Hirdetés
Hirdetés

Saját üzletet nyit és tanítani szeretne a világhírt szerzett magyar cukrászséf - Menyhárt Attila a szakmát szeretné megreformálni

SZERZŐ: Szász Eszter
2022. november 23.
Menyhárt Attila négy és fél év után kilép a Four Seasons Gresham Palace-től, saját üzletet nyit, ahol a tőle megszokott magas minőségű, francia stílusú desszerteket kínálja majd.
Hirdetés

Nyitókép: fotó: World Chocolate Masters

A cukrászséf, aki részt vett a World Chocolate Masters októberi párizsi világdöntőjében, arra is készül, hogy elkezdi tanítani a szakmát, saját elvei alapján.

„Azt szeretném elérni, hogy a magyar séfekhez hasonlóan a cukrászok is megbecsülésnek örvendjenek, ne legyen ekkora szakadék a két szakma közt. Szeretném ugyanazt nyújtani a cukrászatnak, amit a Magyar Bocuse d’Or Akadémia megteremt a gasztronómiának. Bárkinek örülök, aki ebben a törekvésemben mellém áll – mondja Menyhárt Attila. – Nem egyforma stílusban dolgozó szakembereket szeretnék képezni, hanem azt szeretném elérni, hogy a cukrászok, készítsenek bármilyen típusú desszertet, legyenek igényesek arra, amit a kezükből kiadnak.” 

Menyhárt Attila / Fotó: Kiss Norbert Ádám

A cél a magas minőségű alapanyagokból készült, változatos és igényesen kivitelezett desszertek készítése. Ehhez, úgy látja, a mostani cukrászképzést is meg kell reformálni. Van létjogosultsága a klasszikus desszerteknek, csak legyenek szépen és igényesen elkészítve. Minden munkafolyamatra megfelelő időt kell hagyni, mert a végeredmény csak így lesz tökéletes, legyen az egy csokoládétorta vagy egy összetettebb desszert. A cukrászséf ezért is szeretne a jövőben a tanításra is fókuszálni, akár olyan kurzusokkal, ahol a klasszikus desszerteken lesz a hangsúly.

Úgy dolgozzunk a mindennapokban, mintha minden napunk egy verseny lenne. Ezt kellene tanítani a cukrászoknak.

Menyhárt Attila szerint a legfontosabb, hogy az elhivatottságot, a szenvedélyt átadják a tanulóknak, anélkül az egész képzés nem éri el az igazi célját. Ugyanakkor a technológia- és az alapanyag-ismeret tanítását sem tartja elég jónak a jelenlegi rendszerben, és a gyakorlati időt sem tartja elegendőnek. A cukrászmesterség alapos elsajátításához szerinte 10-15 év szakmai gyakorlatra van szükség, amelyet több helyszínen dolgozva kell megszerezni. 

Fotó: World Chocolate Masters

„Ez bonyolult szakma, széles szegmenst fed le, a pékárutól a tányérdesszerten át a bonbonokig” – magyarázza a cukrászséf. Úgy gondolja, minimum 3 év képzésre lenne szükség, de a 4 évet sem tartja túlzásnak. A szakmai gyakorlat törvényi szabályozásán is változtatni kellene szerinte. Menyhárt Attila a most szokásos mestervizsga koncepcióját sem látja megfelelőnek, mondván: a cukrásznak a kreativitását kellene megmutatnia, például, hogy a saját kimunkált ízlése alapján milyen pékárut, tányérdesszertet vagy bonbonokat készít, milyen ízeket, textúrákat mutat be úgy, hogy a megvalósítást teljes egészében rábízzák. 

„A tapasztalataimat nem viszem a sírba, át szeretném adni a tudást és a szenvedélyt. Ugyanúgy, ahogy a séfek esetében, a cukrászoknak is megvan a maguk egyedi stílusa, amelyet meg kell találniuk. Erre kell törekednie mindenkinek, aki ezt a szakmát választja” – magyarázza Menyhárt Attila.

Menyhárt Attila / Fotó: World Chocolate Masters

Az Ország tortája akár minden hónapban

A minden évben nagyon várt Ország tortája-koncepciót is átalakítaná Menyhárt Attila: „Nem versenyezni kell és 365 napot várni egy újdonságra. A cukrászdák – akár előre egyeztetett terv szerint – betehetnének a kínálatukba egy Magyarországra jellemző, eredeti recept alapján készített ikonikus desszertet, amelyet folyamatosan fejlesztenének. Azt, hogy melyik a legjobb, a vendégnek kellene eldöntenie. A vendéget is edukálnunk kell, ez is fontos feladatunk” – magyarázza a cukrászséf. 

Fotó: World Chocolate Masters

A World Chocolate Masters is rámutatott a nehézségekre

Menyhárt Attila a World Chocolate Masters párizsi világdöntőjéről rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodva tért haza. A nehézségek még inkább megerősítették abban, hogy meg kell valósítania a céljait. Csalódottságot csak amiatt érzett, hogy bár az egész koncepciója az országimázst erősítette, ehhez hivatalos helyről nem sok támogatást kapott. Ettől függetlenül sokaknak tartozik köszönettel, őket név szerint is megemlítette Facebook-posztjaiban. Külön kiemelte Hamvas Zoltánt, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökét. 

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram