Hirdetés
Hirdetés

Rácz Jenő: „A precizitás az alap, nem extra teljesítmény”

SZERZŐ: DiningGuide
2020. szeptember 14.
Komoly vállalás Rácz Jenő és Gerendai Károly részéről a 2020-as étteremnyitás, de javában folynak a munkálatok, hogy hamarosan megnyílhasson a Rumour by Rácz Jenő. Ennek része a jelenleg is zajló munkaerőtoborzás is, a séfet pedig ezúttal arról kérdeztük, hogy mit tapasztal ma e téren itthon? Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen mentalitást hozott haza az európai és ázsiai topéttermekből, ahol az elmúlt tíz év során dolgozott. Rácz Jenő sorozata folytatódik.
Hirdetés

A Covid következményeként nagy számú munkaerő szabadult fel a vendéglátásban, és továbbra is nagyon változékony a helyzet az éttermek életében. Vajon változott-e az itthon közismerten nem makulátlan munkavállalói hozzáállás, vagy ezen a téren minden megy tovább? A séf kiemelten érintett a kérdésben, hiszen az ősz folyamán tervezi megnyitni éttermét, és több pozícióra továbbra keresik a legmegfelelőbb embereket a Rumour by Rácz Jenő csapatába. A séfé a szó!

A világ számos területén alapvetően arra törekednek a fiatal szakácsok, hogy amint elvégzik az iskolát, minél rövidebb úton minél nagyobbat tudjanak előrelépni a ranglétrán. Teljesen érthető, hogy az ambícióval teli fiatalok így gondolkodnak, de szerintem nagyon fontos, hogy az ember a saját értékét mérje fel a piacon.

Úgy gondolom, hogy ez a lépés nem feltétlenül azon múlik, hogy valaki minél felsőbb pozícióba kerüljön.

Az éttermi hierarchia különböző fokain is jól lehet érvényesülni, egy részlegvezető szakács és egy remek felszolgáló is kincset tud érni.

A piaci érték annak is függvénye, hogy ki milyen színvonalú helyeken szerzett tapasztalatokat. Több mint tíz évet is el lehet tölteni kevésbé nívós munkakörnyezetben, és néhány év tapasztalat is erősebb lehet egy komolyabb kaliberű étteremben, amivel a saját piaci értékén is tud emelni.

Ha valaki sosem mer fejlődni, új tapasztalatokat szerezni egy színvonalasabb helyen, azzal könnyű megragadni egy szinten. Érdemes befektetésként is gondolni egy pozícióra, amivel később jobb helyeken lehet munkát megpályázni.

A megszerzett tudáson és tapasztalaton kívül kiemelném még a szakmában eltöltött időt is, amit egyszerűen nem lehet megspórolni. Évek munkáját nem lehet csak úgy átugrani.

Sok tehetséges fiatalnak ez okozza a legnagyobb kihívást: a türelem és a kitartás.

Az az áldozat, hogy időt szánjanak arra, hogy megszerezzék a szakmához szükséges szerteágazó ismereteket, mindehhez pedig a konyhában vagy a pályán eltöltött gyakorlatot, amit szintén nem lehetséges hónapok alatt megszerezni...

A precizitás nem egy plusz, hanem a szükséges alap

Gyakran tapasztalom azt – és hozzá kell tennem, nem csak a vendéglátásban –, hogy kiveszőben van a precíz munka iránti igényesség. Sokakban él ma is az a mentalitás, hogy amikor félreüt egy szöget a falon, és ferdén áll a kép, jól lesz az úgy is, végülis el van végezve a munka...

Ha ki kellene emelnem országokat, Németország és Japán jár elöl precizitásban és a munka iránti alázatban. Náluk az nem egy különleges teljesítmény, ha valami tökéletesen van megcsinálva. Náluk ez az alap.

Ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne hibázni a mindennapi munka során, akár egy Michelin-csillagos helyen is. Aki dolgozik, az biztosan fog hibázni is, hiszen nem robotok vagyunk. A különbség a hozzáállásban rejlik.

Én olyan embereket keresek magam köré, akik tényleg azon munkálkodnak nap mint nap, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból. Akik addig nem elégednek meg magukkal, míg egy szofisztikált remekművet tudunk kínálni a vendég számára.

Étel: Rácz Jenő

Ez nem jelent szélsőséges vagy teljesíthetetlen elvárásokat, csak egyfajta igényességet a munkákkal szemben. Ázsiában tapasztaltam, hogy ott fél órával előbb érkeznek munkába, ami náluk egy mindennapi dolog, ilyen a beállítottságuk. Ez a munkához való nagyon jó hozzáállás, ami itthon természetesen nem elvárás, ezt én is egyfajta kisebb szélsőségnek tartom.

Szerintem, aki egyszer megismerte a jól végzett munka örömét, az a későbbiekben is ragaszkodni fog hozzá! Abban is hiszek, hogy mindenkinek nagyon fontos a sikerélmény. Ha nincs visszajelzés, anélkül nincs jó munkahelyi légkör és nincsen progresszió sem.

A következő cikkben konkrét tapasztalatokat is mesélek a munkaerő-keresés kapcsán, 

tartsatok velem legközelebb is itt, a Dining Guide-on! 

Rácz Jenő

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram