Hirdetés
Hirdetés

Séfek az ünnepi asztalnál: együtt a portugál tőkehalfasírt és a magyar töltött káposzta (harmadik rész)

SZERZŐ: Szász Eszter
2022. december 23.
Sorozatunk harmadik, befejező részében ismét három olyan séf következik, aki a munkája során nem olyan ételeket főz, mint ami ilyenkor otthon a karácsonyi asztalra kerül.
Hirdetés

Pesti István, a 2 Michelin-csillagos Platán Gourmet séfje és családja kifejezetten a nagy klasszikusok híve az ünnepekkor. De mi a menü ilyenkor egy portugál-magyar házaspárnál? Mindenki főz vagy hagyja, hogy a család többi tagja is érvényesüljön? Tekintsünk be Pesti István, Jenei Éva és Farkas Richárd ünnepi készülődésébe! 

Pesti István

Pesti István, a 2 Michelin-csillagos Platán Gourmet séfje

Idén nálunk lesz a karácsonyi vacsora, hozzánk jön a család minden tagja. Mi is főzünk, de mindenki hoz magával valamit, amivel hozzájárul a vacsorához. Igazi klasszikus menüvel készülünk, többek között halászlé, kacsacomb lesz az asztalon. A párom nagymamája gesztenyés süteményt hoz, ez az édesség minden évben biztos pont náluk. A másik nagymama töltött káposztával érkezik. A családban mindenki hagyományos ételeken nőtt fel, ahhoz ragaszkodik, így nem szeretnénk ezen a szokáson változtatni. 

Én sem maradok ki a készülődésből: céklasalátát készítek, főzök húslevest, és ha kiderül, milyen hús lesz még az asztalon, ahhoz illő szószt készítek, valamint krumplipürét. A nagy klasszikusok mellett valamilyen izgalmasabb hal is bekerül a menübe. 

A halászlét a Platánból fogom hozni: "kihasználom a pozíciómat".

Tiago Sabarigo és Jenei Éva / Fotó: Essência Restaurant

Jenei Éva, a Michelin-csillagos Essência by Tiago & Éva társtulajdonosa

A férjem, Tiago Sabarigo, (az étterem séfje) portugál, ezért mind a két nemzet ételei az asztalra kerülnek. Mióta kislányunk van, ez még fontosabb lett, hiszen őt is szeretnénk megismertetni mindkét étkezési kultúrával. 

A karácsonyi fogások között vannak olyan magyar ételek, amelyek soha nem hiányoznak az asztalról, ilyen például a töltött káposzta. Legtöbbször nálunk karácsonyozik a család, a szüleim szenteste átjönnek, nálunk zajlik a családi vacsora. Néhány éve bevezettük, hogy mindenki hoz valamit, amivel hozzátesz egy kicsit az ünnepi asztalhoz. Így kicsit mindenki válláról lekerül a teher. Anyukámék szokták főzni a töltött káposztát, ami már 7 éve változatlanul a karácsonyi asztal egyik fogása. Apukám kacsasültet készít párolt káposztával, tört burgonyával, ez is igazi klasszikus.

Tiago a portugál konyha fogásaiból válogat, évente mindig valami mást főz.

Idén előételként arra a tőkehalfasírtra esett a választás, ami ez étteremben is a menü része. A nagymamája receptje alapján készíti a cos á bras-t, vagyis sózott tőkehalból, hagymából és vékonyra vágott sült burgonyából álló tipikus portugál fogást, valamint croquettes de carne-t,  ami leginkább a magyar fasírtgolyóhoz hasonlít, és besamellel tálalják. A harmadik különlegesség a coxinha de frango lesz, amelyhez apróra vágott csirkehúst és chorizót gyúrnak össze, majd az egészet bundában sütik ki. A desszertben is a kétféle nemzet tradíciója köszön vissza, lesz bejgli, valamint portugál tejberizs, amely nagyon hasonlít a magyar változatra, kerek szemű, rizottórizsből készül, citromhéjjal, fahéjjal, valamint tojássárgáját is kevernek hozzá. 

Farkas Richárd

Farkas Richárd, az őriszentpéteri Pajta séfje

Mindennél fontosabb, hogy együtt ünneplünk, együtt van az egész család. Szoktunk együtt sütni, főzni, de nálunk nincs annyira kőbe vésve a menü, nem esszük minden évben ugyanazt. Az biztos, hogy klasszikus ételeket készítünk karácsonykor, általában elosztjuk, hogy ki miért felelős és mit főz. Idén a párom süti a zserbót, anyukám a linzert, a többi fogást pedig közösségi programként főzzük. 

Ha otthon vagyok a szüleimnél, akkor leginkább commis-ként szoktam tevékenykedni. Évről-évre változik a menü, nincs olyan, hogy minden évben kötelező a halászlé, de miután én nagyon szeretem, lehet, hogy főzök a családnak. Az egészben sült húsok is nagy kedvencek, amelyhez többféle köret készül, és nagyon szeretjük a majonézes tésztasalátákat is. 

Nem kapkodunk, a karácsony előtti napokban majd szépen körvonalazódik az idei menü. Az biztos, hogy süteményekből nem lesz hiány, zserbót, linzert, diós kiflit minden évben sütünk.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram