Hirdetés
Hirdetés

Séfek az ünnepi asztalnál - Hogyan ünnepelnek, mit főznek otthon a topgasztronómia szereplői karácsonykor? (második rész)

SZERZŐ: Szász Eszter
2022. december 22.
Ezúttal Rácz Jenő, Szikra Gabriella és Barna Ádám mondja el, otthon, náluk mi kerül az ünnepi asztalra.
Hirdetés

Klasszikusok és modern fogások,  van, akinél Wellington bélszín készül, máshol a rokonság jóvoltából dél-amerikai étel, közös bejgli, illetve máskosgubatorta.  

Rácz Jenő

Rácz Jenő, a Michelin-csillagos Rumour séfje

Igyekszünk minden évben karácsonykor valami újat tenni az ünnepi asztalra. Természetesen ellátogatunk a szülőkhöz is, ahol halászlét, töltött káposztát eszünk. A feleségem, Dóri családja Brazíliából származik, náluk a dél-amerikai konyha fogásaiból kóstolhatunk. Nálunk pedig olyan ételek kerülnek az asztalra, amelyeket nem eszünk mindennap. Néhány éve lapos halat grilleztem a szakadó hóban. Csináltunk már Wagyu steaket, idén pedig Wellington bélszínt készítek. Közösen főzünk, Dóri a sütemény- és kalácsfelelős, én a különleges alapanyagokból dolgozom, a bejglit pedig közösen készítjük. A kislányunk még pici, nem szeretnénk felborítani a napirendjét, így ebédre megyünk a nagyszülőkhöz, a szentestét pedig hármasban töltjük. 

Szikra Gabriella

Szikra Gabriella, a Konyhám stúdió 365 séf-tulajdonosa

Mi is a klasszikus vonalat követjük: olykor halászlét és húslevest főzünk, rántott halat burgonyapürével. Az én nagy kedvencem a kacsa konfitálva. Szoktam készíteni káposztás, parmezános gnocchival, ami talán kevésbé megszokott, mint a párolt káposztás, tört krumplis köret. Ami elmaradhatatlan, az a káposzta. Én nem töltöttet, hanem székelykáposztát készítek. A bejgli szintén kötelező tartozéka a menünek, és ha nem lenne elég a mákból, akkor szoktam készíteni mákosgubatortát. A sütésben a párom (Renczés Gábor, aki egyben tulajdonostárs is, a szerk.) segít. Van, amikor az egész menüt én készítem, máskor egy-egy fogást hoznak a vendégek. Nálunk nem készülnek hatalmas adagok, mert kicsi a konyha. Reggelire kocsonyát eszünk, ezt az étteremben együtt készítjük a kollégákkal, és aki szereti, visz is haza belőle.

Barna Ádám

Barna Ádám, a Michelin-csillagos 42 Restaurant & Bar séfje

Alapvetően nagyon szeretem a gondosan, jól elkészített, egyszerű ételeket. Karácsonykor az ilyenkor szokásos klasszikusokat készítjük otthon is. Az étterem mind a három napon zárva tart, így otthon nyugodtan készülhet együtt a család. Az év többi napján a vasárnapok a közös családi főzésről is szólnak, így lesz ez december 24-én is. Szenteste a szűk család jön össze, halászlevet főzök, készül töltött káposzta egy kevés füstölt hússal, előételnek pedig rendeltem nagyon jó, hidegen füstölt lazacot. Karácsony első napján pedig a tágabb család is összejön, ilyenkor nem csak mi főzünk, hanem mindenki hozza a kedvenc ételét, süteményét. Így egymásra is jobban tudunk figyelni, hisz ez az ünnep igazából a szeretteinkről és az együttlétről szól.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram