóstolón, melyen csak a Pol Roger és a Churchill család tagjai vehetnek részt, először a Churchill családnak kell jóváhagynia és a két családnak közösen rábólintania az elkészült champagne-ra.

Fotó: facebook.com / BORTÁRSASÁG

Kerti tó és élő történelem

A tisztelgés pedig nem merül ki az évjáratos tétel különleges nevében. Nemrég került forgalomba a Pol Roger hagyományos, fehércímkés non-vintage tételének egy olyan kiadása, melyhez különleges díszdoboz is járt, a dobozon apró halak, vízililiomok, szitakötők festett képei. Winston Churchill festett, s kedvenc témája házuk kertjében található aprócska tó volt, melyet többször is megfestett.

A különleges csomagolás újabb főhajtás az egykori politikus, tavat rajzoló impresszionista festő, irodalmi Nobel-díjas író, haditudósító, Odette Pol-Roger jó barátja és Champagne valaha élt leghíresebb rajongója előtt.

Fotó: facebook.com / Champagne Pol Roger

Forrásaink voltak:

1 2 3

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram