Hirdetés
Hirdetés

“Rigó Jancsi” - Lőrincz György (Babel) receptje

SZERZŐ: DiningGuide
2014. augusztus 10.
A legenda szerint ilyen süteménnyel csábította el a hegedűvirtuóz Rigó Jancsi egy belga herceg nejét, akit később feleségül is vett. A Babel receptjét olvasva mindez hihetően hangzik, mégha az elkészítéshez elkel egy kis virtuozitás.
Hirdetés


Hozzávalók:
Tainori piskóta

  • Tojássárga 0,01kg
  • Egész tojás 0,03kg
  • Cukor 0,02kg
  • Tojásfehérje 0,02kg
  • Barnacukor 0,008kg
  • Liszt bl55 0,008kg
  • Kakaópor (pl Bensdorf) 0,008kg

Ganache

  • 150g porcukor
  • 50g tisztított vaj
  • 310g Tejszín(38%-os zsírtartalom)
  • 20 g folyékony glükóz
  • 164 g 53,8% étcsokoládé
  • 1g Fleur de sel

Csokis Streuzel

  • Vaj 0,15kg
  • Barnacukor 0,15kg
  • Mandulaliszt 0,15kg
  • Só 0,001kg
  • Liszt Bl 55 0,115kg
  • Kakaópor 0,025kg

Felverhető csokimousse

  • Tejszín 450g
  • Folyékony glükóz 50g
  • Invert cukor 50g
  • Étcsoki 320g
  • Tejszín 900g

Sófagylalt

  • Tej 250
  • Tejszín 100g
  • Cukor 35g
  • Glükóz 25g
  • Tojássárga 4 db
  • Só 1g
  • +100g Étcsokoládé a tetőhöz

Elkészítés:
Piskóta
Felhabosítjuk a tojássárgát,a cukorral és az egész tojással. A tojásfehérjét a barnacukorral kemény habbá verjük. A tojásfehérjés keverékkel lazán felhabosítjuk a tojássárgás keveréket,majd hozzászitáljuk a lisztet és a kakaóport. Sütöpapirra teritjük,majd 185C os sütöben készre sütjük
Ganache
A porcukrot karamelizáljuk,hozzáadjuk a tisztított vajat.Félrehúzzuk,hozzáadjuk a tejszínt és a glükózt. Az étcsokoládét vízgőzön felolvasztjuk,majd lassan hozzákeverjük a tejszínes keveréket és egy csipet sót majd merülőmixerrel levegőtlenítjük., sima,homogén elegyet nem kapunk.
Streuzel
A hozzávalókból a linzertésztához hasonló tésztát gyúrunk,melyet lefagyasztunk Majd durva lyukú reszelőn lereszeljük,sütőbe helyezzük és 185 C-on 15-20 perc alatt készre sütjük
Csokimousse
Összefőzzük a tejszín első felét,a glükózt és az invert cukrot. A csokoládét vízgőzön felolvasztjuk. A tejszínes keverékből és a csokoládéból emulziót készítünk Hozzáadjuk a 900g hideg tejszínt,Egy éjszakán át hütőben tároljuk, Másnap habverő segítségével nyomható állagú habbá verjük
Sófagylalt
A tejet,tejszínt,a glükózt összefőzzük. A tojássárgát a cukorral kihabosítjuk,majd a 82C ig hűtött tejszínes keverékhez keverjük lassan,majd hozzáadjuk a fleur de selt. Formába töltjük,majd félóránkénti megismétlődő keverés mellet mélyhűtőben formázható”fagylalt “állagig dermesztjük
Csokitető
A csokoládét 48 C-ig melegítjük,majd temperáljuk. 31 fokig folyamatos temeperálás mellet hütjük,majd fóliára terítjük,a kristályosodás kezdete előtt a kivánt méretre illetve formára vágjuk,közepét kerek kiszúróval kiszúrjuk Hűtöbe helyezve páramentes környezetben a felhasználásig tároljuk
Összeállítjuk a süteményt:
A piskótalapot keretbe fogjuk,ráterítjük egyenletesen a streuzelt,majd óvatosan,egyenletesen átvonjuk a ganache-al,kicsit megütögetjük,hogy mindenhova egyenletesen terüljön.hütőbe helyezzük,6-12 óráig dermesztjük. A kívánt méretre,formára vágjuk a süteményt,a nyomózsákba töltött csokimousse-al körben szép egyenletes rétegben felfújjuk,ráhelyezzük a a kiszúrt csokoládélapot,a meghagyott mélyedésbe helyezzük a formázott sófagylaltot,,majd a megmaradt közepéből kiszúrt csokoládé lappal díszitjük

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram