Hirdetés
Hirdetés

Egy Rosenstein kávét kérnék. Van? Van!

SZERZŐ: DiningGuide
2019. április 9.
A sajátmárkás pálinka, szörp, lekvár, paprikakrém, sör és a nemrég bemutatott olasz tészták után e hét csütörtöktől tovább gyarapodik a "Rosenstein-éléskamra". Az apropó szorosan kötődik a családhoz: Rosenstein Tibor 76. születésnapja alkalmából mutatják be az újdonságokat.
Hirdetés

– Egy Rosenstein kávét kérnék. Van?

– Természetesen, máris hozzuk!

A fenti, rövid párbeszéd nem a képzelet szüleménye. Hanem maga a Mosonyi utcai valóság. A vendégek által már jól ismert és keresett saját márkás pálinka, szörp, lekvár, paprikakrém, sör és a két hónapja piacra dobott olasz tésztafélék után ugyanis újabb termékkel bővül a Rosenstein szortiment: kávéval. Nem is akármilyennel! Rosenstein Robi az első és legismertebb hazai, újhullámos kávépörkölő, a Casino Mocca tulajdonosaival együttműködve kísérletezte, majd alakította ki a vendéglő immár saját feketéjét – jobban mondva közepes/francia pörkölésű kávéját.

– Bár már régóta szerettem volna meglépni ezt a dolgot, úgy alakult, hogy ez egy kicsit az én szülinapi meglepetésem Apunak. Ezért is debütál most csütörtökön az étteremben, Apu 76. születésnapján – meséli Robi. – Aki közelebbről ismeri Aput, tudja róla, hogy a kávé az egyik legfőbb „üzemanyaga”, szereti és igényli is a jó kávét. Igazából ez adta az ötletet, hogy a Rosensteines ízvilágot egy kicsit ebbe az irányba is megpróbáljuk kiterjeszteni.

Az előzetes kóstolások után végül Brazíliára és egy brazil termelő alapanyagára esett Robiék választása. Brazília immár 150 éve a világ legnagyobb kávétermelője, Vietnámot és Kolumbiát is megelőzve. Főbb termő régiói Minas Gerais, São Paulo, Espírito Santo, Bahia, Paraná, Rondonia és Rio de Janeiro. A Rosenstein kávé alapját a száraz feldolgozású, kizárólag Yellow Catuai arabica fajtából álló kávébab adja, amely szinte szó szerint José Reinaldo dos Santos kezei közül kerül ki. Az ő Sítio Cana do Reino nevű ültetvénye Minas Gerais szövetségi állam déli részén, a Mantiqueira régióban, Cristina település közelében fekszik. José Reinaldo szelektíven, kézzel szüretel, a kávék szárításához emelt, afrikai ágyakat is használ. A Rosenstein kávé vezető ízjegyei a mogyoró, a szilva és az étcsokoládé.

Robi persze nem állt meg annál, hogy „csak” a kávé legyen saját – az új brandhez új poharakat is készítettet.
– Olyan csészét, illetve poharat szerettem volna a kávénknak, amiben egy kicsit benne van a retró hangulata, ugyanakkor letisztult, elegáns és formabontó is egyben. Engem az új poharaink az art decóra világára emlékeztetnek, de csavartam rajta egy azzal, hogy Apu arcképét is rátettük.

A vendégeink mostantól, legyen szó klasszikus eszpresszóról, cappuccinóról vagy éppen lattéról, ebben kapják a kávét, ami egy szintén új, kis fatálcán érkezik, rajta kisérőként a megint csak saját, Timi által készített kis keksszel. Nem váltunk profilt, nem akarunk sem klasszikus, sem újhullámos kávézó lenni, de egy finom ebéd vagy egy jó vacsora végén szeretnénk hasonló élményt adni azoknak a vendégeinknek, akik ezt igénylik. Sőt aki szeretne, haza is vihet a kávénkból, mert már otthoni felhasználásra szánt kiszerelésben is megvásárolható.

Arra a kérdésre, hogy várható-e még idén más, hasonló dobás Rosensteinék háza tájáról, Robi mosolyogva, sejtelmesen csak ennyit mond:

"Lassan itt a nyári szezon, amikor az embernek jól esik lehűtenie magát valami könnyed, bubis itallal, nem igaz?"
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram