Ez egy igazán kreatív ötlet az újrahasznosításra, a vendéglátásban keletkező hulladékmennyiség és a csak részint visszaváltható italos üvegek ismeretében.
Görömbei Luca üvegtervező művész és aranyműves keze munkáját dicséri a megvalósítás, aki így számolt be hónap elején a balatonszemesi Kistücsökkel való együttműködésről:
„Megérkezett a 94. tányér is, ezzel befejeződött egy nagy munkám.
Ha jól számolom, összesen ez a 214. tárgyam ezen a csodálatos helyen, ahol mindig valahogy otthon érezzük magunkat.
Az étterem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a környéken fellelhető válogatott finomságokat tálalják a vendégeknek, szezononként többször is új ízekkel. De ez még nem minden!
Ők az elsők, akik partnerek voltak abban, hogy saját üveghulladékjukat újrahasznosíthassam és azokból új tárgyak születhessenek.
A készlet a nemrég nyílt Séfszobába készült, ahol a vendégek közvetlen közelről láthatják, hogyan készülnek az ételek.
Mindig öröm nekik dolgozni."
Görömbei Luca stúdiója, az ÜVEG/HÁZ a Sas utcában működik – ahol a Borkonyha és a Textúra éttermek is –, és mindenféle műfajban alkot üvegből a lakásdekorációktól a szobrokon át az ékszerekig.
Csapody Balázsék és Sárközi Ákos megkeresésére az éttermekben bőven gyűlő üres üvegekből alkottak egyedi étkészleteket, amelyek azóta a Kistücsök Food & Room és a Textúra mindennapjainak is részét képezik.

Pisztráng, lazackaviár, csicsóka, kapor az újrahasznosított borosüvegekből készített tányéron / Fotó: Textúra
A képeken is látható, fehér és zöld üvegalapanyagokon kívül adottak még a sötét színűek is. A beolvasztást követően préselik az olvadt matériát, és a Textúra zöld üvegtányérjaiban látható buborékok is egyedien (!) készülnek ilyen méretben és alakzatban.
Az anyag nem vész el, csak átalakul. Akár ilyen művészi szépségekben is.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.