Hirdetés
Hirdetés

A 21. század új kedvence: a rosé pezsgő

SZERZŐ: DiningGuide
2018. június 12.
Hogy minek köszönheti a rosé pezsgő a népszerűségét? Halványrózsaszín árnyalat, visszafogott buborékok, friss, tiszta íz, amely sokáig az ember szájában marad. Ki ne vágyna erre az élményre? A pink pezsgő renoméja azonban a múltban nem volt épp makulátlan. Sokan úgy tartották, hogy méltatlanul került az említésre méltó pezsgők közé. Ezeknek az időknek azonban – szerencsére – vége.
Hirdetés

 

Színkeverés vér nélkül

De nézzünk egy kicsit jobban a pohár fenekére, és ismerjük meg jobban ezt a népszerű italt. Először is az a kérdés, minek köszönheti gyönyörű lazacszínét. Egyszerűen összefoglalva annak, hogy keveredik benne a fehér és a vörös. Ami azt illeti, elvileg Champagne az egyetlen régió a világon, ahol legálisan lehet vörös- és fehérbort összekeverni a célból, hogy rosé legyen belőle. Minden más kutyulás illegális és tilos!
A rosé pezsgő háromféle szőlőfajtából készül, ezek a Chardonnay, a Pinot Noir és a Pinot Meunier, utóbbi kettő ugyebár kékszőlő. A pezsgő alapvetően fehér szokott lenni, hiszen a gyümölcs húsa és a leve a kékszőlőben is pigment nélküli, úgyhogy amikor a szemekről lekerül a héj és kipréselik, akkor fehér friss mustot kapnak a készítői. Champagne-ban a legtöbb ilyen szőlőt továbbra is arra használják, hogy vörösbort készítsenek belőle, és ezt adják aztán hozzá a pezsgőhöz, hogy megkapja a rosé színt. Ezek a halványrózsaszín italok sokszor igen erőteljes ízzel bírnak, hiszen a vörösbor nemcsak a színét, hanem az aromáit is hozzáadja a történethez.
A helyi borászok általában úgy készítik el a rosé pezsgőt, hogy annak 15 százalékát teszi ki a vörösbor. Ideje azonban elköszönnünk Champagne régiótól, hiszen közel sem csak onnan kerülnek ki kiváló rosé pezsgők. Említettük, hogy a borok összekeverése csak ezen az egyetlen helyen megengedett, van azonban egy másik módszer is: a "saignée method", amely az egész világon használatos rosé pezsgő készítési eljárás. Ez azt jelenti, hogy a szőlőt a héjával együtt áztatják néhány órán keresztül. Ez a minimális időtartam is elég ahhoz, hogy a must erősebb aromát kapjon, miközben mélyül a színe. A saignée különben szó szerint azt jelenti, hogy vérzés.Ha már a különleges és jól csengő terminusoknál tartunk, senkit se tévesszen meg a "blanc de noirs" kifejezés, ami azt jelenti, fehérből feketét. Ezekhez az italokhoz csak kékszőlőfajtákat használnak, igaz, a héjjal vagy egyáltalán nem, vagy csak minimális ideig áztatják őket. Ezek tehát nem rosé pezsgők, még akkor sem, ha a színük alapján ezt lehet hinni ezekről a palackokról.

Színre színt, ízre ízt

A rozé pezsgőt – ahogyan már említettük – végre komolyan veszik, olyannyira, hogy a téma nem kis fejfájást okoz például a már említett franciországi Champagne régióban. Legalapvetőbb alapanyaga ugyanis véges. Volt olyan év, hogy az időjárási körülmények miatt jóval kevesebbet tudtak szüretelni a Pinot Noir és a Pinot Meunier fajtákból, de a trendek és a növekvő vásárlói igények is kihívások elé állítják a borászokat.
A 20. század vége felé – amikor a rosé pezsgő még tulajdonképpen sehol sem volt – a szakemberek arra törekedtek, hogy a pezsgőkészítés során a két kékszőlőfajtából minél több aroma és íz jusson a pezsgőbe, a színe azonban ne változzon meg. Az új évezredben azonban változott a felállás, és a rosé pezsgő népszerűsödésével a szín is szabad utat kapott. Az utóbbi években a rosé pezsgő eladások az egekbe emelkedtek.

Ma már világviszonylatban a rosé pezsgő majdnem az egytizedét uralja a teljes pezsgőpiacnak.

A szín azonban nem minden! A jelenlegi trend szerint ugyanis a rosé pezsgőnek halványnak kell lennie. Egyes feltételezések szerint a laikusok csukott szemmel fel sem ismerik a rosé pezsgő ízét, de ez talán nem is baj. Hiszen ha pezsgőről van szó, a képzelőerő talán még a valóságnál is mérvadóbb.

youtube.com

A legjobb ételek rosé pezsgőhöz: hideg füstölt lazac, kaviár, rák, kacsa, sonka, könnyű tészták és saláták, rizottók és piros bogyós gyümölcsök.
A cikk a Törley Pezsgőpincészet támogatásával jött létre.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram