Hozzávalók a pástétomhoz:
- 60 dkg pulykamáj kierezve, lehártyázva, lehetőleg tanyasi, jól tartott pulykából (kacsa, vagy csirkemájjal is helyettesíthető)
- 60 dkg házi vaj
- 6 tojás
- 4 dl késői szüretelésű félédes, vagy édes Tokaji
- 3 dl édes vörös (Balla Kadarissima, vagy portói)
- 0,5 dl Tokaji borpárlat, vagy konyak
- 5 salottahagyma
- 3 ág kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 gr só
Elkészítés:
A májat és a tojást kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. A vajat is kissé megolvasztjuk, hogy puha legyen, de ne olvadjon el teljesen. A borokat és a borpárlatot, az apróra vágott salottát, zúzott fokhagymát, kakukkfüvet feltesszük forrni és lassú tűzön sziruposra redukáljuk. A langyos májat, tojást, borredukciót turmixgépbe tesszük és egyneművé turmixoljuk. Amíg a gép dolgozik, szép lassan hozzáadjuk a vajat is. Sózzuk, borsozzuk. Egy sűrű szövésű szűrőn átpasszírozzuk. Kis csatos üvegekbe vagy ramekinekbe adagoljuk.
Egy tepsibe forró vizet öntünk, hogy az edénykéinket félig ellepje. Lefedjük folpack-al és 100 fokos sütőben kb. 20-30 perc alatt elkészítjük. Akkor kell kivenni, amikor a közepe még kissé remeg (64 C maghő.) Ha lehűlt, a tetejére tisztított vajat vagy gyümölcszselét tehetünk. (Az IKON-ban redukált szárnyas alaplevet használnak.)
Hozzávalók a mézeskalácshoz:
- 35 dkg BL 55 liszt
- egy kávéskanál sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 4 g só
- 2,3 dl víz
- 10 dkg cukor
- 25 dkg méz
- őrölt fahéj
- szegfűszeg
- csipet fekete bors
- egy ág kakukkfű levelei
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összeszitáljuk, a vizet felforraljuk a cukorral. A tűzről félrehúzzuk, belekverjük a mézet és a kakukkfű leveleit. Ehhez a keverékhez adagoljuk lassan a lisztet és homogén tésztává keverjük. Kivajazott formába öntjük és 180 fokon, egy órát sütjük.
Hozzávalók a marinált lilahagymához:
- 2 szép fej lilahagyma
- só
- cukor
- kakukkfű
- Tokaji borecet (furmint, vagy muskotály)
Elkészítés:
A lilahagymát hosszában félbevágjuk, majd a közepét kiszedve, szép egyenlő cikkekre szeljük. A cikkeket alaposan besózzuk és fél óráig pihentetjük. Közben Tokaji borecetet keverünk vízzel, cukkorral, hogy kellemesen savanyú marinálólevet kapjunk. Ebbe is tehetünk egy ág kakukkfüvet. Az alaposan besózott hagymát leöblítjük és a marináló lévelet néhányszor levákuumozzuk vagy üvegbe tesszük egy éjszakára. A pástétomot a megpirított kaláccsal és a marinált hagymával tálaljuk.
Warning: Undefined array key 0 in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Attempt to read property "term_id" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Undefined variable $sponsor_data in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17
Warning: Attempt to read property "description" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17