Hogyan áll össze a saké-sortiment? Mi alapján kerültek be az adott szakék a kínálatba?
Patrick Luk: A saké-sortimentünk a W Budapest és a FineSake Budapest együttműködésének eredménye, úgy állítottuk össze, hogy tökéletesen kiegészítse a W Lounge és a Nightingale by Beefbar kifinomult sushi kínálatát. A kezdetektől a célunk volt, hogy a W Lounge a város kulturális találkozóhelyévé váljon, ami egyre inkább megvalósul – ezért szeretnénk minél izgalmasabb globális hatásokat elhozni a vendégeinknek.
A cél az volt, hogy inkább az alapvetőbb saké-típusokat ismerjék meg a vendégek vagy inkább a különlegességekkel találkozhatnak?
Tallián Dóra: A sakék kiválasztását minden esetben közös kóstolás előzi meg. Javasolni szoktuk partnereinknek, hogy mindenképp tartsanak egy közkedvelt típusú szakét, amely megragadóan aromás, címkéje könnyen megjegyezhető, és azt is elvarázsolja, aki élete első sakéját készül épp elfogyasztani. A W Budapest esetében ajánlottunk még egy úgynevezett jolly jokert, azaz mindenhez illő sakét, valamint néhány különböző gyümölcsös likőrt is, amelyeket koktélok alapanyagaként is lehet használni.

Mire érdemes figyelni, amikor sushit szakéval párosítunk? Hogyan befolyásolja egy rizs alapú ital a párosítás szabályait, miben más, mint például borral párosítani?
Tallián Dóra: Az ételpárosítás szakéval inkább remek lehetőség, mintsem kihívás. A szaké alacsony savtartalma és magas umamitartalma lehetővé teszi, hogy olyan harmóniát hozzunk létre étel és ital között, amely természetes ízfokozó hatást ér el. A sushi-szaké párosításnál számításba vesszük, hogy a friss sushi alapvetően kézmeleg, és ha sült összetevők vannak is benne, akkor érdemes kissé megemelni a szaké hőmérsékletét, hogy a textúrák szebben csússzanak egymáson. A szaképárosításnál kihívást jelenthetnek bizonyos, erősebb ízű, olajosabb halak, ezekkel két dolgot lehet kezdeni: vagy ízváltóként szerepeltetni a szakét, amely elmossa az erős ízeket, vagy olyan típusú szakét választani, amely hasonló textúrájával körülöleli az erős aromákat. A Sake Week menüje kapcsán a FineSake Budapest elsősorban harmonikus párosításra törekedett.
- Dewazakura Oka (hidegen) – Fésűkagyló sashimi ponzuval
- Sohomare Tokubetsu Kimoto Junmai (hidegen) – Philadelphia lazac tekercs
- Sohomare Tokubetsu Kimoto Junmai (szobahőmérsékleten) – Tonkatsu roll
- Suppai Umeshu (hidegen) – Pastilla Sucrée
A tradicionális párosítások mellett mixológusaink egy különleges Saké Martinit is megalkottak, amely egy friss és innovatív módja a sake felfedezésének koktélformában.
A párosítások összeállítása során mi volt a fő szempont: kiemelni egy adott ízt, harmonizálni az összetevőket vagy esetleg kontrasztot teremteni?
Patrick Luk: A párosítások kialakításakor egyszerre működtünk együtt a FineSake Budapest szakértői csapatával és Nawrocki Jan executive chefünkkel, hogy tökéletes ízegyensúlyt hozzunk létre. Minden egyes párosításunk célja, hogy kiemelje, harmonizálja vagy éppen kontrasztba állítsa a sushi textúráit és fűszerezettségét.

Mennyire ismerősek a magyar vendégek a szakék világában? Ha valaki még kevésbé ismeri vagy kedveli ezt az italt, hogyan segíthet a tudása elmélyítésében a sushi-szaké párosítás kóstolása?
Tallián Dóra: A saké nagy örömünkre egyre népszerűbbé válik Magyarországon is, ehhez nagyban hozzájárul az italok poharazása, és borként való kezelésének elterjedése. Erre mindenképp szükség van egy olyan kultúrkörben, ahol a sakéhoz tradicionálisan használt shotos poharat a röviditalozással kötik össze, holott egy egészen másfajta jellegű italról van szó. Bátorítjuk a fogyasztókat, hogy ne csak ázsiai ételekkel fogyasszák őket, azonban egy sushi-saké párosítás remekül illusztrálja az italok valódi célját, mégpedig, hogy az emberek egyenek mellé, ahogy a japán alkoholfogyasztási szokások is diktálják. A saké elegáns és tiszta ital, élvezni kell, beszélgetni és jól lakni a fogyasztása közben.
Patrick Luk: A Sake Week alkalmával bemutatott válogatásunk úgy lett kialakítva, hogy egyszerre legyen befogadható és mélyreható élmény, függetlenül attól, hogy a vendég most ismerkedik a sakék világával, vagy már régóta rajong érte. Négy markánsan eltérő italból választhatnak a vendégek, akik teljes kóstolómenüt is kérhetnek, vagy két párosításból álló válogatást, így rugalmas és élvezetes módon mélyedhetnek el ebben az izgalmas világban.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.