Hirdetés
Hirdetés

Sárközi Ákos és a Textúra Étterem egyedi üvegtányérjainak nyomában

SZERZŐ: DiningGuide
2022. április 30.
Sárközi Ákos révén hallottunk először az egyedi készítésű üvegtányérokról, de mint kiderült, az ötletgazda Csapody Balázs és a Kistücsök csapata volt, akik a Food & Room séfszobájába gyártattak le először üres borosüvegekből saját üvegtányérokat.
Hirdetés

Ez egy igazán kreatív ötlet az újrahasznosításra, a vendéglátásban keletkező hulladékmennyiség és a csak részint visszaváltható italos üvegek ismeretében.

Görömbei Luca üvegtervező művész és aranyműves keze munkáját dicséri a megvalósítás, aki így számolt be hónap elején a balatonszemesi Kistücsökkel való együttműködésről:

„Megérkezett a 94. tányér is, ezzel befejeződött egy nagy munkám.
Ha jól számolom, összesen ez a 214. tárgyam ezen a csodálatos helyen, ahol mindig valahogy otthon érezzük magunkat.
Az étterem nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a környéken fellelhető válogatott finomságokat tálalják a vendégeknek, szezononként többször is új ízekkel. De ez még nem minden!
Ők az elsők, akik partnerek voltak abban, hogy saját üveghulladékjukat újrahasznosíthassam és azokból új tárgyak születhessenek.
A készlet a nemrég nyílt Séfszobába készült, ahol a vendégek közvetlen közelről láthatják, hogyan készülnek az ételek.
Mindig öröm nekik dolgozni."

Fotó: Kistücsök Food & Room

Fotó: Kistücsök Étterem

Görömbei Luca stúdiója, az ÜVEG/HÁZ a Sas utcában működik – ahol a Borkonyha és a Textúra éttermek is –, és mindenféle műfajban alkot üvegből a lakásdekorációktól a szobrokon át az ékszerekig.

Csapody Balázsék és Sárközi Ákos megkeresésére az éttermekben bőven gyűlő üres üvegekből alkottak egyedi étkészleteket, amelyek azóta a Kistücsök Food & Room és a Textúra mindennapjainak is részét képezik.

Pisztráng, lazackaviár, csicsóka, kapor az újrahasznosított borosüvegekből készített tányéron / Fotó: Textúra

A képeken is látható, fehér és zöld üvegalapanyagokon kívül adottak még a sötét színűek is. A beolvasztást követően préselik az olvadt matériát, és a Textúra zöld üvegtányérjaiban látható buborékok is egyedien (!) készülnek ilyen méretben és alakzatban.

Az anyag nem vész el, csak átalakul. Akár ilyen művészi szépségekben is.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram