Az ötnapos verseny végén a Lettországot képviselő Raimonds Tomsons nyerte el a világ legjobb sommelier-je címet az Association de la Sommellerie Internationale (ASI) versenyén. A lett a dán Nina Jensen és a kínai jelölt, Reeze Choi előtt szerezte meg az első helyet a La Paris Défense Arénában február 12-én megrendezett nagydöntőben. A francia jelölt, Pascaline Lepeltier sajnos betegség miatt nem tudott versenyezni.
A három döntős több mint négy órán keresztül küzdött egymás ellen a színpadon több ízpróbán és feladaton keresztül. Volt olyan feladat, amit egyedül kellett megoldaniuk, volt, hogy egy baristával, bartenderrrel együtt dolgozva kellett kitalálniuk egy megfelelő ételpárosítást, vagy éppen italsorrendet.
A komplikált feladatokból álló verseny során minden egyes tesztet olyan váratlan események szakítottak meg, amik könnyen megtörténhetnek a csúcskategóriás vendéglátásban dolgozó borszakértőkkel munkájuk során. A zsűri mindig csavart valamit a feladaton, volt, hogy nem megfelelő hőmérsékletre hűtött palackkal, volt, hogy váratlanul betoppanó vendég extra kéréseivel próbálták nehéz helyzetbe hozni az indulókat.
Egy másik forduló során a három döntősnek négy perc állt rendelkezésére, hogy négy fehérbort azonosítson, és egy perc, hogy a kikóstolt ízeket és aromákat rendszerezzék, és összefoglalják.
Egy újabb teszt során Anne-Sophie Pic séf arra kérte a jelölteket, hogy párosítsák az éppen kóstolt négy bort a valence-i éttermének étlapján szereplő négy fogással. A döntősöknek emellett egy borlapot is elemezniük kellett, hogy azonosítsák az ár-, évjárat- és származási hibákat.
Végül pedig három régi bor évjáratát kellett kóstolás alapján eltalálniuk, és azonosítaniuk az arénában jelen lévő közönség előtt.
A lett bajnok sikerrel vette az akadályokat, így csatlakozhat az Association de la Sommellerie Internationale Hall of Fame-hez, azaz a korábbi sommelier-bajnokok előkelő társaságához.
Forrásunk volt:
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.