Hirdetés
Hirdetés

Rácz Jenő: „A hétfő az új vasárnap a budapesti éttermi életben”

SZERZŐ: diningguide
2022. augusztus 25.
„A PC-ség annyira befolyásolja a világot, hogy ma már a vendéglátósok sem akarnak vasárnap dolgozni, emiatt egyre kevesebb étterem tart nyitva ezen a napon.” Sok korábban kőbe vésettnek hitt szabály íródott át az elmúlt évek alatt a vendéglátásban. Most egy olyan jelenségről lesz szó, amire Rácz Jenő hívta fel a figyelmet, avagy a hétfő az új vasárnap.
Hirdetés

Rácz Jenő idén februárban izgalmas bejelentést tett. A két éve szunnyadó Ráday utcai Costesbe az ő irányítása alatt leheltek új életet. Magyarország legelső Michelin-csillagos étterme, a 2010-ben csillagot kiérdemelt Costesben Rácz Jenő idén chef patron lett, ami a vezető séf teendők mellett társtulajdonosi szerepkört is jelent. Az étterem chef de cuisine-je (konyhafőnöke) az a Koppány Levente lett, aki a S.Pellegrino Young Chef versenyen szépen menetelt az elmúlt években. Miután megnyerte a regionális nemzetközi fordulót, a verseny milánói világdöntőjére is bejutott, itt ismerkedtek meg személyesen Rácz Jenővel is. A Ráday utcai Costes tehát márciusban új koncepcióval, megújult beltérrel, egy sokkal könnyedebb, kötetlenebb fine dining stílusban nyitott újra. Rácz Jenőnek az egyik legismertebb – és a Forbes idei listája szerint a legértékesebb – magyar séfként sikerült elérnie azt, hogy a korábban elsősorban külföldi vendégek által látogatott étterem iránt ismét felkeltse a magyar közönség érdeklődését.

Costes / Fotó: Seregélyes Gábor

Az újranyitás óta eltelt közel fél év alatt egy érdekes új jelenségre lett figyelmes Rácz Jenő és csapata. Rácz Jenőé a szó:

„Teljesen megváltozott a hét napjainak szerepe az utóbbi időszakban. Régen egyfajta szentírás volt az éttermi életben, hogy a hét eleji forgalom mindig gyenge, ahogyan a vasárnapok sem mentek igazán."

Érdekes visszapillantani egy kicsit, akár a múlt század elejére, a Gundel fénykorának idejébe. Akkoriban kultusza volt a hétvégi, azon belül is vasárnapi vendéglőbe járásnak, és ez évtizedeken át így volt.

"Az étterembe járás vasárnapi, egyfajta emelkedettebb, ünnepi alkalom volt. Mi ezzel szemben azt látjuk most a szakmában, vagyis a minőségi vendéglátást képviselő budapesti éttermekben, hogy a hétköznapok sokkal erősebbek, mint a hétvégék” – meséli a séf.

"Én személy szerint vendégként is tapasztaltam ezt. Vasárnap, amikor a Rumour és én is szabadnaposak vagyunk, alig tudunk hova elmenni a feleségemmel vacsorázni. A jobb helyek nagy része vasárnap zárva tart."

Étel: Rácz Jenő

Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a fine dining közönsége hétvégente szívesen megy el vidékre, leginkább talán a Balatonra a városból. Nyáron hétvégente városszerte érezhető egy kis üresedés, akár az utakon, a boltokban is, és ez alól a vendéglátás sem kivétel” – mondja Rácz Jenő, aki egy másik befolyásoló tényezőt is felvet.

„A PC-ség annyira befolyásolja a világot, hogy ma már a vendéglátósok sem akarnak vasárnap dolgozni, emiatt egyre kevesebb étterem tart nyitva ezen a napon. Manapság már ott tartunk, hogy nem akarnak öt napot ledolgozni az alkalmazottak, hanem a négy, sőt már a három napos munkahét felé mozdul a világ a vendéglátásban.

A Costes koncepciójának megújításához épp ezért azt találtam ki, hogy mi vasárnap és hétfőn is várjuk a vendégeket, amikor a legtöbb jó étterem zárva tart.

Szerettünk volna hiánypótlók lenni, és úgy gondolom, hogy ez sikerült is.

A legerősebb napunk az újranyitott Costesben a hétfő, sőt a vasárnap sem rossz, ami óriási szó. Ez új jelenség Budapest éttermi életében, amit én csak üdvözölni tudok. Számomra a vendéglátás régi aranykorának hagyományait idézi meg.

Számomra egy étterem akkor képvisel igazi értéket, ha lelke van. Akkor a vendég újra és újra vissza akar majd menni. Ez pedig ott kezdődik szerintem, hogy odafigyelünk arra, miben szenved úgymond hiányt a közönség, ezért mi vasárnap és hétfő esténként is rendelkezésre állunk.

Az újranyitott Michelin-csillagos Costes étterem ételeiről itt nézhet meg fotókat.

Tovább olvasok:

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram