Hirdetés
Hirdetés

Ranch szósz - Amerika megőrül érte, mi pedig nem is ismerjük?

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. május 28.
Vajmi keveset tudunk az emblematikus ranch szószról, pedig a tengerentúlon ez a nagybetűs salátaöntet.
Hirdetés

Az író a tejszín köpülésekor, a vaj kiválása után visszamaradó savanyú folyadék. A különféle idegen nyelvekben utalást is tesznek az előállítási folyamatra: angolul buttermilk, franciául babeurre néven találkozhatunk vele. Bár a magyar konyhakultúrában nem nagyon bukkan fel, a világ többi részén előszeretettel használják ki egyedi tulajdonságait. Van, ahol hűsítő italként isszák, de erősen savas jellege miatt gyakran alkalmazzák süteményekben, palacsintákban és pácolásnál is nagyon jól működik.

A huszadik század elején Amerika déli régiójában kevésbé voltak elérhetőek a növényi zsiradékok, így már 1937-től kezdve nagy népszerűségnek örvendtek az író alapú szószok, mártogatósok.

Így született a híres ranch is!



1949-ben Steve Hanson - egy vízvezetékszerelő - rendszeresen főzött a munkatársainak: a fogásokhoz gyakran használta kedvenc dresszingjének receptjét. Öt szorgos évnek köszönhetően megengedhette magának, hogy egész fiatalon nyugdíjba vonulhasson. Feleségével a vidéki életet választották és vettek egy farmot, hogy letelepedhessenek Kaliforniában.
A szósz hamar állandó része lett a birtokon tartott vacsorák fogásainak, és az emberek gyakran emlegették a “Titkos Völgy Farm”  (Hidden Valley Ranch) öntetét. Egy barátja rendszeres megrendelőjévé vált, és a lelkesedésnek köszönhetően elkezdték árulni a keveréket a farmon megjelenő érdeklődőknek és vendégeiknek. Még postán is lehetett rendelni tőlük. Függetlenül attól, hogy termékük 1957-től elérhető volt a szupermarketekben is, a szósz-biznisz az otthonuk minden részére beszivárgott. Steve rájött, hogy a projekt túlnőtt rajta.

A házaspár 1972-ben eladta a nevet és a hivatalos receptet egy nagyvállalatnak nyolc millió dollárért.

Nem is rossz üzlet egy kis íróhoz, fűszerkeverékhez és majonézhez képest!


Persze a jelenlegi verzió már egyáltalán nem hasonlít az eredeti recepthez, az írót például tejre és író ízesítésre cserélték. Ezek mellett rengeteg ízfokozót és olajat tartalmaz, hogy tartósabb és strapabíróbb legyen az emulzió. Jelenleg több mint hetven fajta variáció érhető el, például avokádós, uborkás és baconös ranch szószok. Ettől függetlenül persze továbbra is a klasszikus változat a legnépszerűbb. 1992 óta hivatalosan is ez az USA legnépszerűbb saláta öntete. Az előállítók között a Hidden Valley márka továbbra is az első sorban van, de már jóideje foglalkoznak ranch típusú szószokkal a Kroger, a Ken’s, a Kraft, a Litehouse és a Wishbone vállalatok is.



Ha kedvet kapnánk a hamisítatlan dobozos verzióhoz, itthon a nagy szupermarketek külföldi specialitásokkal foglalkozó szekcióján, illetve delikátokban találjuk meg. A Bon Appetit Magazin receptjét követve otthon is elkészíthetjük, hiszen nagyon egyszerű, és ráadásul egy jóval természetesebb és egészségesebb verzió a házi ranch.

Írós ranch öntet


Hozzávalók:

  • ¾ bögre joghurt
  • ⅔ bögre író
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 evőkanálnyi finomra vágott snidling
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma, összetörve
  • ¼ teáskanál oregánó
  • ¼ teáskanál frissen tört fekete bors
  • ¼ vöröshagyma por
  • ¼ őrölt mustármag

Elkészítés:
Keverjük össze az összes hozzávalót, majd tálalás előtt minimum 20 perccel tegyük be a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram