Hirdetés

Bizakodók vagyunk, ha azt mondjuk, talán éppen egy komoly világtrend szemtanúi vagyunk, sőt letéteményesei is lehetünk. Most az egyszer használatos műanyagszatyrokról van szó, de ez csak a jéghegy, pontosabban a szeméthegy csúcsa. És akkor a jéghegyekről még nem is beszéltünk…

Hirdetés

Apokaliptikus képek bukkannak fel nap mint nap az interneten és a sajtóban. Nagy igazság viszont, hogy amíg a mi mindennapjaink legfőbb problémája, hogy beérjünk a munkahelyünkre, befizessük a csekkeket, és a bőrünkön direkt módon még nem tapasztaljuk azt a leírhatatlan méretű pusztítást, amit nap mint nap, percről percre okozunk a természetben – addig igen, nekünk is a legfőbb prioritás az lesz, hogy gyorsan és hatékonyan tudjuk megoldani az életünket. Ha kell, műanyagszatyorral, szívószállal, túlcsomagolt ételekkel, a világ túlfeléről rendelt árukkal, hosszan sorolhatnánk…

A jó érzésű átlagember, aki történetesen nem az életét, hivatását szentelte annak, hogy a szakadék felé robogó emberiséget megakadályozza e visszafordíthatatlannak tűnő folyamat megakadályozásában, jószerivel eszköztelennek érzi magát a mindennapok során. Vajon mit számít a mi benzinhasználatunk, a mi vásárlásaink, a mi kis választásaink?

Valójában rengeteget. Ahogyan a sok kis szemét is sokra ment, úgy a sok kis egyéni akarat is sokat tehet azért, hogy ne egy felperzselt bolgyót hagyjunk magunk után. Most éppen az egyszerhasználatos műanyagzacskók betiltásának kérelmével tehetünk ezért az ügyért, amelyet a magyarországi Greenpeace tűzött a zászlajára. Mert a szelektív hulladékgyűjtés önmagában nem elég hatékony megoldás, és a műanyag már mindenhol és mindenben ott van. Nem “csak” a számunkra távoli óceánokban, hanem az ivóvizünkben, sőt a palackozott ásványvizekben is ott vannak a mikroműanyagok.

Csak a környező országok közül egy példa: Romániában idén júniustól tilos a vékony, egyszer használatos műanyagszatyrok behozatala, 2019-től pedig tilos forgalmazni is őket.

A Magyarországra vonatkozó petíciót itt lehet aláírni, és a Greenpeace többi aktivitását is érdemes nyomon követni!

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS