Régen vége a borok egyeduralmának az éttermi szektorban, sörrel is kísérhetjük a fogásokat

SZERZŐ: diningguide
2021. augusztus 9.
a Sörsztorik rovat
támogatója a
A sztereotípia, miszerint a legfinomabb fogásokhoz kizárólag bort érdemes párosítani, már évek óta megdőlni látszik. Gasztropubok, ételbárok, bisztrók, fine bisztrók és időnként a csúcsgasztronómia szereplői döntenek úgy, hogy a borszortiment mellett fontos a sörkínálat is — egyrészt a diverzitás miatt, másrészt a maláta ízélménye is lehet meggyőző, tényleg hiba lenne berögződések miatt kerülni a jéghideg, aranyló poharakat és korsókat!
Hirdetés

Sörös/boros/koktélos találkozó

Egy baráti találkozó, ünneplés, jó beszélgetés megszervezése gyakran kezdődik dilemmával: milyen helyen fogjuk a legkomfortosabban érezni magunkat, sörös/boros/koktélos/alkoholmentes irányban gondolkodunk, és komplett vacsorát költenénk el, vagy inkább falatokkal laknánk jól. Nehéz az igények összeegyeztetése, de nem lehetetlen, annál is inkább nem, mert a specifikus, tematizált helyek kivételével lassan az összes éttermi műfaj képviselői a sokszínűséget tartják szem előtt. Igyekszenek minden társaság kedvére tenni és úgy összeválogatni a kínálatot, hogy egy nagyobb, vegyes asztaltársaság tagjai is kivétel nélkül megtalálják a számításaikat. Így például a fenti sörös/boros kérdés is hamar eldől, jelenleg a hazai gasztronómiai kultúra is ott tart, hogy nincs az a sörbár, ahol ne lenne borkínálat, és az a borbár, ahol, ha csapon nem is, de üvegben ne árulnának néhány kedvencet. És szerencsére nincs ez másképp a klasszikus éttermekkel sem.

Vagány, nonkonformista utak

2009-ben jártunk, amikor a spanyol legenda, Ferran Adrià saját sört főzött elsősorban éttermének, a három Michelin-csillagos El Bulli-nak, de azért exportra is maradt az Inedit névre keresztelt sörből. A séf jóval megelőzte a sörforradalmat, megragadva a lehetőséget, hogy a borok mellé a molekuláris elemekre építő fogásai mellé sört kínáljon. Ráadásul saját sört. Ezt a nonkonformista utat olyan további séfnagyságok követték, mint például Heston Blumenthal, Thomas Keller, vagy Joël Robuchon. Miért ne lehetne a világ legjobb éttermeiben sört rendelni? Ki mondja, hogy csak és kizárólag borok társulhatnak a csúcsfogásokhoz? Hogy a pinot noir kiemel, de a belga búza mégsem segít. Ezek a falak leomlottak, a sörkedvelők legnagyobb örömére!

Banjo Harris Plane ausztrál borszakértő, a világhírű Attica egykori master sommelier-je a craftypint.com szaklapnak a következőket nyilatkozta a sörök fogadtatásáról, egy olyan csúcsétteremben, mint az Attica:

“Sokat játszottunk azzal, hogy ugyanúgy párosítottuk a söreinket a fogásokhoz, akár a borokkal tettük. Néháy vendéget teljesen elkápráztatta, hogy egy ilyen helyen sörrel kínáljuk, mások viszont ferde szemmel néztek az innovációra. Vannak, akik egy drága, magasgasztronómiai élményhez nem kívánnák a sörös kíséretet, de akik viszont boldogan fogadják ezt, rendesen izgatottak lesznek a változatosságtól. Egyre inkább ezt a reakciót kaptuk, szerencsére”

Magyar csúcsok, sörrel támogatva

Ha csak a hazai topéttermek szcénáját nézzük, itallapjaikat átfutva szembetűnik, hogy majdnem az összes fine dining koncepcióban kiteljesedő hely tart a borok, spiritek és habzók mellett sört is, ami nyitottságról, haladásról és igényekről is árulkodik. 

 

A gasztropubok, kortárs ételbárok főszereplői

A csúcsgasztrótól visszatérvén a hétköznapibb vendéglátáshoz, az egyre gyarapodó és fejlődő gasztropubokhoz, a legfrissebb trendek szerint három népszerű utat járnak: habzó borokat, pezsgőket kínálnak a comfort food mellé, vendégeik sörökkel öblítik azokat, tőlünk nyugatra pedig egyre népszerűbbek az alacsony ABV-jű (alacsony alkoholfokú) kevert italok, longdrinkek is. Nem csak a húshangsúlyos, nehezebb ételek, mint a burgerek, steakvariációk, BBQ-fogások, és a belőlük készült szendvicsek, tésztaételek kívánhatják a sört, hanem ugyanúgy a fűszeresebb ázsiai, vagy éppen mediterrán térség ízeire apelláló ételbárok is. Nyári tekercs mellé, sushihoz, donburi változatokhoz, de spanyol, izraeli tapasokhoz is jó válaztás. Mi több, halételekhez is ugyanolyan jólesik egy pohár világos sör, mint a ropogós fehérbor. 

Sörben gondolkodni jó, senki sem fog furcsán nézni ránk, ha az öblös vörösboros pohár helyett egy kecses söröspoharat tartunk a kezünkben, régen vége a borok egyeduralmának. 

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram