A nyíltság tanulható. Néha elég hozzá a jó példa vagy egy elgondolkodtató cselekedet. Talán ilyen gondolatindító könyv lehet a Chemo Kitchen nevű receptgyűjtemény, ami a kemoterápián átesett embereknek segít az élet olyan apró örömeit újra felfedezni, mint az ízek és az étkezés.
A kemoterápia egyik mellékhatásaként az ízérzékelés erősen sérülhet. Sokan a kellemetlen, fémes íz miatt, ami a kemó egyik lehetséges következménye, magától az ételektől is megundorodnak, és az étkezés nemhogy örömöt, de egyenesen szenvedést jelent számukra. Michelle Abbess és Cal McAllister a könyvben található, sok kísérlet után speciálisan erre a célra megírt receptekkel próbálja visszacsempészni az ételek élvezetének képességét a rákbetegek hétköznapjaiba. Ez a könyv is személyes élményre és tapasztalatokra támaszkodik. McAllister édesanyja, Joan felvette a harcot a kórral, ami megtámadta, de a kezelések teljesen megváltoztatták az ételekhez való viszonyát. Minden rosszízűvé vagy a legjobb esetben is íztelenné vált.
Az világos, hogy ilyenkor nem ez jelenti a legnagyobb problémát, ám képzeljük el, milyen lehet, ha valaki a betegség miatt még az élet legapróbb örömeit sem képes átélni.
McAllister ekkor szembesült azzal, hányan érezhetik ugyanazt, mint édesanyja. Ekkor határozta el, hogy összeállít egy olyan szakácskönyvet, amivel sokaknak segíthet újra visszatalálni az ízekhez. Az előkészítésbe bevont a rákbetegek diétájával foglalkozó táplálkozási szakértőt és olyan séfeket, akiknek a családjában előfordult hasonló probléma. A könyvben található receptek egyszerre illeszkednek a rákbetegek számára javasolt diétába és csempészik vissza az ízeket a hétköznapjaikba.
Ne holmi sápadt, kórházi menüre gondoljunk. Izgalmas fűszerek, kimcsi, gyömbér, kurkuma, fokhagyma szerepelnek a receptekben olyan arányban és kombinációban, ami kimondottan átgondolt és hozzáértő szakember által összeállított. Arra is figyeltek, hogy az ételek könnyen elkészíthetőek legyenek, hiszen két kemó között nem biztos, hogy a konyhában szeretné bárki tölteni az idejét. A könyv 52 kreativitásra serkentő receptet tartalmaz, mindemellett jó ötleteket is ad, hogy lehet időt és energiát spórolva olyan jól hangzó ételeket készíteni, mint például a narancsos pisztráng. Azt pedig külön érdekes látni, ahogy egyesek a sajnálkozás és a bénító tehetetlenség helyett ilyen helyzetekben is azt keresik: hogyan lehetne a legrosszabból is kihozni a legjobbat.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.