Hirdetés
Hirdetés

Sárközi Ákos: “Sonkát nem főzünk, de tojássaláta és házi kakaós csiga lesz az asztalon”

SZERZŐ: DiningGuide
2021. március 31.
a TOP100 rovat
támogatója
Sárközi Ákos ezúttal a családi húsvétjairól mesélt. A séf nem különösebben rajong ezért az ünnepért, inkább azt várja, hogy együtt lehessen a család és a konyhában közösen alkossanak. Unortodox módon a szokásos húsvéti menü helyett idén például leveles tésztát készítenek majd.
Hirdetés

Bevallom, valamiért nem áll túl közel hozzám a húsvét, ami a gasztronómiai vetületét illeti. Inkább a locsolkodás, a tojások kerti elrejtése amit kedvelek, a gyerekek miatt. A feleségem a kreativitását azért bőven megcsillogtatja, neki a tojás ugyanúgy a “vászon”, és csak a poén kedvéért is nagyon menő mintákat szokott készíteni.

Egy tavalyi tojás Sárközi Ákosék otthonából / Fotó: Sárközi Ákos séf Facebook

A sonkafőzést otthon kihagyom, ami viszont sosem hiányozhat ilyenkor, és egyébként az év további részében is nagyon szeretjük, tényleg családi kedvenc, az a tojássaláta.

Klasszikusan, házi majonézzel készül, neutrálisabb olajjal: leginkább a szőlőmagolajat szeretem használni. Mustár tekintetében nem flancolok, egy mezítlábas magyar mustár is ugyanolyan jól megteszi. Mivel mindenki máshogy szereti nálunk, ezért variálhatóvá tesszük: apróra vágunk hozzá lilahagymát, kápia paprikát is, csemegeuborkát, vagy egyéb zöldségféléket. Csilivel és tormával tesszük pikánssá, de tényleg demokrácia van az asztal körül, mindenki azzal extrázza az alap tojássalátát, amivel szeretné.

A kép illusztráció

Tudom, hogy mindenki a babkát, a kalácsot süti ilyenkor, de az a helyzet, hogy ebben sem követjük a hagyományokat. Fejünkbe vettük, hogy házi leveles tésztát fogunk készíteni és csigákat göngyölünk belőlük. Kakaósat, fahéjasat például. Lelassulós családi program, ráadásul mi vállaltan édeszájúak vagyunk.

Igaz a farsang már elmúlt, de a szalagos fánknak sem tudok ellenállni, vagy egy jó kis égetett tésztás profiterolnak!

Ezek mind otthon is nagyon ügyesen elkészíthető desszertek, az ünnepi időszak pedig remek alkalom arra, hogy senki se siessen, akár közösen sajátítsuk el a régi családi recepteket, vagy újakat próbáljunk ki.

Lekvárral töltött fánk / A kép illusztráció

Ahogy most beszélek róla, hiába nem a húsvét a legkedvesebb ünnepem, azért mégis melegséggel tölt el, hogy ilyenkor együtt eszünk, össze tudjuk egyeztetni az életünket, és nem különböző időpontokban fogyasztjuk el a reggelit, ebédet, vacsorát, hanem megadjuk a módját."

Olvassa el Sárközi Ákos sorozatának előző részét is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram