Hirdetés
Hirdetés

Rio 2016: a legjobb street food ételek

SZERZŐ: DiningGuide
2016. augusztus 12.
Rio utcáin megmutatja arcát a brazil gasztronómia sokszínűsége. Ami az alapanyagokat és a tradíciókat illeti, tetten érhetők afrikai, japán és portugál hatások is, és ezek szépen keverednek a tengerpart, a farmok, a hegyek és a dzsungel adományaival. Következzen 10 kihagyhatatlan utcai étel.
Hirdetés

1. Picanha

A brazil barbecue. A churrascaria nevű barbecue-éttermeket ma már az egész országban megtaláljuk, de a hagyomány délről, a gaucho kultúrából származik, ahol a cowboyok izzó parázs fölött, vastag fémnyárson sütötték meg a húst, és egyszerűen sóval ízesítették. A picanha tulajdonképpen hátszín felső részét jelenti, rajta a vastag zsírréteggel, amitől hihetetlen ropogósra és ízletesre sül és pirul a hús.
FullSizeRender

2. Pastel de queijo

Ropogós, olajban sült snack, elsősorban az ország dél-keleti részén (São Paulóban és környékén) népszerű. Tökéletes street food, forrón kell enni. Az eredetileg sajttal töltött párnácskák ma már ezerféle töltelékkel készülnek a csirkétől a darálthúson és a palmitón keresztül a sajtig, de édes változatban is ismert trópusi gyümölcsökkel, csokoládéval, karamellel töltve.
FullSizeRender_1

3. Brazil csirke-coxinha

Egy másik São Pauló-i klasszikus: a „combocska” elnevezés az étel alakjára és a töltelékére is utal. A belsejében apróra tépkedett csirkehús és sajt, körülötte zsemlemorzsába forgatott tészta, ami ropogósra és aranyra sül az olajban.
FullSizeRender_2

4. Pão de queijo

A „sajtkenyér” is délről, egész pontosan Minas Gerais felől terjedt el az egész országban. Tésztája tápiókalisztből és a helyi Minas sajtból készül. Kiváló snack a nap bármelyik szakában, de a brazilok leginkább reggelire szeretik enni még melegen, vagy félbevágva és még több sajttal vagy lekvárral megkenve.
FullSizeRender_3

5. Kibe

Ez a pálcás húsétel Libanonból származik, és ma már Brazíliában is népszerű street food. Darált marha- vagy bárányhúsból készül, amit bulgurral kevernek össze, és rengeteg fűszerrel ízesítenek. Az olajban sült változat a leggyakoribb, de főzve és nyersen is lehet kapni.
FullSizeRender_4

6. Cassavachips

A cassava, azaz manióka a brazil konyha egyik leggyakrabban használt összetevője. A növény az egész országban nő, és sokféle formában dolgozzák fel, például tápiókalisztként (granulátumként) vagy magát a növényt vágják darabokra, és chipsként árulják. Rendkívül népszerű street food, a burgonyachips brazil alternatívája.
FullSizeRender

7. Bacalhau (tőkehal) falatok

A tőkehalat tojással és krumplival keverik és kisütik, ebből lesznek ezek a tökéletesen aranyszínű és ropogós kis párnácskák, amiknek a belseje puha és szellős marad. A brazilok tőkehal iránti vonzalma portugál eredetű, bizonyíték erre, hogy a portugál konyha egyik legfontosabb alapanyagáról beszélünk.
FullSizeRender_1

8. Brigadieros

A csokis trüffel brazil megfelelője, az édesszájú brazilok kedvence. A brazil katonáról, Brigadier Eduardo Gomesről nevezték el, az ő idejére tehető – a II. világháború alatt és után –, hogy friss hozzávalók hiányában a brigadiero a mostani nagy népszerűségére szert tett. Gyakorlatilag csak a kamrapolc hozzávalóit igényli (sűrített tej, kakaópor, vaj), könnyen elkészíthető, így ünnepségek, karneválok és egyéb hasonló alkalmak népszerű édessége ma is.
FullSizeRender_2

9. Feijoada

Hívhatjuk a brazilok nemzeti eledelének is. Gazdag pörköltféle feketebabbal és a sertés különböző darabjaival, beleértve a belsőségeket is. Mindenhol megtalálható az országban, de leginkább Rio de Janeiróhoz kötik, ahol a gyarmati időkban a legkevésbé népszerű állati részeket is megfőzték, lassú tűzön, sokáig. A caldinho de feijão ennek egy lájtosabb változata, inkább egy gazdag bableves, bár jó sok hússal, amit bögrében árulnak, amikor kicsit hűvösebb az idő.
FullSizeRender_3

10. Acarajé

Csak az elszántaknak való: az acarajé csupa fűszer és tűz. Az afrikai konyha hatását mutatja, leginkább Bahiában népszerű. A tésztájába feketebabot és hagymát tesznek, és pálmaolajban sütik ki. Utána kettévágják, és különböző fűszeres töltelékekkel töltik, leginkább vatapával: kenyér, dió, rák, zöldségek és fűszerek keverékével.
FullSizeRender_4
Forrás: independent.co.uk

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram