Hirdetés
Hirdetés

Roppanás a szájban: Croquembouche, a desszertek bábeli tornya

2018. szeptember 28.
A croquembouche – amit krokambus-nak ejtünk – annyit tesz franciául, hogy roppanás a szájban. Míg a másik híres „croque” esetében, a franciák népszerű melegszendvicsénél, a croque monsieur-nél a sajt és a kenyér roppan, a croquembouche-nál az égetett tésztából készült apró fánkok adnak ki hasonló hangot.
Hirdetés

A történet szerint az impozáns desszerttorony megalkotása a világ egyik első „sztárséfe”, Antonin Carême nevéhez fűződik. A francia haute cuisine első legendás képviselőjének a napóleoni háborúkat követő béketárgyalások idején nyílt lehetősége arra, hogy nemzetközi szinten is megcsillogtassa a tudását. Többek között neki köszönhetjük, hogy Európában végül nem a francia (service à la française), hanem az orosz (service à la russe) felszolgálási mód honosodott meg, vagyis a fogások nem egyszerre, hanem egymás után érkeznek az asztalhoz. 1815-ben megjelent, később klasszikussá vált szakácskönyvében is szerepelt már a croquembouche receptje, de egyesek szerint a desszert már ezt megelőzően is ismert volt.

Azóta is minden desszertasztal látványos szereplője, Martha Stewart például ilyen festményszerű gúlát épít, karamellszálakkal körbeölelve. Jamie Oliveré pedig alacsonyabb és szélesebb, és csokoládéöntet borítja.

Martha Stewart tornya

Éclair, profiterol, képviselőfánk és a többiek

A croquembouche alapja ugyanaz a krémmel töltött égetett tészta, amely számos más európai nemzet desszertjeiben is visszaköszön, többek között a franciák éclairjében, vagyis ekler fánkjában, az olaszok bignéjében, illetve a nálunk jóval ismertebb profitelorban, valamint a mi képviselőfánkunkban is. Mivel az alaptészta meglehetősen semleges ízű, így sós, például sajtos, valamint édes, tejszínes krém vagy akár fagylalt is kerülhet bele. A fánkot olykor kettévágják, és úgy töltik meg, máskor habzsákkal juttatják bele a krémet – majd tornyot formáznak belőle.

Olvasta már korábbi cikkünket az olaszok legnépszerűbb égetett tésztás desszertjeiről, a profiterolról és a bignéről?

Esküvőkön ilyen felcicomázott formában is megjelenhet

Fánkpiramis

A szabályos gúla formában egymásra helyezett fánkokat a biztosabb tartás érdekében kívülről karamellfonállal is össze szokták fogni, a fánkok kifelé néző felét pedig gyakran csokoládémázzal vagy porcukorral is bevonják.

https://www.instagram.com/p/Bnm4sUshbgw/?hl=en&tagged=croquembouche

Talán az sem ér minket meglepetésként, hogy ennek a kifejezetten idő- és energiaigényes fánkgúlának az elkészítésébe általában csak esküvők, keresztelők és más fontosabb családi események alkalmából szoktak belevágni, illetve egyedi dísze lehet a karácsonyi asztalnak is, hiszen letagadhatatlanul emlékeztet egy karácsonyfára is.

Olvassa el korábbi cikkünket is! Melegszendvics-arisztokraták: Croque monsieur és croque madame

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram