Hirdetés
Hirdetés

Sárközi Ákos: „Egyfajta aranykort látok a gasztronómia közeli jövőjében”

SZERZŐ: Pákozdi Nóra
2021. március 7.
a TOP100 rovat
támogatója
Az utóbbi időszakban megtapasztalt rengeteg negatívumot mindenki ismeri. De történtek-e pozitívan értékelhető dolgok is a gasztronómiában? Miként látja Sárközi Ákos a Budapest kontra vidék éttermi életének jövőjét? Mesél a szerinte kötelező pluszról, amit így, a házhoz szállítás idején is hozni kell, illetve elárulta azt is, hogy szokott-e rendelni a konkurens éttermek kínálatából. Hétvégi sorozatunk Sárközi Ákossal folytatódik.
Hirdetés

Tavaly a belföldi turizmus fellendült, előreláthatólag még erősebbé válik majd. 2020 nyarán megláthattuk, hogy kezd nagyon belejönni a vidék is, sokan számoltak be rekordokról, nagyon jól sikerült szezonról – amit persze részben a kényszer szült a nemzetközi utazások visszaesésével.

A Budapesten kívüli éttermek tavaly nyáron sosem látott visszajelzést kaptak, megtapasztalták, hogy mire van igénye a vendégeknek.

Egyre nagyobb lesz a bizalom a belföldi gasztronómia iránt, mert a fővárosiak számára is kiderül, hogy a kiránduló- és üdülőhelyek környékén is vannak lehetőségek, ahol akár a tájegységre jellemző ételeket is kóstolhatnak.

Hirdetés

Nagy dolog, hogy szerintem a street food, a food truckok kínálata is fejlődik, mi több, akár a strandbüfék világa is kaphat egy löketet, hogy ezt igazán profin is lehet csinálni. Persze nem azt mondom, hogy szívódjanak fel a régiek, csak hogy megvan az esélye most a minőségi változásnak, mert nagy a verseny. Ez pedig igenis örömteli!

Bicsár Attila társaságában Sárközi Ákos

Fordult a kocka, az eddig turistáktól hemzsegő Budapest került most nehezebb helyzetbe. De ez is egy lehetőség arra, hogy a jók még jobbak legyenek, és akik nem gondolták komolyan a gasztronómiát, csak alibiből működnek, azok végleg eltűnjenek.

Sosem látott odafigyelést kap most a minőségorientáltság, a vendégek felé való odafordulás is. Egyfajta aranykort látok a közeljövőben. Muszáj pluszt nyújtani, valami olyat, amiért a vendég különlegesnek érzi magát. Tökéletes helyszín, tökéletes étel, tökéletes hangulat kell, de valami olyat is muszáj adni, ami miatt valós érzelmi kötelék alakul ki. Hogy visszatérjen, hogy azt mondja tovább az ismerőseinek, hogy na igen, az a non plus ultra étterem, oda foglaljanak ők is! Amikor újra lehet majd persze...

Dudás Szabolcs (Anyukám Mondta, Encs) és Sárközi Ákos

Ilyen tekintetben a csúcsgasztronómia jó pozícióban van, mert mi értünk ehhez: a meglepetésszerzéshez, az elkápráztatáshoz. De még izgalmasabbnak kell lennünk, a legkreatívabb ötletekkel kell előállnunk nekünk is. Most is nagyon igyekszünk, a Textúra étteremmel meghirdetett “Tálalj úgy, mint egy igazi séf!” programunkat imádják a vendégeink, folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket, fotókat tőlük. A sikerélmény garantált, ha valaki lelkes és odafigyel az instrukciókra.

Érzik, hogy értük vagyunk, hogy szeretnénk pluszt nyújtani. Ezzel a szolgáltatásunkkal is a vendég-étterem kapcsolódást próbáljuk építeni, és bízunk benne, hogy ha most ez létrejön, később, amikor már kinyithatunk, még nagyobb bizalommal lesznek irányunkban. És hisznek majd bennünk.

A gasztronómia ez alatt az egy év alatt megtanulta, hogy az tud életben maradni, akinek vannak ötletei, van jövőképe, aki számára nem a rövidtávú, gyors profit a cél.

Tervezés

Gyakran szoktam rendelni más éttermektől is. Amellett, hogy fontos a pályatársaim támogatása ebben a formában is, kíváncsi vagyok rájuk, és szeretem, ha van rálátásom az éttermi kínálatra. Örömmel látom, hogy sokakból ugyanazt a gondolatot váltja ki a jelenlegi helyzet, mint belőlem is: hogy pluszt kell nyújtani.

Ha ez csak annyi, hogy ráírják a dobozra, hogy ezt az ételt XY készítette, és fogyaszd egészséggel, az is egy értékes gesztus. Akikkel személyes kapcsolatot ápolok, meg is beszéljük a kiszállítást, de kéretlenül persze nem osztogatok tanácsokat. Nem azért rendelek, hogy kritizáljak. Én is pontosan látom, hogy kik azok, akik nagyon komolyan gondolják ezt a szakmát most is. Sőt elárulom, hogy saját magunktól is szoktam rendelni, hogy lássam, milyen állapotban érkeznek meg az ételeink, van-e korrigálnivaló a munkánkon. Ez soha nem egy lezárt folyamat, minden nap teljesíteni kell.

Olvassa el a séf sorozatának előző részét is:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram