Bevallom, valamiért nem áll túl közel hozzám a húsvét, ami a gasztronómiai vetületét illeti. Inkább a locsolkodás, a tojások kerti elrejtése amit kedvelek, a gyerekek miatt. A feleségem a kreativitását azért bőven megcsillogtatja, neki a tojás ugyanúgy a “vászon”, és csak a poén kedvéért is nagyon menő mintákat szokott készíteni.

A sonkafőzést otthon kihagyom, ami viszont sosem hiányozhat ilyenkor, és egyébként az év további részében is nagyon szeretjük, tényleg családi kedvenc, az a tojássaláta.
Klasszikusan, házi majonézzel készül, neutrálisabb olajjal: leginkább a szőlőmagolajat szeretem használni. Mustár tekintetében nem flancolok, egy mezítlábas magyar mustár is ugyanolyan jól megteszi. Mivel mindenki máshogy szereti nálunk, ezért variálhatóvá tesszük: apróra vágunk hozzá lilahagymát, kápia paprikát is, csemegeuborkát, vagy egyéb zöldségféléket. Csilivel és tormával tesszük pikánssá, de tényleg demokrácia van az asztal körül, mindenki azzal extrázza az alap tojássalátát, amivel szeretné.

Tudom, hogy mindenki a babkát, a kalácsot süti ilyenkor, de az a helyzet, hogy ebben sem követjük a hagyományokat. Fejünkbe vettük, hogy házi leveles tésztát fogunk készíteni és csigákat göngyölünk belőlük. Kakaósat, fahéjasat például. Lelassulós családi program, ráadásul mi vállaltan édeszájúak vagyunk.
Igaz a farsang már elmúlt, de a szalagos fánknak sem tudok ellenállni, vagy egy jó kis égetett tésztás profiterolnak!
Ezek mind otthon is nagyon ügyesen elkészíthető desszertek, az ünnepi időszak pedig remek alkalom arra, hogy senki se siessen, akár közösen sajátítsuk el a régi családi recepteket, vagy újakat próbáljunk ki.

Ahogy most beszélek róla, hiába nem a húsvét a legkedvesebb ünnepem, azért mégis melegséggel tölt el, hogy ilyenkor együtt eszünk, össze tudjuk egyeztetni az életünket, és nem különböző időpontokban fogyasztjuk el a reggelit, ebédet, vacsorát, hanem megadjuk a módját."
Olvassa el Sárközi Ákos sorozatának előző részét is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.