Hirdetés
Hirdetés

RÚZS ZSÍRRAL és osztrigával – az Oscar-díjas Saul fia kendősével ettünk-beszélgettünk

SZERZŐ: benedekb
2016. február 28.
Az Üzlet rovat
támogatója a
A Dining Guide új sorozatában egy fiatal forgatókönyvírót, Benedek B. Ágotát eresztjük rá kívül-belül vonzó, fiatal és tehetséges emberekre, akik étkezési és emésztési szokásaikról sem restek mélyreható diskurzust folytatni vele.
Hirdetés

Az első társalkodó partnerének kiválasztásakor óvatosak akartunk lenni, így Jakab Julira ugrasztottuk rá, aki történetesen a legjobb barátnője, de akitől mégis meg kell kérdeznie a hivatalos bemutatkozási formuláját, mert annyira nem egyértelmű. Vannak tények, hogy írt forgatókönyvet, szerepelt filmekben (például a Saul fiában játszott egy nyúlfarknyi, de annál fontosabb szerepet. Egyébként: hajrá Saul, tudjátok hétfő hajnalban Oscar), és standby art director a posztja aktuálisan, mégis Juli és Ágota az „egyéb” státuszmegjelölés mellett döntene. Ezen kicsit vihognak (Juli könyvelője biztos nem). A két lány egy kolbászos helyen találkozott egy hétfő estén. Ezért ezek a zsíros képek és a cím is.

Azért vagyunk a hentesnél, mert elfogadtuk vizuálisan, hogy jó a rúzs zsírral. De különben baráti felajánlásból is kiválaszthattad, hol együnk.

Szerintem a zsír nagyon fontos része a táplálkozásnak, ebből nyerem az energiámat.

Te sem kenyérrel eszed a kolbászt?

Néha vannak mindenféle meggyőződéseim a táplálkozásommal kapcsolatban, aminek általában aztán semmilyen eredménye nincs… Van, hogy nem eszem húst, és most éppen nem eszem sem cukrot, sem lisztet. Ez egy folyamatos késztetés, hogy kitisztítsam a szervezetemet, most éppen abban hiszek, hogy ez akkor fog működni, hogyha ezeket elhagyom. Ráadásul igazán sosem éreztem a hátrányát annak, hogy ha zsírt eszem, akkor probléma lenne, hogy elhagyom a kísérőt.

fotó: Nagy Balázs

fotó: Nagy Balázs

És a cukorról hogy lehet leszokni?

A liszttel az van, hogy a pékárukat nem szerettem soha, gyerekkoromban se, mindig leettem a feltétet mindenről. De szeretem a jó kenyeret, illetve Józsi kakaós csigáját meg fahéjas csigáját, sajnos az egy fájdalom minden délután, de összességében annyira nem drámai. A cukor nekem még kevésbé. A süteményeket szeretem, de a csokit, fagyit annyira nem.

Most hogy megint egy forgatáson dolgozol, ilyenkor ezt, hogy oldod meg?

Elég jó a catering, minden nap van hal például. Halat eszem és zöldséget. Nyáron voltam Peruban, ahol mindenhez rizst esznek, meg quinoát, és bár nem szerettem korábban annyira a köreteket, megéreztem, hogy a rizs nagyon jót tesz.
Pont nemrég gondolkoztam el azon, hogy ez milyen fura eredménye a nevelésnek, hogy az én anyukám például úgy főzött, hogy egyrészt nem használt sót, másrészt egy csomó cukortól minket abszolút eltiltott. Például nálunk otthon kóla soha nem fordult elő. Gumicukor vagy vattacukor, az ilyesmi lehetetlen volt. És azon gondolkoztam, hogy ez a nevelés csodája, mert sosem lázadtam a dolog ellen. Igen, jól néz ki egy vattacukor, de ennyi.

fotó: Nagy Balázs

fotó: Nagy Balázs

Ezek a kiskapuk tetszenek, hogy: nyers, vagy gluténmentes édesség?

Megpróbáltam enni a múltkor egy lisztmentes francia csokoládétortát és iszonyú gejl volt. Szóval a cukor nekem nem hiányzik, a liszt az valószínűleg inkább. A tészták. A tészták hiányoznak.

