Hirdetés
Hirdetés

Rigójancsi, az örök csokis, Nándori Lászlótól: „Érdemes lenne eredeti formájukban megőrizni ezeket a recepteket”

SZERZŐ: DiningGuide
2021. szeptember 24.
Rigójancsi nevű süteményünket egy cigány prímás és egy amerikai milliárdos lányának románca inspirálta. Hollywoodi filmbe illő történetük átívelte a 20. századot, a rigójancsi sütemény pedig mind a mai napig ott kínálkozik a cukrászdai pultok vitrinjei mögött. Az édesség elkészítéséhez Nándori László, a Nándori Cukrászda tulajdonosa és cukrászmestere nyújtott számunkra útmutatást.
Hirdetés

A valóság és a mese nem is olyan távoli rokonai egymásnak, hiszen az utóbbit mindig a realitás inspirálja. A népmesében is előfordul, hogy a rátermett parasztfiú elnyeri a királylány kezét, miért ne történhetne meg ez az életben is? A különleges szerelmi történet egy jól ismert édességen keresztül hozható kapcsolatba a gasztronómiával. Rigójancsi nevű süteményünket egy cigány prímás és egy amerikai milliárdos lányának románca inspirálta. Az édesség elkészítéséhez Nándori László, a Nándori Cukrászda tulajdonosa és cukrászmestere nyújtott számunkra útmutatást.

Rigó János szerencsét próbál

Ahogy más ételek kapcsán is, úgy a rigójancsinál is igaz, hogy hírnevét sokban köszönheti szó szerint a nevének és a hozzáfűződő történetnek, másképp ez a szupercsokis sütemény csak egy lenne a sok közül. A valódi Rigó János 1858-ban született Pákozdon, és már egészen kiskorától zseniális zenei tehetséggel rendelkezett, ötévesen már hegedűt vett a kezébe. Székesfehérváron folytatta tanulmányait egy világhírű prímás mellett, akinek zenekarával Kaposvárig jutott. Tanára, Barcza Józsi és Rigó Jancsi között a belsőkonfliktust nem csak a féltékenység fokozta, hanem Jancsi és vezető prímás lánya között szövődő szerelmi viszony is. Végül a fiatal prímás elvette Barcza Mariskát, az apa azonban egyre nehezebben viselte veje egyre növekvő népszerűségét. Így Rigó Jancsi végül elindult szerencsét próbálni, otthagyta apósa bandáját és saját zenekart alapított, amivel eljutott Európa számos nagyvárosába.

Rigó János 1919 körül / Fotó: Wikipedia

Híres vagy hírhedt szerelmesek

1896-ban egy párizsi étterem tulajdonosa a magyar zenészekkel színesítette a vendéglátóhelye hangulatát, ami megnyerte a helyi elit tetszését is. Jancsi nem volt jóképű, nem sármjával, hanem zenéjével hódította meg a női szíveket. Így nyerte meg magának a Restaurant Payard-ban egy párizsi estén a michigani acélkirály lányának, a milliomos Claire Wardnak is a tetszését. A lány akkoriban még a belga Caraman-Chimay herceg felesége volt, akit vélhetően bosszantott, hogy egy cigány prímás elcsábította a nejét, a megaláztatásról nem is beszélve, amit a sajtó is fokozott, hiszen Európa szerte cikkeztek Clara Ward, azaz Ward Klára és Rigó Jancsi szerelméről. A herceg rögtön elvált a feleségétől, eltiltotta őt a gyermekeitől, és megvonta tőle az apanázst. Jancsi is elhagyta nejét, a válóperekről pedig a Mikszáth Kálmán által szerkesztett Országos Hírlap is tudósított.

A páros ezután együtt járta a világot, és a mai celebekhez hasonlóan, megjelenésük mindenhol nagy feltűnést keltett. 1905-ben Budapestre látogattak, ahol az akkori Rémy Hotelben szálltak meg, melynek utódja ma is a Blaha Lujza téren található. A rajongók elözönlötték a hotel éttermének kirakatát, hogy szemügyre vehessék a hírhedt párost, végül annyian gyűltek össze, hogy egy osztag lovasrendőr tudta csak eloszlatni a tömeget.

Rigó Jancsi és Clara Ward-Chimay képeslapon 1905-ből / Forrás: Tim Ross feltöltése a Wikipedián

A közel tíz év alatt, amit együtt töltöttek lassan felélték Ward Klára maradék vagyonát is, amit még a családjától kapott mielőtt apja kitagadta volna. A lány még Amerikába is hazautazott, hogy a nő rokonaitól kérjen kölcsön, de nem járt sikerrel. Végső elkeseredésében még azzal is megpróbálkozott, hogy nem épp illendő öltözetben fellépett a Moulin Rouge-ban, és merész képeslapokat jelentetett meg magáról, de azt az életszínvonalat, amihez korábban hozzászokott ebből már nem tudta fedezni. Végül Rigó Jancsival is eltávolodtak egymástól és a csapodár lány megszökött férjétől Nápolyban egy olasz pincérrel.

