Klasszikusok és modern fogások, van, akinél Wellington bélszín készül, máshol a rokonság jóvoltából dél-amerikai étel, közös bejgli, illetve máskosgubatorta.
Rácz Jenő, a Michelin-csillagos Rumour séfje
Igyekszünk minden évben karácsonykor valami újat tenni az ünnepi asztalra. Természetesen ellátogatunk a szülőkhöz is, ahol halászlét, töltött káposztát eszünk. A feleségem, Dóri családja Brazíliából származik, náluk a dél-amerikai konyha fogásaiból kóstolhatunk. Nálunk pedig olyan ételek kerülnek az asztalra, amelyeket nem eszünk mindennap. Néhány éve lapos halat grilleztem a szakadó hóban. Csináltunk már Wagyu steaket, idén pedig Wellington bélszínt készítek. Közösen főzünk, Dóri a sütemény- és kalácsfelelős, én a különleges alapanyagokból dolgozom, a bejglit pedig közösen készítjük. A kislányunk még pici, nem szeretnénk felborítani a napirendjét, így ebédre megyünk a nagyszülőkhöz, a szentestét pedig hármasban töltjük.
Szikra Gabriella, a Konyhám stúdió 365 séf-tulajdonosa
Mi is a klasszikus vonalat követjük: olykor halászlét és húslevest főzünk, rántott halat burgonyapürével. Az én nagy kedvencem a kacsa konfitálva. Szoktam készíteni káposztás, parmezános gnocchival, ami talán kevésbé megszokott, mint a párolt káposztás, tört krumplis köret. Ami elmaradhatatlan, az a káposzta. Én nem töltöttet, hanem székelykáposztát készítek. A bejgli szintén kötelező tartozéka a menünek, és ha nem lenne elég a mákból, akkor szoktam készíteni mákosgubatortát. A sütésben a párom (Renczés Gábor, aki egyben tulajdonostárs is, a szerk.) segít. Van, amikor az egész menüt én készítem, máskor egy-egy fogást hoznak a vendégek. Nálunk nem készülnek hatalmas adagok, mert kicsi a konyha. Reggelire kocsonyát eszünk, ezt az étteremben együtt készítjük a kollégákkal, és aki szereti, visz is haza belőle.
Barna Ádám, a Michelin-csillagos 42 Restaurant & Bar séfje
Alapvetően nagyon szeretem a gondosan, jól elkészített, egyszerű ételeket. Karácsonykor az ilyenkor szokásos klasszikusokat készítjük otthon is. Az étterem mind a három napon zárva tart, így otthon nyugodtan készülhet együtt a család. Az év többi napján a vasárnapok a közös családi főzésről is szólnak, így lesz ez december 24-én is. Szenteste a szűk család jön össze, halászlevet főzök, készül töltött káposzta egy kevés füstölt hússal, előételnek pedig rendeltem nagyon jó, hidegen füstölt lazacot. Karácsony első napján pedig a tágabb család is összejön, ilyenkor nem csak mi főzünk, hanem mindenki hozza a kedvenc ételét, süteményét. Így egymásra is jobban tudunk figyelni, hisz ez az ünnep igazából a szeretteinkről és az együttlétről szól.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.