És ha nincs hajnali pizza, részegen mi akadályozza meg, hogy baj legyen? A múltkor az egyik ismerősöm olyan kedvesen ajánlgatta nekem a puffasztott rizstallért az egyik hely közepén hajnalban, de nem éltem vele, és az hülyeség volt. Neked van ilyen SOS-készleted?

Őszintén szólva ritkán vagyok rosszul, ha pedig igen, akkor már teljesen mindegy.

Két kép van a fejemben a főzéseidről : az egyik az orosz túró tallérocska, a másik kép a köleses 9 gag pogácsa. Ami a formatervezés miatt, idézőjel tervezés, kapta a nevét.

Igen, ezeket a furcsa kísérleteket az édesanyámtól hozom, vagy az ő örökségét viszem tovább.  Múlt héten például csináltam babfasírtot sóskával, és ijesztő volt, hogy a babfasírt kurva jól sikerült, nagyon finom volt. Az apámnak és a barátomnak, Petinek csináltam, gond nélkül megették az összeset. Aztán megcsináltam a sóskát, amibe nem tettem cukrot, ebből fakadóan annyira savanyú lett, hogy porszem méretűre zsugorította az összes nyálmirigyet a számban. Az apám megette, mert ő az anyámhoz szocializálódott, de Peti nyilván nem. Én sem tudtam eldönteni, hogy csak azért ettem meg, mert ízlik, vagy azért mert egészséges.

fotó: Nagy Balázs

fotó: Nagy Balázs

Hol szeretsz enni?

A Kisüzemet nagyon szeretem például. Nem ismerem az eredeti kenyai mogyoróban sült valamit, tehát nem tudom, milyennek kell lennie, de ott még sosem éreztem azt, hogy valami olyat próbálnak meg csinálni, amiről fogalmuk sincs. Kísérletező és nagyon sokféle, gyakorlatilag mindig nagyon finom.

Mi az a étel, amit bármikor, bármilyen mennyiségben? Akkor a hús?

Nem mert pl. a csirkemellett nem szeretem.  A zsírosabb húsokat szeretem. Amiből bármennyit tudnék enni, az a Sáoban a sült batyu. Abból bármennyit.

És nem érdekel a súlyod? Emiatt érdekel, hogy mennyit vagy mit eszel?

Nem.

Benedek

Benedek

Organikus riporteri módszerrel kérdezem, Oscar-díjátadó és súly-tengelyen, hogy a Saulos szerep miatt kellett fogynod?

Nem, dehát ez egy pici szerep. Egyrészt alapvetően vékony alkatú nő vagyok, persze ha egy bikini bemutatón kellene részt vennem, akkor valószínűleg kiszórnának a nulladik rostánál. De így is magas és csontos vagyok, a filmben is ez látszódik abban a rövidke percben. A főszereplőnek, Gézának kellett fogynia, és valószínűleg, ha nagyobb a szerepem, nekem is kellett volna.

Amikor szerepelsz, nem ömlik rád valamiféle izgalom, amitől nem tudsz enni?

Amikor rosszul vagyok, akkor sem tudok enni, és amikor nagyon jól vagyok, akkor sem.

Ha egy forgatáson megtehetnéd, hogy kérj speckó ételt, lennének igényeid?

Nem.

Egy személyre szabott kesudió-tálkára sem?

Nem vagyok abban a helyzetben és szerintem nem is leszek soha. Egy forgatás eleve luxus evés szempontból, szóval, ha hoznak ötféle dolgot, csak tudok választani. Semmilyen szempontból sem szeretnék allűrös ember lenni.

[tw-parallax image="https://diningguide.hu/wp-content/uploads/2016/02/JakabJuli-1.jpg" target="self" lightbox="no" ][/tw-parallax]

Sokat jártok el a barátoddal enni?

