Hirdetés
Hirdetés

Rögös úton a World Chocolate Masters döntőjébe - Menyhárt Attila gőzerővel készül az októberi csokoládévilágbajnokságra

SZERZŐ: Szász Eszter
2022. augusztus 25.
Két hónap múlva kiderül, hogy ki lesz a World Chocolate Masters párizsi csokoládé-világbajnokság győztese. Van kiért izgulnunk, a megmérettetésen most először magyar versenyző is indul, aki nem más, mint Menyhárt Attila, a budapesti Kollázs – Brasserie & Bar és a Four Seasons Hotel Gresham Palace cukrászséfje. Februárban megnyerte a közép-európai selejtezőt, így kvalifikálva magát a világdöntőbe.
Hirdetés

A World Chocolate Masters-t  október 29-től 31-ig rendezik Párizsban. Menyhárt Attilával a felkészülés hajrájában beszélgettünk. A cukrászséf nem titkolt célja, hogy megmutassa, a tehetség és a szorgalom nem hiábavaló. Elsősorban nem saját dicsőségéért száll versenybe, a hazai cukrászat fejlődését szeretné segíteni szereplésével.

Fotó: Fekete Antonio / Designfood

Hogy telik most egy napod? Gyakorolsz, izgulsz már?

Amellett, hogy a felkészülésre koncentrálok, rengeteg időt és energiát igényel a szponzorok keresése. Ez a verseny ugyanis minden tekintetben jóval nagyobb léptékű, mint a selejtező volt. Hálás vagyok minden meglévő és új támogatónak, aki megtisztelt a bizalmával és a felajánlásával, ők többek között az eszközöket, alapanyagokat, munkakörülményeket is biztosítják. Ezen túl azonban még van szükség segítségre, ezért állandó tárgyalásokat folytatok különböző cégekkel, remélve, hogy lesznek még szerencsés találkozások.

Ezenkívül az egyedi formatervezés is az én feladatom, napi kihívás a különböző elemek, formák megtervezése, megvalósítása, ebben több terület szakemberei állnak mellettem – ez szintén nagyobb költséggel jár. Csak a desszerthez használatos formák másfél millió forintba kerülnek. 

Summer collection / Fotó: Fekete Antonio / Designfood

Mennyi pénzről beszélünk?

Tudok mondani 10 milliót, és tudok mondani 40-et is. Persze nem adom fel, és olyan opció nincs, hogy innen visszatáncoljak. Olyan ember vagyok, hogy most erre fókuszálok, és minden más, ami körülöttem van, megszűnik létezni az adott pillanatban. Ki tudok minden mást kapcsolni. A döntőben is igyekszem majd így tenni. 

Milyen elvárásaid vannak magaddal szemben a versenyen?

Először is bekerülni az első 10-be, vagyis az úgynevezett Super Finalba. A cél mindenképpen a dobogó. 

Summer collection / Fotó: Fekete Antonio / Designfood

Miről fognak szólni a desszertjeid? 

Az egész döntő témája a „Tomorrow”, ezen belül a „Local love” témát választottam. Amit bemutatok, az Magyarországról szól, az itthoni termelőkről, akik együttműködő partnerként csatlakoztak hozzám. Minden egyes feladat egy-egy magyarországi régióra fog épülni. A verseny 3 napig tart, az első napon egy desszert és egy prezentáció, a második napon két desszert és egy előadás vár rám.

Ezután választják ki a már említett legjobb tízet, akikből a harmadik napi megmérettetésen kerülnek ki a dobogósok. 

Dédnagyapád receptkönyvét féltve őrzöd. Talán nem is véletlen, hogy ezt a témát választottad.

 Nagy becsben tartom azt a könyvet, a legnagyobb kincs a számomra. Mivel nem olyan régen került vissza hozzám, még nem volt időm belemélyedni egy-egy receptúrába, de mindenképpen tervezem majd. Izgalmas kihívás lesz, mivel például a mértékegységek akkor még nem voltak olyan pontosan meghatározva, mint napjainkban, tehát a korabeli receptek rekonstrukciója időigényes kísérletnek ígérkezik. A versenymunkáim között is biztosan lesz olyan, amely erről az örökségemről szól.

Summer collection / Fotó: Fekete Antonio / Designfood

Szinte mérnöki pontossággal tervezed meg a desszertjeidet. Hogyan születnek meg? Megálmodod, és utána lerajzolod őket?

Nagyon sok benyomás, ötlet inspirál, sokat skiccelek és jegyzetelek, és valóban, van, hogy álmomból ébredve kezdek el rajzolni. Az biztos, hogy előzetes terv mindig készül. A tervek után a receptek összegyűjtése következik.

Sokszor visszanyúlok régebbi receptúrákhoz, de még gyakrabban teljesen újat alkotok.

A recessziót hogyan éled meg, és milyen túlélési esélyeket látsz a cukrászdák előtt?

Ezt a helyzetet a kisebbek fogják a legjobban megsínyleni. Bár étterembe nagyobb luxus elmenni, mint beülni egy süteményre, azért várhatóan ez a szektor is meg fogja érezni a válságot. Aki minőséget ad, az ennek ellenére nem fogja alább adni. Talán az emberek tudatosabban fognak vásárolni, talán, ha ritkábban mennek is el cukrászdába, jobban ügyelni fognak arra, hogy jót egyenek.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram