Hirdetés
Hirdetés

Volt némi esély a Michelin-csillag elvesztésére, de a Borkonyha 7. éve tartja csillagát – Sárközi Ákost kérdeztük

SZERZŐ: DiningGuide
2021. szeptember 12.
Mint korábban oly sokszor, most is forgatási szünetben értük el Sárközi Ákost. Zajlottak az események az elmúlt hetekben, új Michelin-csillagok érkeztek, régiek maradtak, és kettőt el is veszített az ország.
Hirdetés

Az új Konyhafőnök-évad ismét a főzésben motivált, közismert emberek szereplésével készül. A televíziós műsorban sem részesülnek más elbírálásban a hírességek, mint a „civil" versenyzők: „a Konyhafőnök VIP-ban szintén maximálisan szakmai szempontok szerint zsűrizünk, ugyanúgy megizzasztjuk a versenyzőket, mint a másik szériában". Így van ez az évek alatt celebritássá vált séfek megítélésében is: épp oly kemény elbírálásban részesülnek a szakma, mint a vendégek részéről. Sőt, tulajdonképpen még inkább fókuszban van.

Voltak izgalmak a Michelin-kalauz múlt heti eredményeinek kihirdetése előtt

Immár 7. éve Michelin-csillagos a Borkonyha, de idén közel sem volt olyan biztosan borítékolható a csillag megtartása, mint a dübörgő 2019-es évben.

A szomszédként és testvérétteremként működtetett Borkonyha és Textúra közül ugyanis a nagyobb befogadókészségű újabb helyet, a Textúrát keltették előbb életre a pandémia miatti bezárások után.

Sárközi Ákos a Textúra Étteremben

2020 nyarán újra nyitva volt a csillagos étterem, a holt időszakokban pedig éttermi kiszállítást nem vállalt, viszont tortaműhelyként funkcionált. Idén aztán egy merész lépéssel a nyári szezon erejéig a Borkonyha Desszertműhelyként tért vissza.

A változások miatt volt némi esély a csillag elvesztésére, de a Michelin Guide által vizsgált a szempontok között lényeges a séf személyének állandósága (Sárközi Ákos executive séf mellett Puskás Csaba az étterem séfje). Döntő lehetett a Borkonyha eredeti koncepciójához való visszatérése is, amit az ígéretének megfelelően be is tartott az étterem.

A Michelin-csillag a belénk vetett bizalmat is jelzi, és nekünk is lendületet ad.

„Kommunikáltuk is a Michelin Guide felé az átmeneti állapotot, hogy a Textúrával indulunk újra, valamint a Borkonyha augusztus végi visszatérését is az étterem eredeti stílusával és küldetésével."

A harmadik hullámot átvészelve, a negyedik hullám küszöbén tehát a budapesti vendéglátás lassú regenerálódásának elindulásával azt a Borkonyhát kapja vissza a főváros, amelyet 2010 óta megszeretett a közönség. Abban meg csak bízni lehet, hogy nem okoz újabb megtorpanást az idei ősz és tél.


Édes nyári búcsú

Sikerült egy különleges eseménnyel lezárni a Borkonyha nyári desszertműhely időszakát augusztus közepén. Italpárosításokkal kísért, ötfogásos desszertvacsorával búcsúzott az étterem "édesebb" énje. Az est egyik érdekessége volt, hogy Béres Anett cukrászséf minden desszertet finomított cukor nélkül, az alapanyagok természetes édes ízének kiemelésével, valamint natúr édesítőszerek hozzáadásával alkotta meg.

„Nagyon jó hangulatú volt az este, és külön pozitív volt, hogy ez alkalommal Anett is előlépett a cukrászműhelyből, és megmutatta magát is a fantasztikus desszertjei mellett."

Mille-feuille. Béres Anett munkája - Fotó: Fekete Antonio / Designfood


„Jelenleg rengeteg vendégünk van. Kora estétől teltházasak vagyunk, 200 feletti vendéglétszámmal büszkélkedhetünk"

– meséli a séf. Arra a kérdésre, hogyan viszonyul a negyedik járványhullám közelségéhez (avagy itt létéhez) a séf, így válaszol:

„Engem ez most nem foglalkoztat. Van már tapasztalatunk, pánikolni pedig nem szabad. Ha megint korlátozások lesznek, leülünk, és újabb kreatív ötletekkel fogunk előállni.

Tavaly óriási segítség volt számunkra, hogy a vendégeink az idő alatt is megvették ajándékba vagy maguknak a vouchereket, míg mi zárva tartottunk. Hittek, bíztak bennünk, mi erre csak viszonzással tudunk reagálni."

A Textúra 2019 óta Michelin Plate-ajánlású étterem, avagy akár csillagesélyes is lehet – korábban a Costes után a Costes Downtown is megkapta a csillagot. A séf nem rejti véka alá ambícióit:

„Az ember mindig reménykedik és várja az eredményeket. Úgy gondolom, hogy az elmúlt másfél év változékony eseményei után most egy kis időt kaptunk, hogy ugyanazzal a lendülettel menjünk tovább.

Nem titkolt vágyam, az én életem és a szakmám csúcsát hozná el, ha a Textúra jövőbeli csillagával én lehetnék az első magyar séf, akinek a nulláról felépítve már a második étterme nyerné el a Michelin-csillagot."

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram