„A rántott répa vagy más néven a Répa-Dog kiváló példa arra, hogy egyszerű alapanyagokból is lehet kreatív, különleges fogásokat készíteni” – részletezte a fonyódi A Konyhám Stúdió 365 és a balatonfenyvesi A Konyhám séf-tulajdonosa, emellett pedig azt is hozzátette, hogy 2021-ben a rántott sárgarépa lett az év strandétele.
Hozzávalók 4 főre:
- 4 db közepes sárgarépa
- 100 g pestós majonéz (94 g majonéz,6g pesto)
- 40 g szárított hagyma
- 60 g savanyított gyömbér
- 40 g pirított szalonna
- retek mikrozöld
- 12 szál rozmaring
- méz
- vaj
Gyömbér savanyítása:
- 60 g gyömbér (1mm -es vékonyra szeletelve)
- 50 ml rizsecet
- 38 g nádcukor
- 8 g só
1-2 dl vízben felfőzzük az ecetet, a cukrot és a sót, amikor feloldódott, akkor belekeverjük a gyömbért és 20-30 másodpercig forraljuk. Ezt követően a levében hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük.
Szárított, pirított hagyma elkészítése:
A hagymát megpucoljuk, egyforma kis kockákra vágjuk, egy tálban megforgatjuk lisztben, majd egy serpenyőben aranybarnára sütjük olajban!
A rántott sárgarépa elkészítése:
A sárgarépát sous vide zsákba rakjuk, mellé 3-3 szál rozmaringot, 1 evőkanál mézet, és 4-5 dkg vajat helyezünk, majd 85 fokon 4 órán át sous vide-áljuk. Természetesen a recept otthon sous vide-gép nélkül is elvégezhető, ebben az esetben a répát feltesszük főni, a vízbe rakunk 2-3 ág rozmaringot, 2 evőkanál mézet, illetve egy csipet sót és félkeményre főzzük. A répát ezt követően bepanírozzuk rusztikus morzsába, majd bő olajban kisütjük.
Találás:
A kisült répát kettévágjuk, és tetszés szerint rátesszük a pesztós majonézt, a szárított hagymát és a savanyított gyömbért, illetve a pirított szalonnát és a retek mikrozöldeket.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.