Kettejük fényűző történetén Rigó Jancsi voltaképp sosem tudta túltennie magát, évekig bolyongott Európa nagyvárosaiban. Egyszer még volt felesége, Barcza Mariska is megpróbálta hazacsábítani, de Jancsit kiutálták Kaposvárról, így itt sem lelt nyugalmat. Élete utolsó időszakában egy rosszhírű színésznővel járta a new yorki lebujokat, és Stradivariján keserves, magyar nótákat játszott. Végül szegényen, lezüllötten és elfeledetten halt meg Amerikában.

Rigójancsi torta / Fotó: Nándori Cukrászda

Mítosz és valóság

A viharos szerelmi történet több változatban is fennmaradt, és volt, aki nagyszerű marketing fogást láthatott benne. A városi legenda szerint Jancsi egy pesti cukrászdában egyedileg Klárának készíttette a ma rigójancsi néven ismert csokoládés süteményt.

„Kóstold meg: olyan barna, mint az én bőröm, és olyan édes, mint a te szíved” – hangzott el állítólag a szerelmes férfitől, mikor átnyújtotta. Valójában azonban sokkal valószínűbb, hogy a páros sosem kóstolta a süteményt, és csak egy pesti cukrász fantáziája és üzleti érzéke révén nyerte el a rigójancsi nevet a csokis nyalánkság, amely rövid időn belül nem csak itthon tett szert hatalmas népszerűségre, de a cukrászat klasszikus darabjává vált az ország határain túl is.

„Ma a tradicionális, régi magyar süteményeket, amilyen a rigójancsi is, divatos lett megváltoztatni. Ezeket a recepteket azonban érdemesebb lenne megőrizni eredeti formájukban, hiszen ezáltal örökíthetjük tovább a hozzájuk kapcsolódó történeteket is” – fejti ki Nándori László.

Fotó: Nándori Cukrászda

A történet utóélete

1959-ben francia-magyar film készült Fekete szem éjszakája címmel a kalandos viszonyról, amely egyben a 19. századi asszonyszöktetések hagyományának állít emléket.

Az élet bizonyosan ismétli önmagát, hiszen 22 évvel Rigó Jancsiék történetét követően Kiss Jancsi veszprémi cigányprímás bemuzsikálta magát egy gazdag angol grófnő, Dawson Datree Eleonora szívébe. A szokatlan páros összeházasodott és Balatonalmádi-Öreghegyen éltek tovább egy villában. Mayer János cukrászmester, akinek Budapesten volt üzlete, róla nevezte el a rigójancsihoz nagyon hasonlító süteményét, de a kissjancsi nem aratott akkora sikert.

„Ma már a rigójancsi sem olyan népszerű sütemény, mint amilyen ötven évvel ezelőtt volt. Ez annak is köszönhető, hogy a cukrászdák kínálata sokkal szélesebb lett. Nálunk minden nap kapni legalább 100-féle süteményt. Amikor még csak tanuló voltam a Nándori Cukrászdában, 1976-ban, csupán 30-fajta közül lehetett választani. A vásárlói igények is változtak egyúttal, az emberek keresik az érdekesebb, esetleg gyümölcsösebb süteményeket” – avat be Nándori László.

A rigójancsi eredetileg egy négyzet alakú hasábban kínált édesség, ahogy a krémes is, és nem tipikus tortaszelet, de torta karikában is ellehet készíteni.

Fotó: Nándori Cukrászda

A Nándori Cukrászda rigójancsi receptje 24 cm átmérőjű tortakarikára

A piskótához:

5db M-es tojás

10 dkg cukor

12 dkg liszt

3 dkg kakaópor

A tojásokat szét választjuk és a tojássárgákat kikeverjük a cukor 1/3 részével. A cukor 2/3 részével pedig felverjük a tojásfehérjét. Ezeket egyneműsítjük, majd hozzá keverjük a lisztet és a kakaóport is. A piskótát gőz mentes sütőben sütjük (ezt úgy érhetjük el, ha résnyire nyitva hagyjuk az ajtaját) 160 fokon légkeveréses funkción 20-25 percig. Sütés után ketté vágjuk a piskótát, így kapjuk meg az alsó és a felső részét.

A krémhez:

6 dl tejszín

10-15 dkg csokoládé

Habbá verjük a tejszínt. Majd vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét. Hagyjuk egy kicsit visszahűlni és ezután, amíg folyós hozzákeverjük a tejszínhabhoz. Érdemes először keveset a tejszínből a csokoládéhoz keverni, és ha ez a massza nagyjából tejföl állagú, akkor hozzáönteni a maradék habhoz, hogy az ne essen össze. Ezt a krémet kenjük a piskótára, rátesszük a piskótatetőt és berakjuk a hűtőbe, ahol megdermed.

A csokoládémázhoz:

10 dkg étcsokoládé (tetszés szerinti kakaóaránnyal)

2 teáskanál olaj

Szintén vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét és hozzákeverjük az olajat, hogy ne váljon törőssé, amikor kihűl. Az így fényesebbé és kenhetőbbé vált masszát kenjük a piskóta tetejére és hagyjuk ott megdermedni.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram