Hirdetés
Hirdetés

Sertésfilé konyakos mártással Thomas Anders receptje alapján 

SZERZŐ: Nagy Kamilla
2024. december 8.

A hagyományos karácsonyi recepteket minden bizonnyal számtalan módon elkészítettük már. Azonban akadnak olyan ünnepi alkalmak, amikor jól eshet kimozdulni a komfortzónánkból és kipróbálni egy klasszikusra emlékeztető, de újfajta fogást. Thomas Anders, a 80-as évek popikonja és nem csak exkluzív interjút adott számunkra, hanem megosztotta velünk kedvenc téli receptjeit is. A sertésfilé konyakos mártással egy olyan recept, amely a szeretteink szívét is megmelengetheti a különleges alkalmakkor! 

 

Hirdetés
Fotó: Maria Brinkop, Hildesheim, Tre Torri Verlag

recept 4 főre 

HOZZÁVALÓK: 

A sertésfiléhez: 

  • kb. 700 g főzésre kész sertésfilé 
  • só, bors
  • 2 evőkanál repceolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 szál rozmaring
  • 3 szál kakukkfű

A konyakos mártáshoz:  

  • 2 mogyoróhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál repceolaj
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 50 ml konyak
  • 150 ml fehérbor
  • 200 ml marhahúsleves
  • 150 ml tejszínhab
  • só, bors
  • kukoricaliszt
  • 1 kis csokor metélőhagyma

Fontos leszögezni, már az elején: egy jó minőségű étel elkészítéséhez jó minőségű alapanyagokra van szükségünk. Ezért rendkívül fontos számomra a hús minősége, különösen, ha sertéshúsról van szó. Édesanyám azt szokta mondani, hogy a jó sertéssültnek a serpenyőben meg kell nőnie – ezért nem lehet jó minőségű húst venni akciós áron. Na de ki mondta azt, hogy minden nap kötelező húst enni? A barátaink mangalica sertéseket tenyésztenek, amely egy ritka magyar sertésfajta, sörtéje göndör és gyapjas. Különlegességük, hogy nem lehet őket turbó üzemmódban felhízlalni, hanem legalább egy év szükséges számukra, mire vágásra készek lesznek. További előnyük, hogy a húsuk lényegesen zsírosabb, mint más sertésfajtáké, ez adja a páratlanul jó ízüket és biztosítja azt, hogy a sertésfilé sütéskor is megőrzi eredeti méretét. 

Hirdetés

A sertésfilé elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt 120 °C-ra. Ezután tapogassuk szárazra a húst, sóval és borssal ízesítsük, majd egy forró serpenyőben, repceolajban minden oldalát pirítsuk meg. Végül adjuk hozzá a vajat, valamint a rozmaring- és kakukkfű ágakat, és forgassuk meg benne a húst. Ezután vegyük ki a serpenyőből, és tegyük egy sütőrácsra, amely alatt egy tepsi van. Öntsük a serpenyőből a húsra a zsiradék és a fűszernövények keverékét. Utolsó simításként tegyük a sertésfilét a sütőbe, és süssük 50-60 percig. 

Míg sül a hús, a mártáshoz hámozzuk meg a mogyoróhagymát és a fokhagymát, és vágjuk apró kockákra. Öntsük az olajat abba a serpenyőbe, amelyben a húst megpirítottuk, és pároljuk meg benne a mogyoróhagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a barna cukrot, és rövid ideig karamellizáljuk. A konyakkal és a fehérborral öntsük le az eddigieket, majd hagyjuk, hogy kellő mértékben keveredjenek egymással, végül adjuk hozzá a marhahúsleves alapot és a tejszínt. Kis lángon pároljuk az egészet kb. 10 percig. Végül ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük, és ha szükséges, egy kevés hideg vízzel elkevert kukoricaliszttel sűríthetjük. A megmosott metélőhagymát vágjuk apró darabokra, és adjuk hozzá frissen a mártáshoz.

Tálaláskor a húst szeletekre vágjuk, és a mártással, krumplipürével tálaljuk. 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram