Hirdetés
Hirdetés

„Sarud nem ennek a világnak a szüleménye” – Újranyitott a Sulyom Tájétterem

SZERZŐ: Knap Gábor
2023. április 12.
Az eddiginél is sokkal finomabb, letisztultabb arculatot alakítottak ki Sarudon a Sulyom Tájétteremben a téli zárva tartás ideje alatt, amíg pedig a belső tér átalakításán dolgoztak, Berecz Ádám séf Rácz Jenőnél, Budapesten a Michelin-csillagos Rumourban szerzett új tapasztalatokat.
Hirdetés

Az áprilisi újranyitást követően ismét azonnal telt házzal működik Sarudon a Sulyom Tájétterem. A zárva tartás hónapjaiban teljesen új enteriőrt alakítottak ki a Tisza-tó első slow food éttermében. Kücsön Gyula tulajdonost a Tisza-tóról és személyes motivációiról faggattuk.

Sulyom Tájétterem / Fotó: Facebook

A megújult belső tér azt a nyugodt világot szimbolizálja, amely kiszakítja az embereket a rohanásból, és amit mindig is szerettünk volna közvetíteni az étterem vendégei számára. Kényelmes székek, harmonikus színek fogadják a régi és az új vendégeket, a felnőtteknek kialakított rész csöndes romantikája mellett pedig remekül megfér a gyerekeknek szánt játszóház-étterem, amely ugyancsak új asztalokat és dekorációs elemeket kapott.

Sulyom Tájétterem / Fotó: Facebook

„Ezentúl is egy cél lebeg a szemünk előtt: hogy ránk ne csupán úgy tekintsenek a vendégek, mint étteremre, hanem mint olyan helyre, ahol idővel és élményekkel ajándékozzuk meg őket. Nálunk minden az ízekről, a nyugalomról és az egymásra történő odafigyelésről szól.”

Épp ezért döntöttünk úgy ősszel, hogy a bezárás alatt is mindenki tanuljon, fejlesszük az étterem belső struktúráját azért, hogy amikor lesz lehetőség újra nyitni, legyen miért újra ellátogatni a Sulyomba.

A túrógombócon túl

Az újranyitást követő teltházról Kücsön Gyula csak annyit mond, „jó érzés, hogy az emberek nem felejtették el a Sulymot”. A konyhán pedig megújuló régi, és teljesen új fogásokkal készültek a tavaszi szezonra.

Fotó: Facebook

A tájéttermi jelleget az új étlap a talán korábbiaknál is jobban igyekszik hangsúlyozni. A térségre jellemző ételek közül fontos megemlíteni a szürkeharcsát és poroszlói sajtokat, de felkerült az étlapra a sertéspörkölt, paprikás krumpli és az öhöm, azaz a slambuc is. A konyha egyik legnagyobb büszkesége pedig továbbra is Berecz Ádám, a Dining Guide által Top20-ba választott sült túrógombóca, amely – mint azt megtudtuk – annyira népszerű, hogy a Tisza-tó partján immár szinte minden étterem valamilyen formában kínál túrógombócot az étlapján.

Túrógombóc / Fotó: Facebook

A Sulyom tulajdonosa, Kücsön Gyula mára a régió egyik elismert befektetőjévé vált, aki immár több mint hetven embernek ad munkát a környéken. Szerinte a Tisza-tó óriási lehetőségek előtt áll, ennek ellenére még mindig alulértékelt, ha turizmusról van szó.

A hazai vízháztartás változása miatt egyre fontosabb érv lesz a Tisza-tó mellett, hogy ez az egy nagyobb méretű állóvíz van Magyarországon, amelynek állandósítható a vízszintje, miközben annak ellenére, hogy mesterségesen alakították ki, nagyobb tavaink közül a természetes „tó jelleget” leginkább ez őrizte meg. 

Fotó: Facebook

„Itt még mindenfelé zöld nádasok vannak, a szigetvilág nagy része bejárható és teljesen hamisítatlan környezetben lehet időt tölteni. A Tisza-tó vízpartja még egy szabad világ: a töltéskoronára kisétálva egy egészen más dimenzióba lépünk, lényegében átsétálunk a természetbe.”

Jövőképet adni egy falunak

Sarud valamikor a Tisza-tó gyöngyszeme volt, az egyik legfelkapottabb hely, ám a 2010-es évek elejére ez megváltozott: minden második házon kint volt az eladó tábla – így idézi fel Kücsön Gyula azt az időszakot, amikor egy baráti meghívást követően Sarudra került. Akkoriban történt az is, hogy egy Tisza-tavi kirándulást követően a lányával úgy döntöttek: a Balatonra tervezett vitorlás helyett egy öreg motoros hajó lesz a pihenőhelyük, a Tisza-tavon.

A falu megmentése érdekében gyerektáborokat szerveztek, később öreg parasztházakat vettek, hogy megmentsék őket az enyészettől, aztán Sarudra hozták az ország első horgászmúzeumát, 2017-től átvették majd újjáépítették a strandot, valamint létrehoztak vitorlásközpontot, lovardát is. Saját erőből igyekeznek jövőképet adni Sarudnak.

Fotó: Facebook

A fejlesztések koronája

Már a Tisza-tó környékén is érezhető a gasztronómia területén pozitív irányú változás, ám a szezon rövidsége nagymértékben meghatározza, mennyire életképes egy vendéglátóipari vállalkozás. A Sulyom nem főút mellett található, hanem egy 1200 fős zsákfaluban, ahová jelenleg tényleg csak azok mennek, akik kifejezetten Berecz Ádám konyhájára kíváncsiak.

Berecz Ádám / Fotó: Facebook

Számunkra – beleértve a személyzet minden tagját – a legfontosabb küldetés, hogy az étterem országos hírnévre tegyen szert. Hiszünk abban, amit csinálunk, és meggyőződésem, hogy a csapatunk bizonyítási vágya tette azzá a Sulymot, ami, amellett, hogy az étterem és a többi sarudi érdekeltség mögött nincsen a hagyományos értelemben vett tudatos fejlesztési stratégia. 

Sarud sokkal több annál, mintha ennek a világnak a szüleménye lenne, épp ezért nem is 10-20 években megtérülő befektetésként kell gondolni rá.

A Sulyom az összes fejlesztésünk koronája, amely arra determinálja ezt a kis falut, hogy turisztikailag mind a négy évszakban életben tudjon maradni.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram