Egy modern klasszikus születése
Bár a neve a Somló-hegyre utalhat, a somlói galuska valójában nem ott, hanem Budapesten született. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállításra elkészített desszertet Gollerits Károly, a Gundel étterem főpincére álmodta meg, míg a receptet Szőcs Béla cukrászmester alkotta meg, aki a Gerbeaud után került a legendás étterembe. A cél egy olyan új desszert megalkotása volt, amely méltóképp képviseli a magyar cukrászatot a világkiállításon – és a somlói galuska ezt tökéletesen teljesítette.
A tökéletes rétegek harmóniája
A somlói galuska alapja háromféle piskóta: vaníliás, kakaós és diós, amelyek rétegenként váltakoznak. Ezt rumos-cukros sziruppal locsolják meg, majd gazdagon megkenik főzött vaníliakrémmel, mazsolával és darált dióval. A végső simítást a csokoládéöntet és a frissen felvert tejszínhab adja meg, amely a tálalás elengedhetetlen része.
Bár első hallásra már-már soknak tűnhet, a somlói galuska egy átgondolt, precízen kidolgozott desszert, amelyben minden összetevőnek megvan a maga helye és szerepe. Nem csoda, hogy hamar a magyar vendéglátás egyik legkedveltebb édessége lett.

A világkiállítástól a magyar cukrászdákig
A brüsszeli világkiállításon a somlói galuska komoly sikert aratott, és ezzel megalapozta hírnevét. Itthon az éttermek és cukrászdák gyorsan átvették, és mára nincs olyan hagyományos vendéglő vagy cukrászda, amelynek étlapjáról hiányozna. Az elmúlt évtizedekben számos variáció született, egyesek például csokoládé helyett karamellöntettel, mások marcipánnal vagy aszalt gyümölcsökkel gazdagítják.
Egy örök kedvenc
A somlói galuska 2010-ben elnyerte a „Magyarország kedvenc süteménye” címet, ami csak tovább bizonyítja, hogy a desszert időtálló népszerűségnek örvend. Az eredeti receptet ugyan minden cukrász kicsit a saját ízlésére formálja, de a legfontosabb alapelvek – a puha piskóta, a gazdag vaníliakrém, a rumos ízesítés és a csokoládé – változatlanok maradtak.
A somlói galuska története egyszerre szól kreativitásról, tradícióról és arról a gasztronómiai zsenialitásról, amely a magyar konyhát világhírűvé tette. Akár egy hagyományos étteremben, akár egy modern cukrászdában kóstoljuk, biztosak lehetünk benne, hogy minden falat egy darabka történelem.
Somlói galuska, ahogyan az Egy csipet tortában készül
„Ez az egyik olyan desszertünk, amire a legbüszkébb vagyok, amin a legtöbbet dolgoztunk és évek óta finomítgattuk, míg elnyerte a mai formáját. Készül a cukrászdába helyben fogyasztásra, elviteles üvegben, ha valaki inkább otthon, a munkahelyén vagy akár egy padon fogyasztaná el, de esküvőkre és rendezvényekre is több ezer adagot készítettünk már. Természetesen a hagyományos somlóiból építkezik a mi verziónk is, de más arányokkal, illetve receptúrákkal. Háromféle piskóta kerül a poharakba: vaníliás, diós és kakaós – azonban ezek kissé tömörebbek, szaftosabbak a klasszikus verziónál. A piskóták kapnak némi narancsszirupot, majd főzött vaníliakrémünkkel rétegezzük őket, amibe szép adag házi vaníliakivonat, ill. minőségi sötét rum kerül, ezek teszik a krémet ellenállhatatlanná. Lehet, hogy szentségtörés, de a mi somlóink mazsola nélkül készül, az évek során a rengeteg visszajelzés bizony azt mutatja, hogy a mazsolát nem kedvelők tábora jóval erősebb. A záró réteg csokis krémbe lágyabb étcsokoládét használunk, hogy véletlenül se nyomja el a vaníliakrémet, díszítésként pedig kap a Somlóink egy adag tejszínhabot, diós morzsát és némi roppanós csokigolyót. Szerintem így harmonikus, számomra így kedves, de a lényeg persze, hogy a közönségünk is egyetért, hisz ez az egyik legtöbbet eladott, “signature” termékünk. A cseresznye a torta tetején pedig az, hogy néhány olyan ember is elismerően nyilatkozott már róla, akiket szakmailag igazán nagyra tartok” – osztotta meg Horváth Alexandra, az Egy csipet torta tulajdonosa.
Fotók: Erdőháti Áron
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.