
recept 4 főre
HOZZÁVALÓK:
A sertésfiléhez:
- kb. 700 g főzésre kész sertésfilé
- só, bors
- 2 evőkanál repceolaj
- 1 evőkanál vaj
- 3 szál rozmaring
- 3 szál kakukkfű
A konyakos mártáshoz:
- 2 mogyoróhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál repceolaj
- 1 teáskanál barna cukor
- 50 ml konyak
- 150 ml fehérbor
- 200 ml marhahúsleves
- 150 ml tejszínhab
- só, bors
- kukoricaliszt
- 1 kis csokor metélőhagyma
Fontos leszögezni, már az elején: egy jó minőségű étel elkészítéséhez jó minőségű alapanyagokra van szükségünk. Ezért rendkívül fontos számomra a hús minősége, különösen, ha sertéshúsról van szó. Édesanyám azt szokta mondani, hogy a jó sertéssültnek a serpenyőben meg kell nőnie – ezért nem lehet jó minőségű húst venni akciós áron. Na de ki mondta azt, hogy minden nap kötelező húst enni? A barátaink mangalica sertéseket tenyésztenek, amely egy ritka magyar sertésfajta, sörtéje göndör és gyapjas. Különlegességük, hogy nem lehet őket turbó üzemmódban felhízlalni, hanem legalább egy év szükséges számukra, mire vágásra készek lesznek. További előnyük, hogy a húsuk lényegesen zsírosabb, mint más sertésfajtáké, ez adja a páratlanul jó ízüket és biztosítja azt, hogy a sertésfilé sütéskor is megőrzi eredeti méretét.
A sertésfilé elkészítéséhez melegítsük elő a sütőt 120 °C-ra. Ezután tapogassuk szárazra a húst, sóval és borssal ízesítsük, majd egy forró serpenyőben, repceolajban minden oldalát pirítsuk meg. Végül adjuk hozzá a vajat, valamint a rozmaring- és kakukkfű ágakat, és forgassuk meg benne a húst. Ezután vegyük ki a serpenyőből, és tegyük egy sütőrácsra, amely alatt egy tepsi van. Öntsük a serpenyőből a húsra a zsiradék és a fűszernövények keverékét. Utolsó simításként tegyük a sertésfilét a sütőbe, és süssük 50-60 percig.
Míg sül a hús, a mártáshoz hámozzuk meg a mogyoróhagymát és a fokhagymát, és vágjuk apró kockákra. Öntsük az olajat abba a serpenyőbe, amelyben a húst megpirítottuk, és pároljuk meg benne a mogyoróhagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a barna cukrot, és rövid ideig karamellizáljuk. A konyakkal és a fehérborral öntsük le az eddigieket, majd hagyjuk, hogy kellő mértékben keveredjenek egymással, végül adjuk hozzá a marhahúsleves alapot és a tejszínt. Kis lángon pároljuk az egészet kb. 10 percig. Végül ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük, és ha szükséges, egy kevés hideg vízzel elkevert kukoricaliszttel sűríthetjük. A megmosott metélőhagymát vágjuk apró darabokra, és adjuk hozzá frissen a mártáshoz.
Tálaláskor a húst szeletekre vágjuk, és a mártással, krumplipürével tálaljuk.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.