Igen, sokat. Szeretünk együtt enni, meg erről beszélni, ez egy fontos része egy párkapcsolatnak. Budaörsön van a halpiac, oda is ő vitt el… és azt is kitalálta, hogy együnk osztrigát. Ami egy kicsit szörnyű volt.
Mondjuk eleve van egy lelkifurdalásom azzal kapcsolatban, hogy ezt a kolbászt ilyen vidáman megeszem, és nem sajnálom azt a disznót, aki meghalt azért, hogy most itt lehessen a tányéromon. Közben viszont nem mennék el egy disznóvágásra, mert félek. Azt az osztrigát pedig sajnáltam a helyszínen.

Van vidékkel kapcsolatod disznóölés szinten?

Nincs, de mondjuk azt érzem, hogy valahogy tartoznék ennek a disznónak, hogy elmegyek és megnézem, ahogy megölik, ha már megeszem utána. Ez gyávaság.

Szóval az osztriga-trip.

Igen. Szóval ott vagyunk a halpiacon, és kóstoljuk meg az osztrigát, ami fancy meg burzsoá dolognak tűnt addig, amíg nem volt tényleg ott a dolog. Ott volt a csávó, aki készítette elő, nyilván neki ez az ötezredik osztrigája volt, amit felszolgált, hozta a citromot, én pedig őszintén azt gondoltam, hogy most sírva fogok fakadni, annyira rettegtem, hogy a számba kell venni valamit, ami él, és mozogni fog. Mire mondta az ember, hogy ne aggódjak, nem fog mozogni, mert valószínűleg már szívinfarktust kapott, amikor felfeszítette a héját. Gondoltam, kösz, mi meg kedélyesen beszélgetünk, miközben valaki ebben a kőben éppen meghal.  Szóval valószínűleg nem vagyok elég cizellált és finom, de különösebben nem kívánom a továbbiakban.

fotó: Nagy Balázs

fotó: Nagy Balázs

Szerinted Budapesten jó az étel?

Tök jó, hogy folyamatosan egy csomó nemzetközi specilitás jön be. Nem nagyon vagyok sokat máshol, de az egy jó dolog, hogy például pár éve bejött a pho leves, és azt megkóstolhatom, és szeretem.

Hús vagy sajt?

Sajt. Az egy szerelem, egy hosszútávú párkapcsolat.

Japán sós kréker vagy M&M’s?

Japán.

Popcorn vagy..?

Nachos.

Csirkepaprikás vagy csirkés wok?

Csirkepaprikás.

Nagymama otthon vagy fine dining séf elegánsba’?

Mindkettő.

Belsőségek vagy csirkemell?

Máj, szalontüdő, szív. Én ezeket szeretem.

Karácsonyi sok fogásos ünnepi ebéd vagy benizinkutas szendvics a parkban a padon?

Mákos bejgli függő vagyok.

Kávézás hétvégén nőkkel vagy buli hétvégén mindenkivel?

Összeszedtünk egy nagyon jó kávés szettet otthonra, és ha valami hiányzik most az új munka mellett, akkor az reggelente, hogy csináljunk egy nagyon jó kávét. Abszolút nem a hatása miatt, mert azt nem érzem, de az ízét nagyon szeretem. És inni is szeretek…

fotó: Nagy Balázs

fotó: Nagy Balázs

Vagy valamire allergiás?

Igen, az aszpirinre.

Aha. Azt fogom írni, hogy az aszpirines répára, az megállja a helyét.

Jó.

De mi a kedvenc ételed?

Nekem olyan sincs, hogy éppen most mit szeretnék enni. Nem fordul elő, hogy “hú de ennék egy tárkonyos ragulevest”, és akkor elmegyek tárkonyt venni.

Sok pénzt költesz erre?

Igen.

Van az a film, amiben a Julia Roberts edzőcipőben házasodik meg nemházasodik, és mindig azt a típusú tojást szereti, amit az aktuális vőlegénye. Te hogy szereted a tojást?

Mostanában a lágytojást szeretem. Vagy azt a nemtudom hányperces tojást, ami félúton van a lágy meg a kemény között, mikor a sárgája tündöklő arany színű, úgy a legjobb.

Mondanád egy külföldi barátodnak, hogy menjen el a Toldi mellé a (csúnya jelzőket mondanék) burgereshez éjjel lángost enni?

Persze, a lángos szuper éjjel, de tulajdonképpen nappal is.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram